TK-Plantengids, de unieke plantenencyclopedie van de tuinkrant
 

Rosa - RosaceaeRozen komen in het wild alleen voor op het noordelijk halfrond. Ze groeien hoofdzakelijk in gebieden met een gematigd klimaat, hoewel enkele soorten in zuidelijke gelegen streken worden aangetroffen. De botanici van onze tijd kennen ongeveer 250 verschillende soorten en talrijke daartoe behorende natuurlijke variëteiten. De roos staat symbool voor liefde, geluk, vreugde, schoonheid en blijdschap. De roos is echter ook het symbool van stilzwijgendheid. Rozen afgebeeld met vijf bloemblaadjes symboliseren de zwijgplicht. Niet voor niets vinden we deze roos vaak afgebeeld op een biechtstoel.

 

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Waar zijn de planten van dit geslacht verkrijgbaar?
Zie deze plantenlijst
van Plantenvinder.NET

 

Rosa bourboniana 'Boule de Neige' - bourbonroos

Rosa bourboniana 'Boule de Neige' - bourbonroos37242.htm

Naam: Rosa bourboniana 'Boule de Neige'

Nederlandse naam: bourbonroos

Familie: Rosaceae

Andere gebruikte benamingen: ()

Bloeitijd: 6-7

Bloemkleur: zuiver wit, gevuld

Hoogte: 1.5

Bladeren: weelderig

 


Topkeuze

Informatie, teelt: 

Rosa bourboniana 'Boule de Neige' is in 1867 in Frankrijk ontstaan uit de kruising van 'Blanche Lafitte' x 'Sappho'. Dit is een uitmuntende, mooie bourbonroos. De zuiverwitte grote bloemen lijken op sneeuwballen. Ze staan in grote hoeveelheden aan de plant. De dikke knoppen hebben een karmijnrode tint en ruiken heerlijk. 

De bloemen zijn gevuld en met een perfecte symmetrie gevormd zoals bij de Camelia. Eenmaal de bloem is uitgekomen vouwt hij zich terug tot een bijna ronde sneeuwbal. Alhoewel Boule de Neige bijna voortdurend doorbloeit is er toch een duidelijke hoofdbloei in het midden van de zomer.

De struikvorm is vrij gedrongen en recht. Boule de Neige groeit uit tot een 1.5 meter hoger en 1 meter breed rozenstruik met een glad en middelgroen loof.

Standplaats:

Vraagt een voldoende rijke grond. Wanneer Boule de Neige te weinig voedsel en/of water krijgt zal hij tť sprieterig gaan uitgroeien. Geef daarom regelmatig organische mest. Ook regelmatig mulchen is een goed idee.

Vermeerdering:

Door enten

Ziekten en plagen:

Zie bij algemene ziekten en plagen van rozen in de Tuindokter, http://www.tuinkrant.com/tuindokter 

BOURBONROZEN GROEP :

Bourbonrozen staan tussen de oude en moderne rozen in. De eerste bourbonroos zou een kruising geweest zijn tussen Rosa chinensis en Rosa damascena. De benaming 'Bourbon' stamt af van Ile de Bourbon, een streek ten oosten van Madagascar. In het begin van de 19de eeuw werden vanuit deze streek de bourbonrozen naar Frankrijk gebracht.

Bourbonrozen combineren de ouderwetse bloemen vol bloemblaadjes met de na de zomer doorgaande bloei. Karakteristiek zijn de glanzende bladeren die meestal roodachtige tinten vertonen zoals bij de Chinese rozen.

Met zijn krachtige rozen, soms met weelderig, donker nieuw blad, moeten ze regelmatig worden gesnoeid: een lichte snoei van de bloeistengels na de eerste bloei en terugsnoeien tot 1/3 of meer laat in de winter. Oud of dun hout na de bloei weghalen.

De geur is vaak erg sterk en fruitig. De bloemen zelf zijn meestal vrij klein en zitten bijeen in trossen van 3 tot 7 of meer.

Standplaats lichtbehoefte

zon

geurend

 

© Copyright Marbo bedrijfspromotie
Niets van deze plantengids kan verveelvoudigd worden zonder schriftelijke toestemming van de auteur!