kamperfolies

Bijzondere wintergroene kamperfolies: Lonicera alseuosmoides, giraldii, glabrata, henryi

Bijzondere wintergroene kamperfolies: Lonicera alseuosmoides, giraldii, glabrata, henryi(1873187012) Binnen het geslacht Lonicera komt een groot aantal wintergroene soorten voor. In een eerder artikel in de tuinkrant sprak ik reeds over Japanse kamperfoelies. Er zijn er meer, echter ze zijn niet allemaal winterhard in de lage landen. Een aantal interessante en bruikbare soorten zullen we eens van dichtbij bekijken.

Kamperfolies of Lonicera: kalkminnende klimmende geurkampioenen voor de tuin, pergola, muren

Kamperfolies of Lonicera: kalkminnende klimmende geurkampioenen voor de tuin, pergola, muren(875906215)Lonicera of kamperfolie is een geslacht met 200 soorten groenblijvende en bladverliezende heesters en houtachtige klimplanten. Sommige klimsoorten zijn niet winterhard en hebben een koude kas nodig. Klimmende kamperfoliesoorten zijn geroemd voor hun geurende, tweelippige bloemen met een rijk palet aan kleuren. Het sortiment is samengesteld uit besdragende en besloze soorten. De meeste soorten zijn winterhard in ons klimaat. Maak nog onderscheid tussen bladhoudende (wintergroen) en bladverliezende soorten. De klimmende kamperfolie vormt geen hechtwortels zoals de klimop en moet daarom gesteund worden.

Bijzondere klimplant voor de tuin: kies de Japanse kamperfolies (Lonicera japonica) voor een zoete zomergeur

Bijzondere klimplant voor de tuin: kies de Japanse kamperfolies (Lonicera japonica) voor een zoete zomergeur(1252080835)De zoete geur van de zomer. Kamperfoelies zijn er in vele soorten en maten. Zoekt u een klimmer die goed bestand is tegen droogte en ook nog bestand is tegen diepe schaduw, kies dan voor de Japanse kamperfoelie of Lonicera japonica. Deze soort is erg variabel in de beharing, bladvorm, bloemvorm en de kleur van de bloem. In China worden de bloemen Chin-yin-hua genoemd, wat betekend: ´bloeit als goud en zilver´.De bladeren en bloemen worden medicinaal gebruikt, ze worden gekookt en drinkt men als thee. Kinderen zuigen de bloemen leeg vanwege de nectar. De bloemen worden in salades gegeten en men maakt er ook wel siroop van. De wilde soort is niet in cultuur, wel vele cultuurvariëteiten.

Abonneren op kamperfolies
Tuininformatie