Corylus - Corylaceae

hazelaar, boshazelnoot, hazelnoot, bosnoot, lammertjesnoot


Corylus
(boshazelnoot, hazelaar, hazelnoot, krulhazelaar, rode hazelaar)
foto Corylus -boshazelnoot, hazelaar, hazelnoot, krulhazalaar, rode h

Algemeen

Hazelnoten en lambertsnoten vormen mooie grote sierstruiken maar die ook in koele klimaten noten leveren. Eenmaal in vorm gebracht en regelmatig gesnoeid is hun groeiwijze wat compacter en verbetert de opbrengst. Er zijn talloze zelfbestuivende rassen verkrijgbaar. Zowel hazelnoten als lambertsnoten zijn goed uit zaad op te kweken: ook voorzichtig opgegraven uitlopers zijn voor vermeerdering te gebruiken.

Streef naar een struik met een open hart op een kale stam van zo'n 45 cm. Kies een jonge boom met drie of vier sterke zijscheuten op ongeveer die hoogte. Zet de harttak terug op de bovenste van de scheuten, en kort de geselecteerde zijscheuten in tot 22 cm. Verwijder overige zijscheuten. Laat in de twee jaar erna 10-12 goed geplaatste scheuten tot ontwikkeling komen voor het gestel en top ze als ze niet goed vertakken. Verwijder de groei onder de gesteltakken.Corylus avellana
(boshazelnoot, hazelaar, hazelnoot, bosnoot)
foto Corylus avellana-boshazelnoot, hazelaar, hazelnoot, bosnoot

Corylus avellana is afkomstig uit Europa. Inheems en bosranden. Struik met behaarde twijgen. Bloemen in katjes. In België noemt men de hazelaar ook netheze, baardneute, nokke of planaboom.

Algemeen weinig of niet snoeien. Enkel gebroken takken en schurende takken verwijderen. Kan in februari of in juni gesnoeid (gesleund) worden. Knik bij volgroeide bomen lange, krachtige scheuten. Laat korte, vertakte scheuten zitten, want hieraan zitten meestal de vrouwelijke bloemen die zich tot
noten ontwikkelen. Snoei de geknikte scheuten de volgende winter terug op drie tot vier knoppen. Dit alles zal resulteren in een sporenstelsel dat van tijd
tot tijd met zaag of takkenschaar ingekort zal moeten worden tot een korte stomp op een gesteltak, van waaruit zich nieuwe scheuten ontwikkelen. Verwijder met het ouder worden van de struiken ook een of twee afgedragen takken daar waar nieuwe sterke scheuten ter vervanging groeien.

Zomersnoei

De zomersnoei valt samen met de stuifmeelproductie van de katjes: door de takken tijdens het snoeien te schudden, worden de vrouwelijke bloemen beter bestoven. Volgroeide bomen worden 's zomers ook wel geknikt.

Uitdunningssnoei

Indien nodig kunnen hazelaars ook na enkele jaren tot tegen de grond afgezaagd worden. Dit gaat natuurlijk tenkoste van de productie gedurende enkele jaren

Rassenkeuze

In het algemeen zijn bepaalde (gekende) rassen sterk aan te raden. Deze rassen kunnen vermeerderd zijn door enten, maar eveneens door afleggen (marcoteren). Het enten van hazelnoten kan gebeuren op de onderstam Corylus colurna (boomhazelaar). Hierop heeft men het voordeel dat er geen hinderlijke opslag komt van grondscheuten. De nootjes kunnen wel kleiner zijn op deze onderstam.Tips bij het planten van hazelnoten
De aanbevolen plantafstand is 5 x 3,5 m (4 x 2.5m) (In een haag planten op 2 m). Deze afstand is o.a. afhankelijk van de grondsoort en van het ras. Een zeer goed ras is ´Webb´s Prize Cob´ . Andere belangrijke rassen zijn ´Fertile de Nottingham´, ´Géante de Halle´ en ´Rode Zeller´. Voor de hoogste productie te bekomen kan men planten op een diepe, vochthoudende, luchtige grond.

Grond pH: 5 tot 7.5 (neutraal tot kalkrijk). Hazelaars kunnen op bijna alle gronden groeien. Waterzieke gronden zijn echter sterk af te raden. Licht: zon of halfschaduw.

- Kruisbestuiving wordt meestal aangeraden (Windbestuiver). Een goede bestuiver is ´Cosford´
- Bij voorkeur plant men struiken met 3-5 takken.
- Snoeitijd: februari of juni.Weinig of niet snoeien (lichte uitdunningssnoei)
- Groeivorm: struikvorm (of vaasvorm op stam) 

Aanbevolen goede rassen

Gunslebert, Gustav´s Zeller, Impératrice Eugénie, Lange Spaanse, Lang Tidig Zeller, Pearson´s Prolific.

jan. feb. mrt. apr. mei juni juli aug. sept. okt. nov. dec.
                       Corylus avellana ´Atropurpurea´
(hazelnoot, hazelaar)
foto Corylus avellana ´Atropurpurea´-hazelnoot, hazelaar

De snoei beperkt zich uit het verwijderen van een enkele, overtollige twijg.

Wilde scheuten (groene takken of twijgen) worden volledig verwijderd.

jan. feb. mrt. apr. mei juni juli aug. sept. okt. nov. dec.
                       Corylus avellana ´Aurea´
(hazelaar)
foto Corylus avellana ´Aurea´-hazelaar

De snoei beperkt zich uit het verwijderen van een enkele, overtollige twijg.

Wilde scheuten van bontkleurige planten (groene takken of twijgen) worden volledig verwijderd.

jan. feb. mrt. apr. mei juni juli aug. sept. okt. nov. dec.
                       Corylus avellana ´Contorta´
(krulhazelaar)
foto Corylus avellana ´Contorta´-krulhazelaar

Afkomstig uit Engeland en geënte plant geeft wortelopslag. De snoei beperkt zich uit het verwijderen van een enkele, overtollige twijg. Anderzijds maakt hij veel wortelopslag (wilde scheuten)die je telkens zo diep mogelijk probeert terug te snoeien.

jan. feb. mrt. apr. mei juni juli aug. sept. okt. nov. dec.
                       Corylus avellana ´Cosford´
(hazelnoot, hazelaar)
foto Corylus avellana ´Cosford´-hazelnoot, hazelaar

Voorkeur voor diepe, vochthoudende en luchtige grond. Kruisbestuiving is noodzakelijk. Struiken planten met 3-5 takken. ´Cosford´ is een goede bestuiver. Is winterhard tot -29°C. Geen waterzieke gronden. Meestal zelfsteriel.

Snoeien als Corylus avellana.

jan. feb. mrt. apr. mei juni juli aug. sept. okt. nov. dec.
                       Corylus colurna
(boomhazelaar)
foto Corylus colurna-boomhazelaar

Snoeien volgens de algemene snoei van bomen

jan. feb. mrt. apr. mei juni juli aug. sept. okt. nov. dec.
                       Corylus maxima ´Purpurea´
(rode hazelaar, lambertsnoot)
foto Corylus maxima ´Purpurea´-rode hazelaar, lambertsnoot

Gekend om zijn opvallende purperen bladeren die 5 tot 12 cm groot zijn. Hoe meer zon hoe feller de bladeren diep donkerpaars kleuren. Vooral jongere bladeren vertonen de mooie bladkleur. Later in het seizoen verkleuren ze meer naar mat groenpaars.

Zij worden in de winter gesnoeid. Voornamelijk wordt de verjongingssnoei toegepast, dus enkele oudere takken terugnemen of vervangen door een jonge tak.

Het snoeien van de rode hazelaar geeft de plant met zijn jonge twijgen een intensere rode bladkleur.

jan. feb. mrt. apr. mei juni juli aug. sept. okt. nov. dec.
                       Voor meer plantengegevens zie de TK plantengids

Meer gegevens opzoeken over deze plant(en) kan in de TK plantengids