TK-Plantengids, de unieke plantenencyclopedie van de tuinkrant
 

Rosa - RosaceaeRozen komen in het wild alleen voor op het noordelijk halfrond. Ze groeien hoofdzakelijk in gebieden met een gematigd klimaat, hoewel enkele soorten in zuidelijke gelegen streken worden aangetroffen. De botanici van onze tijd kennen ongeveer 250 verschillende soorten en talrijke daartoe behorende natuurlijke variëteiten. De roos staat symbool voor liefde, geluk, vreugde, schoonheid en blijdschap. De roos is echter ook het symbool van stilzwijgendheid. Rozen afgebeeld met vijf bloemblaadjes symboliseren de zwijgplicht. Niet voor niets vinden we deze roos vaak afgebeeld op een biechtstoel.

 

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Waar zijn de planten van dit geslacht verkrijgbaar?
Zie deze plantenlijst
van Plantenvinder.NET

 

 

Rosa 'Zéphirine Drouhin' - bourbonroos, klimroos

 

Rosa 'Zéphirine Drouhin' - bourbonroos, klimroos 35267.htm

Naam: Rosa 'Zéphirine Drouhin'

Nederlandse naam: bourbonroos, klimroos

Familie: Rosaceae

Bloeitijd: 7-9

Bloemkleur: kersrood, halfgevuld

Hoogte: 3

Bladeren: weelderig

Informatie, teelt:

Zéphirine Drouhin is een van de meest bekende Bourbonrozen. Het is een halfgevulde, kersrode roos met bekervormige bloemen die fruitig geuren. Een heel populaire klimroos die vaak geassocieerd wordt met cottage-tuinen. Verwacht dus geen verfijnde roos. De bloemen zitten in groepen bij elkaar. Is bijna doorbloeiend, tenminste als je de uitgebloeide bloemen verwijderd. De roos groeit tot 3 m hoog en 1,8 m breed. Het jonge hout en blad heeft een mahonieachtige kleur.

Dit is een roos ZONDER doornen. Doordat hij zich zo goed laat snoeien kan je hem ook als haag aanplanten.

Ziekten en plagen:

Zéphirine Drouhin is nogal gevoelig voor meeldauw vooral wanneer hij tegen een muur aan wordt geplant. Gebruik hem beter als lage leiroos of tegen een schutting aangeplant.

Vermeerdering:

Door enten

Ziekten en plagen:

Zie bij algemene ziekten en plagen van rozen in de Tuindokter, http://www.tuinkrant.com/tuindokter 

Behoort tot de Bourbon rozengroep

Bourbonrozen staan tussen de oude en moderne rozen in. De eerste bourbonroos zou een kruising geweest zijn tussen Rosa chinensis en Rosa damascena. De benaming 'Bourbon' stamt af van Ile de Bourbon, een streek ten oosten van Madagascar. In het begin van de 19de eeuw werden vanuit deze streek de bourbonrozen naar Frankrijk gebracht.

Bourbonrozen combineren de ouderwetse bloemen vol bloemblaadjes met de na de zomer doorgaande bloei. Karakteristiek zijn de glanzende bladeren die meestal roodachtige tinten vertonen zoals bij de Chinese rozen.

Met zijn krachtige rozen, soms met weelderig, donker nieuw blad, moeten ze regelmatig worden gesnoeid: een lichte snoei van de bloeistengels na de eerste bloei en terugsnoeien tot 1/3 of meer laat in de winter. Oud of dun hout na de bloei weghalen.

De geur is vaak erg sterk en fruitig. De bloemen zelf zijn meestal vrij klein en zitten bijeen in trossen van 3 tot 7 of meer.

 

geurend

 

© Copyright Marbo bedrijfspromotie
Niets van deze plantengids kan verveelvoudigd worden zonder schriftelijke toestemming van de auteur!