herfsttinten

Hoe groeit een plant: hoe ontstaan herfstkleuren?

Hoe groeit een plant: hoe ontstaan herfstkleuren?(772200401)Bij herfsttinten gebeurt de verkleuring geleidelijk aan. De kouder wordende nachten breken het bladgroen geleidelijk af, zodat de bladeren verkleuren van groen naar geel en bruin. Bij sommige soorten wordt door de koudere temperaturen anthocyaan gevormd, zodat de bladeren roodachtig verkleuren.

Prunus fruit: sleedoorn, kerspruim, kriek, kers, perzik, amandel en pruim

Prunus fruit: sleedoorn, kerspruim, kriek, kers, perzik, amandel en pruim(533277405)Prunus is een enorm en gevarieerd geslacht met 430 soorten voornamelijk bladverliezende sierbomen, fruitbomen, heesters, vaste planten edm. Onder de sierheesters en sierbomen zijn vele soorten met de zo geliefde vroegbloeiende roze of witte lentetooi. De meeste soorten zijn winterhard en men kan ze gemakkelijk kweken. Een aantal soorten heeft rijke herfsttinten en enkele ook mooie (lekkere) vruchten. Sierprunussen dragen kom- of schotelvormige bloemen met vijf, meestal afgeronde kroonbladeren. Bij het fruit vinden we er de kersen, krieken en pruimen. Ook de groenblijvende paplaurier behoort tot dit geslacht.

Column seizoenen in de tuin: Herfst in oktober 2005

Column seizoenen in de tuin: Herfst in oktober 2005(202982515)De zon schijnt laag in de tuin. Waardoor de tuin heel anders belicht word als in ´t voorjaar of zomer. De felheid achter gelaten. Dit is een dag die op zijn minst 100 weken mag duren. Een vrije dag in oktober. Genietend van de serene rust in de tuin. Met een stapel tijdschriften nestel ik me in de zon. Een favoriete vrije tijdsbesteding. Een van de vele.

Herfst wat hou ik van je met de vele mooie herfsttinten en verschillende zaaddozen.
En wat vind ik het toch erg dat het overgaat in de winter. Want komen gaat hij!! Met regen hagel kou en sneeuw.
Pessimistisch? Nee hoor realistisch!

Sfeer in de tuin in mei met pastelkleurige en geurige bloeiende heesters

Sfeer in de tuin in mei met pastelkleurige en geurige bloeiende heesters(166181798)De geur van sommige rozen of seringen is voor veel mensen onweerstaanbaar, net als die van een boerenjasmijn. Andere heesters bloeien zo uitbundig dat ze alleen al om die reden juwelen in de tuin zijn. In april-mei is de bloeigolf op z’n hoogtepunt en als het bij de vroege bloeiers wat minder wordt, beginnen de rododendrons met een ware bloemenzee. De meeste in prachtige pasteltinten. Heesters zijn – mits goed gekozen – opvallend onderhoudsarme planten die erg veel moois te bieden hebben. Ze zijn het hele jaar aanwezig, vragen hooguit wat snoei en zo nu en dan wat voedsel, kunnen uitstekend met elkaar en met andere planten worden gecombineerd, bloeien vaak schitterend en rijk en vertonen daarna dikwijls nog mooie vruchten en indrukwekkende herfsttinten. En bloeiende groenblijvers zorgen ook ’s winters voor kleur.

Abonneren op herfsttinten
Tuininformatie