TK-Plantengids, de unieke plantenencyclopedie van de tuinkrant
 

Rosa - RosaceaeRozen komen in het wild alleen voor op het noordelijk halfrond. Ze groeien hoofdzakelijk in gebieden met een gematigd klimaat, hoewel enkele soorten in zuidelijke gelegen streken worden aangetroffen. De botanici van onze tijd kennen ongeveer 250 verschillende soorten en talrijke daartoe behorende natuurlijke variëteiten. De roos staat symbool voor liefde, geluk, vreugde, schoonheid en blijdschap. De roos is echter ook het symbool van stilzwijgendheid. Rozen afgebeeld met vijf bloemblaadjes symboliseren de zwijgplicht. Niet voor niets vinden we deze roos vaak afgebeeld op een biechtstoel.

 

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Waar zijn de planten van dit geslacht verkrijgbaar?
Zie deze plantenlijst
van Plantenvinder.NET

 

Rosa pimpinellifolia 'Maigold' - duinroosje, Schotse roos, Burnettroos

37239.htm

Naam: Rosa pimpinellifolia 'Maigold'

Nederlandse naam: duinroosje, Schotse roos, Burnettroos

Familie: Rosaceae

Andere gebruikte benamingen: ()

Bloeitijd: 5-6

Bloemkleur: goudgeel, halfgevuld

Hoogte: 2.5-3.5

Bladeren: glanzend, middelgroen

 

 

Informatie, teelt: 

Rosa pimpinellifolia 'Maigold' behoort tot de Schotse rozen en kan je beschouwen als een klimmende trosroos. Zij ontlenen hun naam aan de wilde Schotse of Burnettroos, door botanici aangeduid als Rosa pimpernellifolia of duinroosje. Maigold is in 1953 in Duitsland ontstaan uit de kruising van 'Poulens 's Pink' x 'Frühlingstag'. 

Deze roos is gemakkelijk te herkennen aan de scherpe roodachtige stekels en de éénmaal bloeiende goudgele, halfgevulde bloemen met een oranje blos die al in mei verschijnen. Daarom is het een van de eerstbloeiende rozen. Hun bloemen lijken op schoteltjes en hebben een zoete geur. Het is een sterke groeien die ook als klimroos kan gebruikt worden. Groeit tot 3.5 m hoog en 2.5 m breed. 

'Maigold' houd van zon maar doet het ook goed op een half-schaduwrijk plekje. Als klimplant toepasbaar op een oosten of westenmuur. Niet zo gemakkelijk in de handel te vinden.

Rosa pimpernellifolia soorten algemeen:

Deze soort is een pioeniersplant van extreme groeiplaatsen, houdt uitstekend de bodem vast en verdraagt wind, hitte en droogte. Hij kan zelfs zandige of rotsachtige grond nabij de zee verdragen. Slechts een handvol van die cultivars zijn nog overgebleven. De kleuren variëren van wit tot créme en van roze tot purper.

geurend

 

© Copyright Marbo bedrijfspromotie
Niets van deze plantengids kan verveelvoudigd worden zonder schriftelijke toestemming van de auteur!