kamperfolie

Kamperfolies of Lonicera: kalkminnende klimmende geurkampioenen voor de tuin, pergola, muren

Kamperfolies of Lonicera: kalkminnende klimmende geurkampioenen voor de tuin, pergola, muren(1598297611)Lonicera of kamperfolie is een geslacht met 200 soorten groenblijvende en bladverliezende heesters en houtachtige klimplanten. Sommige klimsoorten zijn niet winterhard en hebben een koude kas nodig. Klimmende kamperfoliesoorten zijn geroemd voor hun geurende, tweelippige bloemen met een rijk palet aan kleuren. Het sortiment is samengesteld uit besdragende en besloze soorten. De meeste soorten zijn winterhard in ons klimaat. Maak nog onderscheid tussen bladhoudende (wintergroen) en bladverliezende soorten. De klimmende kamperfolie vormt geen hechtwortels zoals de klimop en moet daarom gesteund worden.

Het stekkenuurtje: veel gevraagde vragen over het stekken - deel 1

Het stekkenuurtje: veel gevraagde vragen over het stekken - deel 1(984470484)In dit artikel wordt in o.a. een Macromedia flash bestand, geïllustreerd hoe je stekken maakt laurierhagen (Prunus laurocerasus), hortensia (Hydrangea macrophylla), Buxus en lavendel. Aan bod komt het aansnijden van de kruidachtige stek en de aloude methode van de stek met hiel. Verder vind je enkele antwoorden op het stekken van vlinderstruiken (Buddleja), Japanse esdoorn (Acer palmatum), kamperfolie en klimop (Hedera).

Tuindokter meldingsbank: bladeren van kamerfolie zijn wit bepoederd

Tuindokter meldingsbank: bladeren van kamerfolie zijn wit bepoederd(972704077)Sinds jaar en dag heb ik problemen met mijn kamperfolie. In de loop van het seizoen worden de bladeren steeds ietwat wit bepoederd. De bladeren worden geel en vallen vaak massaal af. Wat te doen?

Tuindokter meldingsbank: kamperfolie bladeren worden geel en vlekkerig

Tuindokter meldingsbank: kamperfolie bladeren worden geel en vlekkerig(564620854)Ieder voorjaar worden de nieuwe bladeren van mijn kamperfoelie meteen geel en vlekkerig. Ze vervormen ook. Het is geen luis of spint, daartegen heb ik al wel eens gespoten ondanks dat ik ze niet geconstateerd heb. Het blad valt af en de plant is in jaren nog steeds een iel stengeltje dat maar niet verder komt.

Foto ingezonden door Engelien Nitrauw

Amerikaanse kamperfolie (Lonicera) voor heerlijke geuren

Kamperfoelie´s komen van nature alleen voor op het noordelijk halfrond. In Europa komen slechts 5 soorten voor, in Azië ongeveer 30, en in Amerika 14 soorten.

Van deze 14 soorten zijn er weinig van belang voor onze tuinen. De meeste zijn in Europa niet of nauwelijks in cultuur. De meest bekende is niet eens een soort, maar een hybride. Deze staat echter al 50 jaar lang in de kamperfoelie top 10. Laten we eens kijken wat er te koop is. De meeste Amerikaanse kamperfoelie´s houden van een zonnige standplaats. Het planten van een struikje aan de voet is aan te bevelen omdat de meeste niet van warme "voeten" houden. Ze gedijen op de meeste grondsoorten, maar op kleigrond is het aan te bevelen in het voorjaar wat kalk te strooien.

Kleur met heesters in de winter: de winterbloeiers van Lonicera kamperfolie en Sarcococca

De mensen vragen mij regelmatig naar winterbloeiende heesters. Erg ondergewaardeerd zijn wel de winter bloeiende struikkamperfoelie´s en de ´zoete buxus´ of ´kerst buxus´ zoals de Engelsen de Sarcococca noemen. Beide bloeien in de winter met witte en sterk geurende bloemen. Iedereen kent natuurlijk wel de bekende klimplant, de boskamperfoelie. Maar er zijn ook nog zo´n 100 soorten struikkamperfoelies. Enkele hiervan bloeien in de winter. Deze struiken zijn ideaal om achter in de border te planten, als groene achtergrond. In de winter ´springen´ ze er uit. De soorten stellen weinig eisen aan de grond en standplaats. Om de plant compact te houden kan men haar na de bloei tot aan de grond terug snoeien of oud hout weg nemen.

Abonneren op kamperfolie
Tuininformatie