R

 Robinia

acacia, bolacacia, gewone acacia, kleverige acacia, onechte acacia

De gele cultivar 'Frisia'Robinia pseudoacacia 'Umbraculifera' - bolacacia 
 
Robinia bomen 
Robinia pseudoacacia 'Umbraculifera' - bolacacia 
Robinia pseudoacacia 'Frisia' - goudgele acacia 
Robinia heesters 

Robinia bomen:

Robinia ambigua
Robinia pseudoacacia 
Robinia viscosa

Acacia's verdragen goed de snoei en kunnen indien nodig sterk worden teruggesnoeid. De takken zijn bros en breken makkelijk. Plant ze daarom nooit op een te winderige plaats. Plaats steeds een steunpaal, ook op latere leeftijd.Zorg ervoor dat er zich een mooie hoofdas kan ontwikkelen.

Robinia pseudoacacia 'Umbraculifera' - bolacacia:

bolvorm_boom.jpg (11520 bytes)
bolvorm

Klik op een plaatje voor meer info

Robinia pseudoacacia 'Umbraculifera' - bolacacia

1. De bolacacia wordt op een onderstam geŽnt, meestal op een hoogte van 2,25 tot 2,50 cm (hoogstammig). Lagere geŽnte soorten noemen we een halfstam. Soms vormt deze onderstam van Robinia pseudoacacia jonge, wilde scheuten op de stam, uit de grond, of net onder de bladerkroon. Snoei deze scheuten glad van de stam weg voor ze de kogelvorm gaan bederven.

2. De bolacacia vinden de meeste tuinbezitters pas attractief als hij een dichte, compacte ronde bolvormige kruin vormt. Van nature uit vormt deze plant deze vorm. Toch snoeien de meeste bolacacia bezitters hun lieveling jaarlijks om een compacte en niet tť grote bolvorm te verkrijgen. Snoeien doe je in de periode najaar (half november) tot zo midden het voorjaar (midden maart). Snoei telkenmale alle scheuten terug tot op 2 ogen van de stambasis.

Detail korte snoeibolacacia van bovenuit gezienHet eindresultaat van korte snoei.
Foto 1                              Foto2                             Foto 3

Foto 1: Detail korte snoei
Foto 2: Van bovenuit gezien.
Foto 3: Het eindresultaat van korte snoei.

Ben je onzeker, snoei dan alle takken met 2/3 terug. Door dit jaarlijks te doen houdt je de boom tamelijk klein en compact.

Ben je onzeker, snoei dan alle takken met 2/3 terug. Door dit jaarlijks te doen houdt je de boom tamelijk klein en compact.

Foto lang gesnoeide bolacacia.

Zoals eerder aangehaald is snoeien eigenlijk dus niet echt nodig. De bolacacia groeit dan van nature uit tot een bolvormige boom met een kroon van ongeveer anderhalve meter.
4-jaar oude niet-gesnoeide bolacacia.

Foto 4-jaar oude niet-gesnoeide bolacacia.

 

jan. feb. mrt. apr. mei juni juli aug. sept. okt. nov. dec.
                       

 

3. Verwaarloosde of ongesnoeide bolacacia's snoeien

Bolacacia's die jaren ongesnoeid werden gelaten zijn niet makkelijk te corrigeren. Vaak hebben ze maar enkele zware takken gevormd. 

De grote snoeiwonden helen moeilijk. Snoei bij voorkeur met een erg scherp gestelde handzaag. Vermijd het gebruik van een motorboomzaag, die maakt lelijkere wonden die nog moeilijker genezen.

Snoei kleine takken weg tot op 1 ŗ 2 ogen. slechte geplaatste en kruisende takken geheel tot aan de entbasis wegsnoeien. De dikke, zwarte takken insnoeien tot op 20-25 cm van de stambasis. Zie ook bij hoe zware takken snoeien. De grote snoeiwonden helen moeilijk. Snoei bij voorkeur met een erg scherp gestelde handzaag. Vermijd het gebruik van een motorboomzaag, die maakt lelijkere wonden die nog moeilijker genezen.
 Snoei kleine takken weg tot op 1 ŗ 2 ogen. slechte geplaatste en kruisende takken geheel tot aan de entbasis wegsnoeien. De dikke, zwarte takken insnoeien tot op 20-25 cm van de stambasis

Probeer tijdig te snoeien (december-januari) tijdens vorstvrije dagen om de kans op bloeden te beperken.

Probeer tijdig te snoeien (december-januari) tijdens vorstvrije dagen om de kans op bloeden te beperken.
De rode puistjes ziekte of Nectria cinnabarina infecteert de acacia via de snoeiwonden 
(zie details in de Tuindokter op http://www.tuinkrant.com/tuindokter). 

Grote snoeiwonden zijn ook gevoelig voor rot. De wonden insmeren met een wondheelend middel is aan te raden.

 

jan. feb. mrt. apr. mei juni juli aug. sept. okt. nov. dec.
                       

Robinia pseudoacacia 'Frisia' - goudgele acacia

boom_openkroon.jpg (25868 bytes)
open kroonvorm

Klik op een plaatje voor meer info

 

Robinia pseudoacacia 'Frisia' - goudgele acacia

Vormt broze takken. Zowel de boom als de takken zijn windgevoelig. Vraagt een steunpaal, ook op latere leeftijd. Zorg ervoor dat er zich een mooie hoofdas kan ontwikkelen.

Kan je heel sterk snoeien. Jaarlijks snoeien (kandelaberen) behoort tot de mogelijkheid. Dit maakt de boom minder windgevoelig en hij vormt grotere, en meer goudgeel gekleurde bladeren.

Soms vormt de onderstam van Robinia pseudoacacia jonge, wilde groengekleurde scheuten uit de grond. Snoei deze scheuten weg.

jan. feb. mrt. apr. mei juni juli aug. sept. okt. nov. dec.
                       

 

Robinia heesters 

Robinia heesters heeft meestal een meerstammige groeiwijze.

meerstammig.jpg (27185 bytes)
meerstammig

Klik op een plaatje voor meer infoRobinia bohispida
Robinia hartweghii
Robinia kelseyi
Robinia hispida
Robinia elliotii


Deze heesters worden gehouden omwille van hun geurende bloemen. Op onbeschutte plaatsen kunnen ze wat van de nachtvorst te lijden hebben. Daarom niet te veel/ te laat bemesten zodat jonge scheuten voldoende kunnen afriijpen.

Het snoeien beperkt zich hoofdzakelijk tot het uitdunnen van warrige struiken. Robinia hispida kan tegen een muur geleid worden, maar heeft erg broze takken. Bind ze aan en buig ze af wanneer de takken nog jong en soepel zijn.

De cultivars zijn vaak geŽnt. Soms vormt de onderstam van Robinia pseudoacacia jonge, wilde groengekleurde scheuten die uit de grond ontspruiten. Snoei deze scheuten altijd weg.

Voor meer plantengegevens zie de TK plantengids

Meer gegevens opzoeken over deze plant(en) kan in de TK plantengids