P

 Pinus

den, pijnboom, pijn, bergden, zeeden, doornden, weymouth den, arve, zwarte den, bergpijn, alpenden, corsicaanse den, oostenrijkste den, zeeden, grove den, tranenden, witte den

Algemeen:

Pinus cembra, densiflora, griffithii, nigra, strobus, sylvestris en hun cultivars

Wanneer Pinussen over voldoende ruimte beschikt is snoeien meestal niet nodig. Indien nodig de breedte beperken en de boom in model houden. Dit kan door het insnoeien van de takken op een eerstvolgende geplaatste zijtak (zie foto).

Dwergvormen:

Doorgaans is snoeien overbodig. soms ontstaan scheuten die afwijken van de natuurlijke groeivorm van de dwergconifeer. Zulke scheuten altijd wegsnoeien vooraleer ze te dominant zouden worden en de vorm gaan bederven. Verder beperkt het snoeien  zich tot het eventueel jaarlijks bijknippen van de dwergachtige groeivorm.
Sommige niet onderhouden dwergconiferen vallen makkelijk open bij het ouder worden. Door het snoeien kan een dichtere en compactere vorm behouden blijven.

jan. feb. mrt. apr. mei juni juli aug. sept. okt. nov. dec.
                       

- Pinus parviflora en cultivars: nauwelijks snoeien. Dubbele kopscheuten vermijden, snoei een concurrerende harttak weg

- Pinus heldreichii en cultivars

- Pinus mugho en hun cultivars: Indien nodig de breedte beperken en de boom in model houden. Dit kan door het insnoeien van de takken op een eerstvolgende geplaatste zijtak (zie foto).Oudere exemplaren eventueel verdorde twijgen wegsnoeien om de conifeer te fatsoeneren.

Pinus pumila en cultivars:

Pinus strobus 'nana'

Pinus sylvestris 'nana' ('Watereri'):

Voor meer plantengegevens zie de TK plantengids

Meer gegevens opzoeken over deze plant(en) kan in de TK plantengids