CO²

Plantkunde: Het belang van koolzuurgas (Co²) in de serre

Plantkunde: Het belang van koolzuurgas (Co²) in de serre(258473479)De betekenis van het koolzuurgas voor de plant is niet onbelangrijk. Hiervoor moeten we dieper ingaan op de fysiologische achtergrond van het CO²-verbruik door de plant. Dat C0² voor de plantengroei noodzakelijk is, werd reeds op het einde van de 18de eeuw aangetoond door Ingenhousz. Wie over een aquarium beschikt kent wellicht de CO² toestellen voor een betere plantengroei.

Hoe groeit een plant? Het verschil tussen korte- en langedagplanten

Hoe groeit een plant? Het verschil tussen korte- en langedagplanten(1237629481)Tot de vele factoren die groei en productie bepalen, behoort het (dag)licht dat dikwijls de zwakste schakel is omdat het zo wisselvallig en onvoorspelbaar is. De lichtinstraling varieert met het seizoen zowel qua intensiteit als qua duur. Op onze breedtegraad stemmen veel planten hun bloeitijd af op het verschil in het dag & nachtritme tijdens de verschillende seizoenen. Ze ´herkennen´ het seizoen op grond van de daglengte. Dit verschijnsel wordt ´fotoperiodiciteit´ genoemd.

De Nationale plantentuin roept op om veenvrije potgrond te gebruiken

De Nationale plantentuin roept op om veenvrije potgrond te gebruiken(2085346168)Nu
de lente in de lucht zit, reppen tuinliefhebbers zich zoals gewoonlijk naar de tuincentra om hun voorraad zaai- en stekgrond in te slaan. Nagenoeg alle potgrond die dit jaar in ons land verkocht zal worden, is gemaakt op basis van
turf uit veengebieden. De meeste plantenliefhebbers beseffen helaas niet dat ze door de aanschaf van potgrond meewerken aan de vernieling van de veengebieden, een van de meest unieke en kwetsbare habitats in Europa. Bovendien draagt het ontginnen van veengebieden ook bij tot de klimaatsveranderingen, een hot item op dit ogenblik.

Wat is de GH of totale hardheid gezamenlijke hardheid van water?

Wat is de GH of totale hardheid gezamenlijke hardheid van water? De GH van het water wordt voornamelijk gevormd door de calcium- en magnesiumsulfaten.

Abonneren op CO²
Tuininformatie