Hypericum

Beleef de lente in je tuin - deel 1

Beleef de lente in je tuin - deel 1(2079398301) In het vroege voorjaar zijn de bloemkleuren het felst. Naarmate de zomer nadert wordt het aantal soorten bloeiers groter, maar de kleuren worden rustiger. Die eerste stralende tinten passen fantastisch bij het jonge, sappige groen, de uitrollende varens, zachte regen en het zilverwitte lentelicht. De natuur haalt diep adem en stort zich ongeremd in een gloednieuw levensjaar. Alles barst open, groeit, werkt zich de grond uit en reikt naar het licht. Van bloem tot bloem gonst het van de insecten op zoek naar nectar en stuifmeel. Het heerlijke tuinleven is weer begonnen. Het is één groot feest!

Bloemstukken met materiaal uit de tuin: zelf gebonden stuk

Bloemstukken met materiaal uit de tuin: zelf gebonden stuk(1056529489)Voor zo’n mooi boeket van snijheestertakken is altijd wel een plaatsje te vinden. Rozenbottels en Skimmiatakken geven hun eigen invulling aan kerstrood. Hypericum is in steeds meer kleuren beschikbaar. Dat maakt het tot een ideale snijtak om te combineren in boeketten.

Welke planten kun je gebruiken op alkalische gronden in de tuin?

Welke planten kun je gebruiken op alkalische gronden in de tuin?(508587757)Gewassen worden op vrijwel alle grondsoorten geteeld. De eigenschappen van die verschillende grondsoorten zijn mede bepalend voor het sortiment dat kan worden geteeld. Ericaceeën groeien zeer goed op veengronden, laanbomen op humeuze zand- en kleigronden en weer andere gewassen op zandgronden. Ondanks dit gegeven komen er praktijksituaties voor waarbij op grondsoorten gewassen worden geplant die eigenlijk niet op die grondsoort thuishoren.

Tuintrends voor 2007: zoeken naar verrassingen in een rustig decor

Tuintrends voor 2007: zoeken naar verrassingen in een rustig decor(1407262889)Klassieke elementen duiken op in de tuin, maar ze moeten wel van deze tijd zijn. En gasten zijn altijd welkom, als we in de tuin ook maar tot onszelf kunnen komen. De tuin verandert komend seizoen in een plekje waar tegenstellingen de boventoon voeren. De buitenruimte weerspiegeldt kortom de hedendaagse maatschappij die doordrenkt
is met contrasten.

De 100 planten van Annet: 25 makkelijke struiken en bomen

De 100 planten van Annet: 25 makkelijke struiken en bomen(172973439) "Just because a shrub is out of favor and hasn´t been named "Plant of the Year" since your grandmother was a girl doesn´t mean it won´t fit beautifully into your contemporary garden" (Dat een struik ouderwets heet, en geen ´Plant van het jaar´ is geweest sinds je oma een meisje was, wil nog niet zeggen dat hij niet prachtig past in je tuin)
P.S: ouderwetse struiken en bomen zijn vaak de makkelijkste struiken en bomen. Weinig problemen, weinig praatjes, verrassend betrouwbaar.

z = zonnig
s = wat schaduw
z = zurige grond

Herfst in de tuin: in oktober begint een boeiend kleurenspel

Herfst in de tuin: in oktober begint een boeiend kleurenspel(1692287295)De herfst is misschien wel de mooiste tijd van het jaar. Oktober is niet echt een maand om veel in de tuin te werken. De onkruid groei neemt af, pluk een peer, geniet van het prachtige kleurenspektakel. Het is herfst. De pracht van de tuin heeft de zomer de rug toegekeerd. Wie zijn tuin goed heeft aangeplant kan nu nog genieten van prachtige kleuren met hemelsleutel, Caryopteris of Miscanthus. Je hoeft niet op de bladkleuren te wachten om de herfst in de tuin op te snuiven. Bovendien bestaan er laatbloeiende borderplanten en grassen die in combinatie met het herfstblad van struiken en bomen de tuin in oktober een aparte charme geven.

Inheemse planten voor de tuin: Sint-Janskruid of Hypericum perforatum heeft een antidepressieve werking

Inheemse planten voor de tuin: Sint-Janskruid of Hypericum perforatum heeft een antidepressieve werking(1707660499)24 juni, zomerbegin, is de feestdag van Johannes de Doper. Het is de dag waarop de zon op haar hoogste punt staat, het ogenblik waarop Sint-Janskruid de meeste geneeskrachtige substanties bevat.  Dit kruid staat sinds de oudheid bekend als medicinale plant. In het begin van de 16e eeuw gaf de beroemde Zwitserse arts Paracelsus het advies om wonden met Sint-Janskruid te behandelen, omdat de plant zelf vele openingen of wonden vertoont (wat in feite kliertjes zijn).

Sint-Janskruid, Hypericum perforatum
Engels: Saint John´s Wort
Frans: Millepertuis
Duits: Johanniskraut
Nederlandse volksnamen: heksenkruid, Jaag-den-duivel, wonderkruid, oliebloempje
Familie: Hypericaeae ( hertshooiachtige)


Hanging baskets: hangmanden brengen hoogte op kleur

Hanging baskets: hangmanden brengen hoogte op kleur(114061368)Met hangmanden of vaak populairder genoemd hanging baskets, kan je subtiele plantencombinaties op nog hogere plaatsen aanbrengen. Heel mooi onder een het dak van je tuinhuis bijvoorbeeld of opgehangen tussen de klimplanten aan de pergola.  Heel populair zijn Surfina´s, ze lijken op Petunia´s maar zijn nog mooier. Voor een spectaculair resultaat en en uitbundige, aanhoudende bloei, geef je ze voldoende plaats (liefst alleen in de hangmand), royaal vloeibare mest om de 14 dagen en voldoende water.

Vaste planten stekken in de zomer in tunnels, onder waternevel of in stekbakken

Vaste planten stekken in de zomer in tunnels, onder waternevel of in stekbakken(470190365)
Zomerstek is een courant toegepaste vermenigvuldigingswijze in de boomkwekerij. De keuze van het tijdstip is daarbij zeer belangrijk. Scheuten moeten voldoende zijn afgehard en worden onder vochtige omstandigheden (85% relatieve luchtvochtigheid) aan de wortel gebracht. Om deze hoge vochtigheidsgraad te bekomen kan je stekken in tunnels, onder waternevel of in een aangepaste stekbak.

Hieronder een lijstje vaste planten die door zomerstek kunnen gestekt worden:

Abonneren op Hypericum
Tuininformatie