N

 Neillia

neillia, trosspirea

Neillia sinensis:

Is een heester die aan de voet van de plant (en ook hogerop de twijgen) nieuwe twijgen vormen. Daarom zijn ze zeer goed geschikt om de oudere en uitgebloeide takken te vervangen (verjongingssnoei). Je struik gaat langer mee en wordt minder houterig en warrig. Vooral struiken die je om de bloemen hebt uitverkoren dient men op tijd te verjongen. Door de heester te verjongen kunnen de planten ieder jaar een rijke bloei geven. Ze zullen volop nieuwe scheuten produceren. Snoei deze heesters hoofdzakelijk na de bloei.

jan. feb. mrt. apr. mei juni juli aug. sept. okt. nov. dec.
                       


Je begint ermee vanaf het derde jaar, om zo dus een jonge plant te behouden kan je gemakkelijkheidshalve jaarlijks 1/3 van de takken wegnemen.
In de winter, als de planten kaal staan, is de structuur van de plant beter te zien zodat je eventueel teveel of slecht staande takken kan verwijderen. Hou er wel rekening mee dat je ook takken met bloemknoppen verwijderd.

Terugsnoeien van de oude takken doe je op de laagste staande jonge en sterke scheut, of als die ontbreekt tot de voet, even boven het grondniveau.
Na je snoei ingreep ziet je struik er misschien wel kaal uit maar de nieuwe scheuten zullen de open ruimten weer snel opvullen.

 

Voor meer plantengegevens zie de TK plantengids

Meer gegevens opzoeken over deze plant(en) kan in de TK plantengids