eikenblad

Een nieuwe tuin, maar geen budget!

Een nieuwe tuin, maar geen budget!(621068667)Eindelijk ons droomhuis gevonden. Na 2 jaar intensief zoeken, is het dan toch gebeurd. Tegenover de school van mijn kinderen hebben we een betaalbaar huis gevonden in het centrum van Hilversum. Met een ruime tuin (voor Hilversumse begrippen), een schuur en een verrassing!

Het leek bijna onmogelijk om hier in Hilversum iets moois te vinden. We hebben erg veel huizen bekeken, verafschuwt en bewonderd. Idioten prijzen, enorme verbouwingen, kleine tuinen, parkeeronmogelijkheden en nog meer absurde ellende. Wat iemand toch te koop aan kan bieden voor zoveel geld. Waarschijnlijk ligt het aan de locatie. Het Gooi is prachtig maar helaas erg duur. Als ik zie wat mijn zus voor dat geld in Brabant heeft!!

Bodemkunde: de belangrijkste grondsoorten voor potculturen

Bodemkunde: de belangrijkste grondsoorten voor potculturen(1907042320)In de tuinbouw heeft men steeds een groot aantal grondsoorten in gebruik. Het voor gebruik klaar maken van deze grondsoorten is een zeer arbeidsintensieve bezigheid. Bovendien zijn bepaalde grondsoorten steeds moeilijker en moeilijker te krijgen. We denken daarbij aan bosgrond, azaleagrond en bladgrond. Ditzelfde probleem doet zich niet alleen in ons land voor, maar ook in andere West-Europese landen. Een ander probleem is dat de betreffende grondsoorten niet steeds van dezelfde samenstelling zijn: de verteringsgraad is niet altijd optimaal, de zoutconcentratie soms te hoog, enz.

Herfst in de tuin: in oktober begint een boeiend kleurenspel

Herfst in de tuin: in oktober begint een boeiend kleurenspel(1528740095)De herfst is misschien wel de mooiste tijd van het jaar. Oktober is niet echt een maand om veel in de tuin te werken. De onkruid groei neemt af, pluk een peer, geniet van het prachtige kleurenspektakel. Het is herfst. De pracht van de tuin heeft de zomer de rug toegekeerd. Wie zijn tuin goed heeft aangeplant kan nu nog genieten van prachtige kleuren met hemelsleutel, Caryopteris of Miscanthus. Je hoeft niet op de bladkleuren te wachten om de herfst in de tuin op te snuiven. Bovendien bestaan er laatbloeiende borderplanten en grassen die in combinatie met het herfstblad van struiken en bomen de tuin in oktober een aparte charme geven.

Nieuwtjes in de kijker in 2001: compleet nieuwe eikenbladhortensia: Hydrangea quercifolia Hovaria

Nieuwtjes in de kijker in 2001: compleet nieuwe eikenbladhortensia: Hydrangea quercifolia Hovaria(1052467370)Hydrangea quercifolia ´Hovaria´ is de naam van een compleet nieuwe hortensia met eikenbladachtige bladeren en langwerpige bloemtrossen. De bekende Hydrangea macrophylla heeft er een nieuwe collega bij. Het bijzondere aan Hydrangea quercifolia - de naam zegt het al - zijn de bladeren. Zowel de vorm als de kleur vertonen opmerkelijke gelijkenissen met eikenblad. In het najaar krijgt het blad - net als bij echte eiken - de bekende roodbruine kleur. Maar ook de piramidale bloemtrossen van Hydrangea quercifolia ´Hovaria´ - zoals de plant volledig heet - zijn opvallend. De dubbele bloempjes vormen het hele seizoen nieuwe roomwitte bloemblaadjes vanuit hun hartjes.

Abonneren op eikenblad