TK-Plantengids, de unieke plantenencyclopedie van de tuinkrant
 

Rosa - RosaceaeRozen komen in het wild alleen voor op het noordelijk halfrond. Ze groeien hoofdzakelijk in gebieden met een gematigd klimaat, hoewel enkele soorten in zuidelijke gelegen streken worden aangetroffen. De botanici van onze tijd kennen ongeveer 250 verschillende soorten en talrijke daartoe behorende natuurlijke variëteiten. De roos staat symbool voor liefde, geluk, vreugde, schoonheid en blijdschap. De roos is echter ook het symbool van stilzwijgendheid. Rozen afgebeeld met vijf bloemblaadjes symboliseren de zwijgplicht. Niet voor niets vinden we deze roos vaak afgebeeld op een biechtstoel.

 

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Waar zijn de planten van dit geslacht verkrijgbaar?
Zie deze plantenlijst
van Plantenvinder.NET

 

Rosa 'Chicago Peace' - grootbloemige roos

Rosa 'Chicago Peace' - grootbloemige roos35415.htm

Naam: Rosa 'Chicago Peace' ģ

Nederlandse naam: grootbloemige roos

Familie: Rosaceae

Andere gebruikte benamingen: (Rosa 'Johnago')

Bloeitijd: 7-8

Bloemkleur: lichtgeel met koper en oranje

Hoogte: 0.7-1.2

Bladeren: glanzend, leerachtig

 

Topkeuze

Informatie, teelt: 

'Chicago Peace' is een sport van 'Peace' en in 1962 in de Verenigde Staten ontstaan. Het is een sterk groeiende roos met glanzend, leerachtige bladeren. De bloemen zijn identiek als die van de ouder 'Peace', op de kleur na dan, die varieert van diep geel tot sleutelbloemgeel met vele doorgeaderde kleuren van koper en oranje. 'Chicago Peace' is lichtjes geurend.

Gebruik:

'Chicago Peace' is op allerhande manieren toe te passen. Zowel in de border als snijbloem of perkroos, als haagplant als tot expositieroos.

Standplaats:

Een gezonde, winterharde roos die ook armere gronden goed kan verdragen. Geef wel ruim water tijdens een droogteperiode. Mulch de perken grondig.

Vermeerdering:

Door enten

Ziekten en plagen:

Zie bij algemene ziekten en plagen van rozen in de Tuindokter, http://www.tuinkrant.com/tuindokter 

GROOTBLOEMIGE ROZENGROEP (Theehybriden)

Grootbloemige rozen onderscheiden zich van de andere rozen, doordat ze slechts 1 of enkele bloemen krijgen aan het eind van de loten. Bij de moderne rassen vervagen de grenzen echter steeds verder. Het indelen in bepaalde groepen gebeurt daardoor vaak willekeurig.

De bloemen van de grootbloemige rozen zijn altijd gevuld en elegant gevormd. Helaas hebben de meeste een zwakke geur. Vanwege het geringe aantal bloemen is het gezamenlijk effect in perken minder indrukwekkend dan dat van de veelbloemige polyantharozen. Voor de ťchte liefhebber is er echter niets mooiers dan een grote verzameling grootbloemige rozen, van iedere soort 1 of 3 struiken en dan de verzameling met de nieuwste rozen aan te vullen.

Men plant grootbloemige rassen meestal in groepen in de vaste-plantenborder of tegen een achtergrond decor van struiken. Hun grootste aantrekkingskracht ligt in hun productie van prachtige snijrozen (als het ras voldoende lange stelen heeft).

Grootbloemige rozen geven hun eerste en rijkste bloei in juli, daarna bloeien ze regelmatig door tot in oktober, maar veel minder. Deze doorbloei kan sterk van ras tot ras verschillen. Ook de hoogte kan variŽren van 60 tot 150 cm.

Standplaats lichtbehoefte

zon

 

geurend

 

© Copyright Marbo bedrijfspromotie
Niets van deze plantengids kan verveelvoudigd worden zonder schriftelijke toestemming van de auteur!