TK-Plantengids, de unieke plantenencyclopedie van de tuinkrant
 

Rosa - RosaceaeRozen komen in het wild alleen voor op het noordelijk halfrond. Ze groeien hoofdzakelijk in gebieden met een gematigd klimaat, hoewel enkele soorten in zuidelijke gelegen streken worden aangetroffen. De botanici van onze tijd kennen ongeveer 250 verschillende soorten en talrijke daartoe behorende natuurlijke variëteiten. De roos staat symbool voor liefde, geluk, vreugde, schoonheid en blijdschap. De roos is echter ook het symbool van stilzwijgendheid. Rozen afgebeeld met vijf bloemblaadjes symboliseren de zwijgplicht. Niet voor niets vinden we deze roos vaak afgebeeld op een biechtstoel.

 

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Waar zijn de planten van dit geslacht verkrijgbaar?
Zie deze plantenlijst
van Plantenvinder.NET

 

Rosa 'Blue River' - grootbloemige roos

Rosa 'Blue River' - grootbloemige roos37405.htm

Naam: Rosa 'Blue River' ģ

Nederlandse naam: grootbloemige roos

Topkeuze

Familie: Rosaceae

Andere gebruikte benamingen: ('Korsicht')

Bloeitijd: 6-10

Bloemkleur: mauve-lila

Hoogte: 0.6-0.8

Bladeren: donkergroen, glanzend

 

 

geurend


Zie in de tuindokter voor ziekten en plagen van rozen

Informatie, teelt: 

Rosa 'Blue River' ģ is gewonnen door het rozenhuis W. Kordes' SŲhne in 1984. Het is een kruising van de blauwe 'Blue Moon' x 'Zorina'. Deze theehybride heeft prachtige mauve-lila bloemen aan 60-80 cm lange stelen. Elke bloem heeft 40 tot 45 bloemblaadjes. De middelgrote, dicht gevulde bloemen geuren verrukkelijk en zijn mauve-kleurig lila met donkere renden, naar binnen toe met wit gesprenkeld. Zeer fraaie, bijzonder gekleurde tuin- en snijroos waarbij de bloemen bijzonder mooi uit komen tegen het donkergroene glanzende blad. Blue River bloeit de ganse zomer rijkelijk. Hij vraagt wel voldoende vocht. Bij droogte best mulchen. Reageert goed op regelmatig onderhoud.

Standplaats lichtbehoefte

zon

- deze plant is geschikt voor aanlevering van snijbloemen

Behoort tot de grootbloemige, theehybriden groep

Grootbloemige rozen onderscheiden zich van de andere rozen,doordat ze slechts 1 of enkele bloemen krijgen aan het eind van de loten. Bij de moderne rassen vervagen de grenzen echter steeds verder. Het indelen in bepaalde groepen gebeurt daardoor vaak willekeurig.
De bloemen van de grootbloemige rozen zijn altijd gevuld en elegant gevormd. Helaas hebben de meeste een zwakke geur. Vanwege het geringe aantal bloemen is het gezamenlijk effect in perken minder indrukwekkend dan dat van de veelbloemige polyantharozen. Voor de ťchte liefhebber is er echter niets mooiers dan een grote verzameling grootbloemige rozen, van iedere soort 1 of 3 struiken en dan de verzameling met de nieuwste rozen aan te vullen.

Men plant grootbloemige rassen meestal in groepen in de vaste-plantenborder of tegen een achtergrond decor van struiken. Hun grootste aantrekkingskracht ligt in hun productie van prachtige snijrozen (als het ras voldoende lange stelen heeft). Grootbloemige rozen geven hun eerste en rijkste bloei in juli, daarna bloeien ze regelmatig door tot in oktober, maar veel minder. Deze doorbloei kan sterk van ras tot ras verschillen. Ook de hoogte kan variŽren van 60 tot 150 cm.

 


 

© Copyright Marbo bedrijfspromotie
Niets van deze plantengids kan verveelvoudigd worden zonder schriftelijke toestemming van de auteur!