ganzenbloem

Mythologie in de tuin: zijn madeliefjes te simpel?

Mythologie in de tuin: zijn madeliefjes te simpel?(676340713)Madeliefje is een simpel en gewoon plantje, te gewoon misschien, we vinden er eigenlijk niets aan, het is een onkruid. Maar wat voor een onkruid, het staat vrijwel het hele jaar in bloei, dat is iets wat je van de meeste andere planten niet kan zeggen. Het bloeit wel het hele jaar en al vroeg in de winter, maar pas tegen het voorjaar begint het in massa te bloeien. Een spreekwoord zegt: ´het is nog geen voorjaar voor je je voet niet op 12 madelieven kan zetten´. Het laat zich vertrappen en blijft nederig. Het is dan wel een liefje van de weiden maar in grasland zou ze het moeilijk krijgen, daar groeit het gras hoger en komt ze in de schaduw te staan. Nee, gemaaide velden als in de gazons, daar is ze thuis, daar kan ze haar rozet in de breedte ontwikkelen en bloemen geven.

Aparte groenten voor de tuin: artisjok, toverkomkommer, chrysantho (ganzenbloem) en yamboon

Aparte groenten voor de tuin: artisjok, toverkomkommer, chrysantho (ganzenbloem) en yamboon(1521859155)De toverkomkommer is inheems in het Middellandse Zeegebied. De enkele centimeters grote vruchtjes, die naar beneden hangen lijken enigszins op augurkjes. Bij rijping komt het aanwezige vocht hierin onder hoge druk te staan. Bij de geringste aanraking of trilling raken deze los van de steeltjes en vliegen door de aandrijving van het aanwezige vocht als een raket weg. Medicinaal hebben de vruchten een vochtafdrijvende en purgerende werking. Echter zijn zij bij overdreven gebruik braakverwekkend. Mede om deze reden beschouw ik de bij mij overblijvende plant echter meer als curiositeit dan als voedingsgewas. Ook zijn de vruchten vanwege het verzamelen moeilijk te plukken.

De Planten van Annet: al te gek, rozen in januari. Wat is het met het weer?

De Planten van Annet: al te gek, rozen in januari. Wat is het met het weer?(421767767)Het scheelde niet veel of we hadden rozen in januari: 2006 stapelde record op record, met als laatste een herfstrecord. Te lang en te warm.
Voor wie?
Voor ijsbanen-makers (extra gas nodig). Voor stookolieverkopers (te weinig omzet). Verder voor niemand. Ook niet voor zaden die een koudeperiode nodig hebben om te kiemen: een weekje nachtvorst, nog een tijdje 5 graden ´s nachts en ze zijn klaar. Dus wat mij betreft mag het voorjaar half januari beginnen.

Abonneren op ganzenbloem
Tuininformatie