TK-Plantengids, de unieke plantenencyclopedie van de tuinkrant
 

Rosa - RosaceaeRozen komen in het wild alleen voor op het noordelijk halfrond. Ze groeien hoofdzakelijk in gebieden met een gematigd klimaat, hoewel enkele soorten in zuidelijke gelegen streken worden aangetroffen. De botanici van onze tijd kennen ongeveer 250 verschillende soorten en talrijke daartoe behorende natuurlijke variëteiten. De roos staat symbool voor liefde, geluk, vreugde, schoonheid en blijdschap. De roos is echter ook het symbool van stilzwijgendheid. Rozen afgebeeld met vijf bloemblaadjes symboliseren de zwijgplicht. Niet voor niets vinden we deze roos vaak afgebeeld op een biechtstoel.

 

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Waar zijn de planten van dit geslacht verkrijgbaar?
Zie deze plantenlijst
van Plantenvinder.NET

 

Rosa 'Elina'- grootbloemige roos

Rosa 'Elina'- grootbloemige roos36179.htm

Naam: Rosa 'Elina' ģ

Nederlandse naam: theehybride roos

Familie: Rosaceae

Andere gebruikte benamingen: ('Peaudouce', 'Dicjana')

Bloeitijd: 6-9

Bloemkleur: wit tot roomgeel

Hoogte: 0.8-1

Bladeren: groot donkergroen

 

TK Plantengids macro-afbeelding 1024x800 pixels - http://www.tuinkrant.com/plantengids/ - ook verkrijgbaar op cd-rom

klik op oogje voor macro-foto

Informatie, teelt: 

Rosa 'Elina' is afkomstig van Noord-Ierland en is ontstaan uit de kruising van 'Nana Mouskouri' x 'Lolita' (Dickson 1984). Het is een bossig groeiebde roos die tot 1 m hoog groeit. Met zijn groot, donkergroen blad en de zeer grote, fraai gevormde witte bloemen met een citroengeel hart is dit een bijzonder mooie roos, ideaal als snijbloem ook.

Elina bloeit de hele zomer door. Elegante roos met zeer grote, gevulde, geurige, zacht roomgele bloemen. Krachtig en bossig. Schitterende perk- en snijroos!

Gebruik:

Een nuttige roos voor perk en border, die geschikt is voor uiteenlopende klimaatomstandigheden en grondsoorten. Snij regelmatig bloemen af om verdere groei te bevorderen.

Ziekten en plagen:

Zie onder algemene ziekten en plagen van rozen bij de tuindokter op http://www.tuinkrant.com/tuindokter 

Standplaats lichtbehoefte

zon

- deze plant is geschikt voor aanlevering van snijbloemen

- geschikt voor groepsbeplantingen

- geschikt voor gebruik in rozentuinen of in combinatie met rozen

Behoort tot de grootbloemige, theehybriden groep

Grootbloemige rozen onderscheiden zich van de andere rozen,doordat ze slechts 1 of enkele bloemen krijgen aan het eind van de loten. Bij de moderne rassen vervagen de grenzen echter steeds verder. Het indelen in bepaalde groepen gebeurt daardoor vaak willekeurig.
De bloemen van de grootbloemige rozen zijn altijd gevuld en elegant gevormd. Helaas hebben de meeste een zwakke geur. Vanwege het geringe aantal bloemen is het gezamenlijk effect in perken minder indrukwekkend dan dat van de veelbloemige polyantharozen. Voor de ťchte liefhebber is er echter niets mooiers dan een grote verzameling grootbloemige rozen, van iedere soort 1 of 3 struiken en dan de verzameling met de nieuwste rozen aan te vullen.

Men plant grootbloemige rassen meestal in groepen in de vaste-plantenborder of tegen een achtergrond decor van struiken. Hun grootste aantrekkingskracht ligt in hun productie van prachtige snijrozen (als het ras voldoende lange stelen heeft). Grootbloemige rozen geven hun eerste en rijkste bloei in juli, daarna bloeien ze regelmatig door tot in oktober, maar veel minder. Deze doorbloei kan sterk van ras tot ras verschillen. Ook de hoogte kan variŽren van 60 tot 150 cm.

 

 

 

© Copyright Marbo bedrijfspromotie
Niets van deze plantengids kan verveelvoudigd worden zonder schriftelijke toestemming van de auteur!