Klimplanten

Klimplanten aan muren 
Klimplanten aan gaasdraden 

Klimplanten aan bomen
 

Rozen geschikt om te combineren met grote bomen 
Rozen geschikt om te combineren met kleine bomen of grote struiken 


Klimplanten aan muren:

Er zijn heel wat misvattingen over de schade die klimplanten aan muren van onze woningen teweeg zouden kunnen brengen. De meeste aandacht moeten we uiteraard hebben met de soorten die zelfhechtend zijn zoals klimop (Hedera), wilde wingerd (Parthenocissus) en klimhortensia (Hydrangea). 


Klimhortensia aan muur

Schade kan vooral optreden aan muren die met een laag van pleistermateriaal of met laagvormende vervenbedekt zijn. Vooral dan wanneer de pleisterlagen niet meer in orde zijn. De hechtwortels dringen dan de kleinste scheurtjes binnen en daardoor ontstaan grotere scheuren en brokkelt de pleisterlaag af uiteindelijk af. De hechtnapjes zijn zo stevig aan het materiaal verankerd dat ze niet meer van de wanden zijn te verwijderen. Wanneer een nieuwe verflaag nodig is, moet de wand van te voren afgebrand, geslepen of gezandstraald worden.

Muren bestaande uit baksteen of onbeschadigde pleisterlagen van minstens vier jaar oud, geven ook met zelfhechtende soorten geen probleem. Waterdamp doorlatende microporeuze muurverfsoorten kunnen ook tegen een stootje; de hechtworteltjes krijgen dan geen kans.

Maar ook rankende planten kunnen soms voor problemen zorgen. Met name klimplanten zoals blauwe regen en bruidssluier laten hun sterke scheuten graag een plekje zoeken in ruimten waar we ze liever niet zien. In voegen bij vensters bijvoorbeeld of zo maar ergens in de muur. Ook kruipen de scheuten graag onder dakpannen.

Vrijwel probleemloos zijn Clematis, Vitis, klimroos, Duitse pijp en klimmers zoals kamperfoelie.

Hoe kan U de schade tot een minimum beperken?

Een maal per jaar alles wat in de buurt komt van het dak of andere 'obstakels'  flink terugsnoeien.
Voordat nieuwe klimplanten gepoot worden alle eventuele beschadigingen aan de muren herstellen, scheuren opvullen en geen pleisterlaag aanbrengen.

Klimplanten aan gaasdraden:

1) Hagen

In tegenstelling tot een normale haag neemt een klimplanten op gaasdraad afscheiding weinig ruimte in. In het begin de ranken en twijgen wel even door het gaas vlechten.
Een hekwerk van gaas van circa 1 m hoog begroeid met (doornloze) bramen of frambozen is een ideale afscheiding tussen bijvoorbeeld het terras en de rest van de tuin, of tussen de border en de kruidenhoek.

2) Klimmers hebben niet per definitie een mooie pergola of een muur nodig om omhoog te klimmen. Een koker van stevig, misschien zelfs geplastificeerd gaas rechtop in de grond kan ook voor een klimplant al genoeg zijn. Neem een paar meter van dat gaas en maak daarvan een losse rol van bijvoorbeeld een halve meter doorsnede. Omdat die rol wel voor minstens eenderde in de grond moet, moet u uitgaan van redelijk hoog gaas. Komt die rol minder diep, dan waait uw mooie constructie met een beetje wind al om. Komt u lengte te kort, maak dan de koker vast aan een boompaal die u diep genoeg in de grond kunt zetten.

Klimplanten aan of in bomen

Klimrozen, clematissen of kamperfolies zijn mooi te combineren met een bestaande boom in de tuin. Klimplanten worden aangebonden op de manier zoals ze op natuurlijke wijze zouden groeien (klimmen in dit geval). Je kan ook klimplanten met grote heesters of met haagplanten combineren.

Toch moet je daarbij op enkele zaken letten:

- de bomen en grote struiken moeten gezond, sterk en volgroeid zijn zodat ze voldoende stevig zijn om klimplanten te dragen

- de stijl van beide planten, de kleur van de bloemen en het blad moeten elkaar aanvullen. Felgekleurde en witte bloemen tegen een donkere achtergrond hebben altijd een stijlvol effect

- de klimplant en de boom of heester moeten elkaar aanvullen en niet beconcurreren. De ene mag de andere niet domineren.

- struiken of bomen die jaarlijks moeten gesnoeid, getopt of geknot worden zijn niet geschikt om te combineren

- klimplanten met ranken (Clematis montana) of windende stengels (Wisteria sinensis) zijn het meest geschikt, omdat die zich vastklemmen aan de stengels, takken of stammen

- klimplanten met hechtwortels (klimop, wilde wingerd) alleen in de grootste bomen gebruiken want ze kunnen de bomen met hun dichte groei gaan overgroeien

- Clematis montana en kamperfoelie  zorgen voor de klassieke Engelse cottagesfeer

- Hedera (klimop) en Hydrangea petiolaris (klimhortensia) zorgen voor een landelijke, bosachtige sfeer

Rozen geschikt om te combineren met grote bomen

Rosa 'Adelaide D' Orleans'
Rosa 'Alberic Barbier'
Rosa 'American Pillar'
Rosa 'Aviateur Bléroit'
Rosa 'Belle of Portugal'
Rosa 'Bloomfield Courage'
Rosa 'Bobbie James'
Rosa 'Bonfire'
Rosa 'Brenda Colvin'
Rosa 'Cooper's Burmese Rose'
Rosa 'Dr. W. Van Fleet
Rosa 'Easlea's Golden Rambler'
Rosa 'Excelsa'
Rosa 'Félicité Perpétue'
Rosa 'Filipes Kiftsgate'
Rosa 'Gardenia'
Rosa 'Haiwatha'
Rosa 'Kew Rambler'
Rosa 'Léontine Gervais'
Rosa 'May Queen'
Rosa 'Rambler Rector', voor heel grote bomen
Rosa 'Russelliana'
Rosa 'Seagull'
Rosa 'Silver Moon'
Rosa 'Sir Cedric Morris'
Rosa 'Tea Rambler'
Rosa 'The Garland'
Rosa 'Violette'
Rosa 'Wedding Day'

Rozen geschikt om te combineren met kleine bomen of grote struiken'

Rosa 'Albertine'
Rosa 'Complicata'
Rosa 'Débutante'
Rosa 'Gerbe Rose'
Rosa 'Goldfinch'
Rosa 'Minnehaha'
Rosa 'New Dawn', mooi in combinatie met appelbomen
Rosa 'Sander's White Rambler'
Rosa 'Veilchenblau'

Techniek van planten

- de klimplanten worden best een eind van de stam vandaan geplant zodat ze voldoende vocht en voedsel kunnen opnemen

- plant langs de zonnigste kant (zuid) of in een winderige tuin aan de kant waar de overheersende vandaan komt (normaal west)

Techniek van leiden

Klimrozen, clematissen of kamperfolies zijn mooi te combineren met een bestaande boom in de tuin. Clematis, kamperfolie:

Leidt langs de stam, aanbinden met touwentjes die jaarlijks gecontroleerd worden, of plaats een aparte steunstok of bindt aan de bestaande steunpaal. Je kan best de takken dwars door de kroon leiden naar de bovenste takken. 

Hagen:

Hagen kunnen het beste worden getooid met lichte eenjarige of kruidachtige klimplanten die afsterven en zo de weg vrijmaken voor snoei van de haag: reukerwten, Oost-Indische kers

Techniek van snoeien

Zwak, dood of beschadigde takken regelmatig wegsnoeien. 

Klimrozen

Voor rozen is een draaiende beweging (windende stengel) geen natuurlijke groeiwijze. Kies altijd een doordacht plaats uit en hou er rekening mee dat de roos steeds naar de richting van het zonlicht zal groeien.

Plant de roos langs de kant van de overheersende wind, normaal is dat de westenwind, zodat de takken de boom worden ingeblazen ipv. eruit.

Voor meer plantengegevens zie de TK plantengids

Meer gegevens opzoeken over deze plant(en) kan in de TK plantengids