indicum

Nieuwigheid voor de vaas, probeer een nieuw verrassend herfstboeket met Chrysanthemum ´Fuego´

Nieuwigheid voor de vaas, probeer een nieuw verrassend herfstboeket met Chrysanthemum ´Fuego´(1437361179)De Chrysanthemum geplozen kas Fuego is met haar bronsrode tweekleurige bloem een ware blikvanger in ieder herfstboeket. De wat grovere speelse bloemlinten, het mooie stevige blad en de stevige vlezige steel maken deze geplozen variant uitermate geschikt voor de export. Vooral in Oost Europa, waar men dol is op grote bloemen, is deze vurige Chrysant erg populair. De Chrysant is een zeer oud cultuurgewas. Over het ontstaan van deze Oosterse schone doen verschillende verhalen de ronde. Linnaeus gaf de plant de naam Chrysanthemum indicum wat letterlijk ‘de uit Indië afkomstige, goudgele bloem’ betekent. De eerste Chrysant die eind zeventiende eeuw wortel op Nederlandse bodem schoot, kwam dan wel uit Batavia (tegenwoordige bekend als de Indonesische hoofdstad Jakarta) maar heeft zijn oorsprong waarschijnlijk in China of Japan.

Snijbloemen voor de huiskamer: nieuwe Chrysanthemum (Indicum Grp) Toshka

Snijbloemen voor de huiskamer: nieuwe Chrysanthemum (Indicum Grp) Toshka(1867416937)Toshka is een nieuwe troschrysant, die in een trendy bloemenzaak niet zou misstaan. De modieuze kleurcombinatie van een appelgroen hartje met contrastrijke lintbloemen is daarvan de oorzaak. De witte basis en randjes van de paarse bloemblaadjes zorgt voor een stralend halo-effect. De Russisch klinkende naam is uit commercieel oogpunt gekozen: de veredelaar verwacht namelijk veel van Toshka in de Russische en Oost-Europese markt.

Oleanders brengen een zuiderse, bijna tropische sfeer in de tuin

Oleanders brengen een zuiderse, bijna tropische sfeer in de tuin(2041179559)Wie ooit op vakantie ging in Spanje, Italië of Griekenland heeft ze misschien in het wild zien staan. In veel toeristische plaatsen rond de Middellandse Zee vindt men cultivars van deze planten met hun schitterende, soms geurige bloemen aangeplant langs menige wandelstraat.

Indigofera of indigostruik: blauwe jeanskleuren in een kuip

Indigofera of indigostruik: blauwe jeanskleuren in een kuip(1894652223)Indigo is een kleur die we kennen van onze jeansbroeken. Maar weten we ook waar deze kleur vandaan komt? Tegenwoordig worden indigoblauwe stoffen synthetisch geverfd, maar vroeger gebeurde het met de bladeren en takken van de Indigostruik die de stof indigotine bevatten. Het is ook een mooie sierstruik voor onze tuinen die we, net als oleander, het beste in een kuip kunnen planten want hij moet vorstvrij overwinteren.

Eendagsvliegen of wegwerpplanten - planten die het in de kamer maar een beperkte tijd uithouden

Planten die het in de kamer maar een beperkte tijd uithouden worden wel eens oneerbiedig wegwerpplanten genoemd. Ze worden nochtans doelbewust en uitsluitend gekweekt voor de tijdelijke fleur. Ze blijven doorgaans bescheiden van omvang maar manifesteren zich met een uitbundige en langdurige bloei. Er bestaat een reeks planten die men ondanks alle goede zorgen niet kan overhouden. Eens ze zijn uitgebloeid, gaan ze kwijnen en sterven ze een stille dood. De schuld voor de geleidelijke aftakeling van het ooit rijkelijk bloeiend gewas ligt geenszins aan de gebrekkige verzorging. Ze houden het gewoon niet langer dan enkele maanden of hooguit een jaartje vol. Dat is normaal.

Herfst in de tuin: in oktober begint een boeiend kleurenspel

Herfst in de tuin: in oktober begint een boeiend kleurenspel(117278792)De herfst is misschien wel de mooiste tijd van het jaar. Oktober is niet echt een maand om veel in de tuin te werken. De onkruid groei neemt af, pluk een peer, geniet van het prachtige kleurenspektakel. Het is herfst. De pracht van de tuin heeft de zomer de rug toegekeerd. Wie zijn tuin goed heeft aangeplant kan nu nog genieten van prachtige kleuren met hemelsleutel, Caryopteris of Miscanthus. Je hoeft niet op de bladkleuren te wachten om de herfst in de tuin op te snuiven. Bovendien bestaan er laatbloeiende borderplanten en grassen die in combinatie met het herfstblad van struiken en bomen de tuin in oktober een aparte charme geven.

Snijbloem in de kijker: Dendranthema ´Resomee´, het assortiment pluischrysanten wordt steeds leuker

Snijbloem in de kijker: Dendranthema ´Resomee´, het assortiment pluischrysanten wordt steeds leuker(704394074)De veredelaars van geplozen chrysanten blijven investeren in de ontwikkeling van speciale kleuren en bloemvormen. Met ´Resomee´ als resultaat. Dendranthema ´Resomee´ is het nieuwste bewijs dat het geplozen assortiment steeds leuker wordt. Sinds de eerste serieuze aanvoer in juni 2000, reageerde de handel direct enthousiast. Het werd uiteindelijk de best betaalde introductie van 2000. Met een veilingprijs van 89 cent (2001) werd de bloem gemiddeld 17 cent hoger gewaardeerd dan de concurrentie. En dat na een aanvoer van ruim 600.000 stuks. Heeft ´Resomee´ dan meteen de harten van de consument gestolen?

Abonneren op indicum
Tuininformatie