Bamboe
 

Bomen en heesters hebben knoppen op hun takken die uitlopen als de tak gesnoeid wordt. Bamboes bezitten zulke knoppen niet, en dat maakt wel een verschil uit in de manier waarop je gaat snoeien.Bij het snoeien van een stengel zullen er dus niet noodzakelijkerwijze nieuwe scheuten worden gevormd. De ingesnoeide tak zal wel een stevige vertakking krijgen. Algemeen kan je stellen dat bamboes niet noodzakelijkerwijs gesnoeid dienen te worden. Als het nodig is, staat de juiste soort dan wel op de juiste plaats? Als je dan snoeit, probeer dan het speelse en sierlijke karakter van je bamboe te behouden. 

Er zijn toch nog wel tal van redenen waarom het wel eens nodig is een bamboe te gaan snoeien : 

- Je bamboe ziet er niet meer uit, je kan oude en lelijke halmen wegsnoeien. In regel gaat een stengel ongeveer 6 tot 8 jaar mee. 

jan. feb. mrt. apr. mei juni juli aug. sept. okt. nov. dec.
                       


- Vorstschade:

Bamboe vorstschade (ingedroogde bladeren)

Foto vorstschade (ingedroogde bladeren)

Is je bamboe door de vorst zwaar beschadigd, dan is de beste remedie voor bodembedekkende bamboes meestal afknippen tot tegen de grond. Bij de hogerop groeiende bamboes kan het herstel wel problemen geven omdat de plant teveel uitgeput is geraakt om zich te herstellen. Bij bijvoorbeeld de bodembedekkende Pleioblastus zal het herstel heel snel gaan, je kan hem na de winter gewoon afmaaien, of terugsnoeien, tot 10-15 cm boven de grond. 

jan. feb. mrt. apr. mei juni juli aug. sept. okt. nov. dec.
                       


- Je hebt een haag van bamboes aangeplant. Wacht dan tot in het voorjaar voordat de nieuwe scheuten opkomen, alle zijtakkken die buiten de haagvorm kwam snoei je weg. Het strak knippen van de boven- en zijkanten, zoals bij een klassieke haag, levert je alleszins geen mooiere haag op, het beschadigde blad ziet er lelijk uit met allerlei bruinverkleuringen. 

jan. feb. mrt. apr. mei juni juli aug. sept. okt. nov. dec.
                       


- Je bamboe is te hoog geworden . Je mag de toppen van scheuten inkorten maar dat doe je best in de zomer ( als de meeste groei voorbij is). Snoeit u eerder, dan sterft de halm meestal af tot aan de grond. 

 

jan. feb. mrt. apr. mei juni juli aug. sept. okt. nov. dec.
                       

- Bloeiende bamboe : bloeiende halmen en twijgjes zoveel mogelijks verwijderen.

- Beschadigde stengels kunnen na de winter worden verwijderd. Dit bevordert ook de uitgroei van nieuwe scheuten en het uitlopen van slapende zijknoppen. 

- De bladranden van Sasa veitchii verdrogen in het najaar en geven dan de aanblik van een wit-gerand blad.

Bamboe rizomen

Bamboestengels zijn het bovengrondse, zichtbare deel van de plant. Bamboe groeit namelijk onder de grond. De scheuten ontspringen uit slapende knoppen op het rizoom en de benodigde reservevoeding hiervoor wordt dan gemobiliseerd uit zetmeel dat opgeslagen wordt in de halmen.
De bladeren zorgen dan voor bladgroenverrichting en voor voedingsstoffen voor de rizoom.

Grosso modo onderscheiden we een korstvormige groei (planten die mooi op hun plaats blijven) en bamboes met uitlopende, leptomorfe rizomen. Tot deze laatste groep behoren ook de woekerende bamboes, die op een korte tijd een hele plek kunnen overwoekeren en moeilijk te verwijderen zijn. 

Woekerende bamboes kunnen worden ingeperkt door een wortelbarrière 60 cm rond de plant in te graven. Zo voorkom je onaangename verrassingen.

Laat je vooraf door specialisten goed inlichten over het wandelgedrag van je bamboe!

In oudere hosten kunnen we best oude stengels verwijderen. Dit komt de uitgroei van nieuwe scheuten ten goede. Nieuwe scheuten lopen bij bamboe uit vanaf april-mei tot in het najaar. De meeste Phyllostachys soorten schieten in het voorjaar, met soms een tweede 'vlucht' later op het jaar.
'Chimonobambusa' scheuten groeien uit in het najaar, en andere soorten kunnen gedurende het hele groeiseizoen scheuten geven.

 

TIP:  Plant geen woekerende soorten dicht bij de vijver, want die zijn voor de meeste vijver liefhebbers vaak een nachtmerrie, denk maar aan de rizomen (uitlopers) die geen enkele moeite hebben door de dikste folie heen te prikken.

 

Voor meer plantengegevens zie de TK plantengids

Meer gegevens opzoeken over deze plant(en) kan in de TK plantengids