rotsplanten

Beleef de lente in je tuin - deel 2

Goede snoei houdt planten gezond. Als u al snel veel planten erg drastisch moet snoeien heeft u de verkeerde soorten gekozen. Als het goed is, kan de voorjaarssnoei beperkt blijven tot normale onderhoudssnoei. Sommige soorten, bijv. sierkersen, mogen alleen in het jonge hout worden gesnoeid, anders kunnen ze last krijgen van gomziekte. Andere, bijv. esdoorns, berken en walnoot hebben in het voorjaar zo’n sterke sapdruk dat ze na snoei blijven bloeden. Die soorten worden later in het jaar gesnoeid.

Voorjaarssnoei

Beleef de lente in je tuin - deel 1

Beleef de lente in je tuin - deel 1(2068847874) In het vroege voorjaar zijn de bloemkleuren het felst. Naarmate de zomer nadert wordt het aantal soorten bloeiers groter, maar de kleuren worden rustiger. Die eerste stralende tinten passen fantastisch bij het jonge, sappige groen, de uitrollende varens, zachte regen en het zilverwitte lentelicht. De natuur haalt diep adem en stort zich ongeremd in een gloednieuw levensjaar. Alles barst open, groeit, werkt zich de grond uit en reikt naar het licht. Van bloem tot bloem gonst het van de insecten op zoek naar nectar en stuifmeel. Het heerlijke tuinleven is weer begonnen. Het is één groot feest!

Vijverpompen: hoe je zelf een vijverpomp kunt bouwen

In het voorjaar van ´96 besloot ik om mijn tuin eens definitief te gaan inrichten. Naast een terras, een verdiept terras, een lang grintpad, veel rotsplanten, druiven en een vijver (2 x 4 meter), besloot ik dat er een beekje moest gaan stromen van achter uit de tuin naar de vijver. Het ontwerp van de beek vertoonde twee bochten en nog wat slingers en ondieptes en bredere delen waarin ook mandjes met planten moesten komen; in totaal zo´n 18 meter lengte en een breedte en diepte van ongeveer 30 op 60 cm. Na het lezen van diverse boeken en artikeltjes omtrent vijvers, stromend water en pompen bleek ik een pomp nodig te hebben met een capaciteit van ongeveer 6000 liter per uur. Dat lijkt heel wat, maar komt in de praktijk neer op de waterkraan vol open zetten !

De aanleg van een tuin voor minder validen

De aanleg van een tuin voor minder validen(1544372159)Een beetje eigenaardig nieuws misschien, maar we moeten nu eenmaal onze grenzen durven verleggen is het niet. Dat is dus de reden waarom ik Diana Pederson vroeg of ze niet voor ons wilde schrijven.

Abonneren op rotsplanten
Tuininformatie