Juncus

Water geven in de tuin (beregening): water is een kostbaar bezit

Water geven in de tuin (beregening): water is een kostbaar bezit(1493837689)In dit dossier belicht ik de noodzakelijkheid van water geven in de particuliere tuinen. Water is een kostbaar bezit waar we zuinig mee moeten omspringen. Hoe kun je water geven zonder het milieu extra te belasten? Hoe een torenhoge waterfactuur vermijden? Welke methodes en hulpmiddelen staan ons ter beschikking? Een antwoord probeer ik te vinden in dit dossier ´Water geven in de tuin´.

Zo maak je een waterornament, uit het boek Tuinieren! Kim Wilde

Zo maak je een waterornament, uit het boek Tuinieren! Kim Wilde(718564440)Ik heb met heel wat mensen over hun tuin gepraat en iets wat iedereen in zijn tuin schijnt te willen hebben, is ´iets met water´. Water blijkt op veel mensen een bijzondere aantrekkingskracht te hebben. We worden allemaal naar de kust. meren en rivieren getrokken. Er is iets heel vredigs en geruststellends in het geluid van bewegend water. Voor mij is de grote verscheidenheid aan dieren die door water worden aangetrokken en deel gaan uitmaken van het tuinleven, minstens zo belangrijk. Het maken van een vijver in je tuin zal onmiddellijk insecten, vogels en andere dieren aantrekken, zelfs als het maar een eenvoudig vogelbadje is. Je kunt natuurlijk ook je eigen vissen gaan houden. Dat kan met enkele inheemse soorten en je kunt het geheel ook heel aantrekkelijk beplanten.

Dossier water- en vijverplanten: wat zijn het, hoe groeien ze

Dossier water- en vijverplanten: wat zijn het, hoe groeien ze(628905998) Wat zijn waterplanten? Waar, hoe groeien ze niet? De indeling in groepen: drijfplanten, zuurstofplanten, onderwaterplanten, moerasplanten en natte oeverplanten.

Zomermaanden: planten zonder watervrees zoals snoekkruid of Pontaderia

Zomermaanden: planten zonder watervrees zoals snoekkruid of Pontaderia(1114023659)Een beplante vijver is een rijk stuk natuur. Er komen allerlei dieren op af die u zonder vijver nooit in de tuin zou zien en een vijver zorgt voor een gunstig microklimaat. In de diverse vijverzones groeien verschillende soorten planten. In de diepwaterzone waterlelies met hun drijvende bladeren en onderwaterplanten die voor zuurstof in het water zorgen (pijlkruid, waterpest). In de oeverzone (tot ca. 40 cm diep) staan oeverplanten. In de moeraszone planten die nat willen staan en ook wel ondiep water verdragen. Daarbuiten begint de drogere grond van de rest van de tuin.

Siergras, bies en vaste plant Juncus Pencil Grass heeft veel weg van een bos potloden maar dan levend

Siergras, bies en vaste plant Juncus Pencil Grass heeft veel weg van een bos potloden maar dan levend(1914165937)Juncus is een geslacht van de familie van de Juncaceae. Het is een sterke plant voor binnen én buiten. Dit bestaat uit ongeveer 225 verschillende soorten. De soorten uit dit geslacht komen voor in Azië, Noord-Amerika, Australië en Oost- en Zuid-Afrika. Juncus Pencil Grass komt van nature voor op de hoogvlakten van Afrika. Juncus Pencil Grass is een verrassend simpele en gestileerde plant, die recht uit de natuur lijkt te zijn geplukt. De donkergroene, bladloze sprieten hebben een zwart puntje, vandaar de naam Pencil Grass. Bovendien is Juncus verwant aan de grassenfamilie.

Abonneren op Juncus
Tuininformatie