bladvlekkenziekte

Aanleg van de tuin: 225 vasteplanten voor droge standplaatsen - deel 3

In elke tuin heb je wel plaatsen met droge omstandigheden. Plekjes waar niet alle planten het goed doen. Onverwacht veel vaste planten gedijen toch nog goed op droge, zonnige plaatsen. Onderstaande vaste planten kunnen een langere periode zonder regen en volle zon overleven dan andere. Vaak bezitten ze een dieper gaand wortelgestel of hebben ze een waslaagje op hun bladeren om hun verdamping te beperken. Dit betekent niet, dat je ze eens niet, in de volle zomer moeten gieten natuurlijk.

Geschikte vaste planten voor droge standplaatsen zijn o.a.:

Fruit in de tuin: Aronia is een nuttig gewas voor de fruitliefhebber

Fruit in de tuin: Aronia is een nuttig gewas voor de fruitliefhebber(208643214)De sierheester Aronia of appelbes is een winterhard gewas dat heel wat te bieden heeft. Het is een bekende verschijning binnen het openbaar groen. Maar dat de plant ook voor de particuliere tuin interessant is, is minder bekend. Vanwege de goede gezondheid is bet bovendien een kansrijk gewas voor de geïntegreerde boomteelt. Voor de boomkwekerij liggen er dan ook meer mogelijkheden.

Tomatenrassen: stilaan denken aan zaden? Welke zaden moet ik kiezen? Deel 1

Tomatenrassen: stilaan denken aan zaden? Welke zaden moet ik kiezen? Deel 1(657868232)Nu de tomaten goed rijpen kun je stilaan danken aan het verzamelen van zaden. Maar je kunt niet eender welke zaden verzamelen. Je moet onderscheid maken tussen zaadvaste rassen en de hybride rassen (F1, F2-hybriden). Het is enkel van de zaadvaste rassen dat je zaden moet verzamelen. Zaadvaste rassen vinden we voornamelijk bij de oudere tomatenrassen. Moderne rassen zijn vaak hybriden. In dit artikel gaan we daar dieper in op. In deel 2 behandel ik de werkwijze om ZELF hybriden te vermeerderen. Voor details over de zaadwinning zelf verwijs ik naar onze Tomatenrassen cd-rom en eerdere artikelen.

Tomatenrassen in april: afharden van zaailingen, de opkweek

Tomatenrassen in april: afharden van zaailingen, de opkweek(313950058)Vorige maanden (februari-maart) hadden we het over hoe en wanneer je met de teelt van tomaten kon starten. Naast het zaaien en verspenen moeten de tomaten worden opgepot. Bij elk stadium moeten ze afgehard worden. Onder afharden verstaan we wennen. Wennen aan nieuwe en hardere omstandigheden: een nieuwe standplaats, nieuwe lichtinval, nieuwe (meestal lagere) temperaturen, een andere bodem en zoverder.

Dossier NIDAGRASSplus deel 1: de veel gebruikte grassoorten

Dossier NIDAGRASSplus deel 1: de veel gebruikte grassoorten(1177188081)Nieuw is Nidagrassplus. Wat is nidragrassplus? Het zijn groene polyproyleenplaten van 1.2 op 0.8 meter met een dikte van 40 mm. Ze zijn aan de onderzijde bekleed met een poreus geotextieldoek. Een professionele graskweker zaait de platen in en kweekt ze op tot een volgroeide grasplaat die overal makkelijk is toe te passen als GROENE verharding om rijdende lasten te dragen.

Tuindokter meldingsbank: bruine vlekjes op Cornus (kornoeltje) bladeren

Tuindokter meldingsbank: bruine vlekjes op Cornus (kornoeltje) bladeren(1209895437)Hallo, de bladeren van mijn geel kornoeltje (Cornus mas) staan vol met bruine vlekken. Ook hangt de plant een beetje door. Wat is dit en moet ik hiertegen iets doen?
Fotomateriaal ingezonden door Nancy Callens

Tuindokter meldingsbank: bladeren van kamerfolie zijn wit bepoederd

Tuindokter meldingsbank: bladeren van kamerfolie zijn wit bepoederd(1074069489)Sinds jaar en dag heb ik problemen met mijn kamperfolie. In de loop van het seizoen worden de bladeren steeds ietwat wit bepoederd. De bladeren worden geel en vallen vaak massaal af. Wat te doen?

Tuindokter: vormen aantastingen van de paardenkastanjemineermotten een probleem?

Tuindokter: vormen aantastingen van de paardenkastanjemineermotten een probleem?(802516794)Zou er ergens in Belgi├ź of Nederland een paardenkastanje zijn die niet is aangetast door larven van de paardenkastanjemineermotten? Deze exotisch vlinder heeft zich epidemisch kunnen uitbreiden. Veel planteneigenaars stellen zich de vraag wat te doen. Hoe is dit te voorkomen of te bestrijden? Is mijn boom dood en moet ik mijn paardenkastanje rooien? Het antwoord:


Tuindokter meldingsbank: kamperfolie bladeren worden geel en vlekkerig

Tuindokter meldingsbank: kamperfolie bladeren worden geel en vlekkerig(1535709352)Ieder voorjaar worden de nieuwe bladeren van mijn kamperfoelie meteen geel en vlekkerig. Ze vervormen ook. Het is geen luis of spint, daartegen heb ik al wel eens gespoten ondanks dat ik ze niet geconstateerd heb. Het blad valt af en de plant is in jaren nog steeds een iel stengeltje dat maar niet verder komt.

Foto ingezonden door Engelien Nitrauw

Tuindokter meldingsbank: Plataan heeft verschrompelde bladeren en bruine topjes

De bladeren van onze plataan vallen uit, zijn verschrompeld en het lijkt wel alsof er een schimmel op zit. Wat is hier de oorzaak van? Ik ben bang dat ik straks een kale boom zal hebben.

Abonneren op bladvlekkenziekte
Tuininformatie