TK-Plantengids, de unieke plantenencyclopedie van de tuinkrant
 

Rosa - RosaceaeRozen komen in het wild alleen voor op het noordelijk halfrond. Ze groeien hoofdzakelijk in gebieden met een gematigd klimaat, hoewel enkele soorten in zuidelijke gelegen streken worden aangetroffen. De botanici van onze tijd kennen ongeveer 250 verschillende soorten en talrijke daartoe behorende natuurlijke variëteiten. De roos staat symbool voor liefde, geluk, vreugde, schoonheid en blijdschap. De roos is echter ook het symbool van stilzwijgendheid. Rozen afgebeeld met vijf bloemblaadjes symboliseren de zwijgplicht. Niet voor niets vinden we deze roos vaak afgebeeld op een biechtstoel.

 

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Waar zijn de planten van dit geslacht verkrijgbaar?
Zie deze plantenlijst
van Plantenvinder.NET

 

Rosa 'Bobbie James' - moderne klim- en leiroos

 

Rosa 'Bobbie James' - moderne klim- en leiroos37241.htm

Naam: Rosa 'Bobbie James'

Nederlandse naam: moderne klimroos, leiroos

Familie: Rosaceae

Andere gebruikte benamingen: ()

Bloeitijd: 7

Bloemkleur: roomwit

Hoogte: 7.5

Bladeren: glanzend, overvloedig

 


Informatie, teelt: 

Rosa 'Bobbie James' is in 1960 in Engeland gewonnen en is verwant aan Rosa multiflora. Het is en uiterst krachtig groeiende klimroos die tot 7.5 m hoog en 3.5 m breed kan uitgroeien. Overvloedige, glanzende frisgroene bladeren. Hij bloeit in de zomer met grote schermen van witte, welriekende bloemen. De bloemenschermen bestaan uit 2 tot 3 rijen bloemblaadjes.

Standplaats:

Bobbie James heeft vooral ruimte nodig. Een goede klimroos voor het verbergen van een lelijke muur of om in een boom te laten klimmen. Door zijn rijkelijke bladgroei heeft hij vooral tijdens de groeiperiode, voldoende steun nodig.

Winterhardheid:

Zeer sterk roos die bijzonder geschikt is voor koelere klimaten.

Vermeerdering:

Door enten

Ziekten en plagen:

Zie bij algemene ziekten en plagen van rozen in de Tuindokter, http://www.tuinkrant.com/tuindokter 


Behoort tot de klimrozengroep

Klimrozen stammen af van diverse botanische rozen of van klimmende mutanten van grootbloemige-, tros-, thee-, bourbon- of chinese-rozen. Alle hebben ze lange takken. In de tuin verlangen klimrozen een geschikte standplaats om te klimmen. Men plant ze tegen bogen, tuinhuisjes, pergola's, vrijstaande piramiden of zuilen of tegen muren en gevels. Langzaamgroeiende rassen kunnen ook als struikrozen worden gebruikt. Klimrozen hoeft men bijna nooit te snoeien. Men moet zo lang mogelijke takken zien te krijgen, omdat hieraan de kortloten groeien. Het is aan deze kortloten waaraan de bloemen verschijnen.

Klimrozen hebben veel ruimte nodig. Afhankelijk van hun groeikracht moeten ze 1-3 m uit elkaar worden geplant. De hoofdbloei van klimrozen valt rond de periode van juli, al zijn er ook soorten die doorbloeiend zijn.

 

Standplaats lichtbehoefte

zon

Aantal planten per m2:

1

geurend

 

© Copyright Marbo bedrijfspromotie
Niets van deze plantengids kan verveelvoudigd worden zonder schriftelijke toestemming van de auteur!