C

 Clematis

clematis, bosrank, bosdruif

Zoek eerst tot welke groep de clematis behoort. Dat is de sleutel tot het succes voor het snoeien van Clematis.

Clematis kan je indelen in 5 groepen:

Groep 1
: De soorten met een bloeitijd in het voorjaar of de vroege zomer
Groep 2
: De soorten met een bloeitijd van begin tot midden van de zomer - eventueel met een zwakke nabloei in herfst.
Groep 3
: De soorten met een bloeitijd laat of einde van de zomer of herfst.
Groep 4
: De soorten met dubbele bloemen, gevuldbloemigen.
Groep 5 : De soorten die groeien als groep 2 en 3, laat de zomer of in de herfst bloeien maar die we anders snoeien om hun bloeiperiode te verlengen. 

Een andere interessante indeling is de indeling in de Tk-Plantengids volgens de clematis-soort, bij elke van de verschillende clematisgroepen kan je de algemene toegepaste snoeigroep terugvinden voor Clematis Alpina - Atragene - Cirrhosa - Diversifolia - Flammula - Florida - Heracleifolia - Integrifolia - Jackmanii - Lanuginosa - Macropetala - Montana - Patens - Tangutica  - Texensis - Viticella - Forsteri - Vitalba  - Jouiniana - Rehderiana - Tibetana en Armandii.

Zie dan overzicht clematisgroepen in de TK-Plantengids.

 


Groep 1  
 
De kleinbloemige soorten :

De kleinbloemige soorten bloeien vroeg in het voorjaar (maart-april) en in de vroege zomer (mei-juni) aan scheuten die in het voorgaande jaar gevormd zijn. De meest gekende soort is ongetwijfeld Clematis montana en zijn cultivars.

Wanneer snoeien? 

Snoei na de bloei alleen als het nodig is. Niet in de winter snoeien...aangezien de soorten bloeien op overjaarse twijgen. Snoeien in de winter kan je scheuten kosten die in de lente zouden bloeien.

Hoe snoeien? 

Geregeld snoeien is niet écht noodzakelijk. Te groot geworden planten kan je bijsnoeien om de plant binnen de perken te houden. Is je clematis te kaal geworden snoei dan de dode twijgen weg.

Snoeitabel: Clematis soorten en cultivars die we behoren tot snoeigroep 1 


Groep 2  

De grootbloemige soorten die vroeg tot midden de zomer bloeien:

Veel grootbloemige hybriden behoren tot deze groep: ze bloeien eerst aan scheuten die de vorige zomer gevormd zijn. Daarna bloeien ze aan het eind van de zomer of het begin van de herfst aan scheuten van de nieuwe groei.

Wanneer snoeien? 

Snoei deze clematis-soorten direct na de bloei, maar alleen maar als je de plant moet verkleinen. Heb je een oude, verwaarloosd exemplaar. Snoei deze dan op het eind van de winter heel sterk in (30-60 cm hoogte)...dit kost je wel een pak bloemen voor de volgende zomer maar het zal je plant uiteindelijk ten goede komen.

Hoe snoeien? 

Snoei minimaal, tenzij de plant één warboel is. Maak verwarde scheuten los en snoei ze in. Overtollige scheuten terugsnoeien tot een paar laagste staande knoppen dicht bij de grond.

Hoe een tweede bloei stimuleren? 

Deze clematis groep kan soms later in de herfst nog eens nabloeien. Je kan zo'n bloeiperiode kan bijsturen. Snoei op het einde van de winter de HELFT van je scheuten terug (dit mag ook nog in de vroege lente). De clematis zal eerst aan de niet gesnoeide, oude scheuten zijn eerste, grote bloemen produceren. Aan de nieuwe ontstaande scheuten, tengevolge de ingesnoeide twijgen, ontstaan in de herfst nog eens, wel kleinere, bloemen.

Snoeitabel: Clematis soorten en cultivars die we behoren tot snoeigroep 2


Groep 3  

De grootbloemige soorten die laat de zomer of in de herfst bloeien:

Deze soorten bloeien aan het eind van de zomer (aug-sept) en in de herfst (sept-okt) aan het hout van het lopende jaar. Ze hebben meer de neiging aan de voet kaal te worden dan de andere soorten.

Wanneer snoeien? 

Snoei op het eind van de winter (nov-dec.) of eventueel aan het begin van de lente (mrt-april).

Hoe snoeien? 

Terugsnoeien tot de laagste, geplaatste paar dikke en gezonde knoppen. Meestal bevinden die zich 30 tot 60 cm boven de grond. Hierbij gaan ook wel gezonde, groene scheuten verloren. Dit kan geen kwaad, de plant zal aan de voet zeker nieuwe scheuten vormen.

Snoeitabel: Clematis soorten en cultivars die we behoren tot snoeigroep 3


Groep 4

De grootbloemige soorten met dubbele bloemen:

Variëteiten met dubbele bloemen, behoren in regel tot groep2, maar worden bijna nooit gesnoeid, tenzij het absoluut noodzakelijk zou blijken. De dubbele bloemen verschijnen aan oudere twijgen. Juist omdat de dubbele bloemen aan oude takken worden gevormd, mag je niet teleurgesteld zijn als de bloei wat op zich laat wachten, de planten moeten eerst wat oud hout hebben gevormd.

Snoeitabel: Clematis soorten en cultivars die we behoren tot snoeigroep 4


Groep 5

De soorten die groeien als groep 2 en 3, laat de zomer of in de herfst bloeien, maar die we anders snoeien om hun bloeiperiode te verlengen 

Deze soorten en cultivars snoeien we als groep 2 +3 (een combinatie van beiden technieken): hierbij behouden we een deel van de groei (groep 2) en anderzijds snoeien we een gedeelte van de stengels terug tot aan de grond (groep3) om nieuwe scheuten vanuit te basis te stimuleren. Deze combinatie verlengt effectief de bloeiperiode van deze clematissoorten.

Snoeitabel: Clematis soorten en cultivars die we behoren tot snoeigroep 5


Zoek de snoeigroep van een cultivar.


 Met dank aan Leo Vervoort voor de aanwijzingen, aanvullingen en verbeteringen, leover36@hotmail.com.

Voor meer plantengegevens zie de TK plantengids

Meer gegevens opzoeken over deze plant(en) kan in de TK plantengids