siergras

Siergraslijkende planten voor de tuin: langlevend en makkelijk om te houden

Siergraslijkende planten voor de tuin: langlevend en makkelijk om te houden(581499654)De échte siergrassen en zeggeachtigen (Carex) zijn niet de enige planten die een grasachtig effect aan te tuin kunnen geven. Alle opgesomde planten in dit artikel bezitten smalle, op siergras lijkende bladeren. De meeste zijn in feite verwant aan de iris- en leliefamilie, ze groeien gemakkelijk en gaan lang in de tuin mee.

‘Outside in’ bloementrend zomer 2006: feest op tafel met een vaas met Alstroemeria

‘Outside in’ bloementrend zomer 2006: feest op tafel met een vaas met Alstroemeria(808502245)De Alstroemeria is een ideale bloem. Ze zijn prachtig om te zien, weelderig van uiterlijk, niet duur en ijzersterk. Met meerdere bloemen op een steel heb je met een paar Alstroemeria´s al gauw een mooi boeket in huis. Ze zijn te koop in veel verschillende kleuren, dus ze passen overal bij. In lijn met de bloementrend Outside in deze zomer zijn combinaties met groen (planten)blad of lang siergras heel stijlvol. Een doorzichtig glazen vaas laat ook de stelen en het blad zien. En dat mag best!

Tuinarchitect brengt kleur in de voorjaarstuin met waardevolle heesters


Tuinarchitect brengt kleur in de voorjaarstuin met waardevolle heesters(2118689524)Deze achtertuin is opgefleurd met heerlijk bloeiende heesters die het voorjaar spetterend aankondigen. Deze tuin van M.V. ziet eruit als een gemiddelde stadstuin en lijkt vrij sober. In het vernieuwende ontwerp wordt afwisselend gebruik gemaakt van bladverliezende en bladhoudende planten. Er werd gebruik gemaakt van enkele opvallende blikvangers. Een gele Catalpa, dichtbij het terras, zorgt voor een krachtig ontwerp. Met zijn schaduw houdt hij de muggen op een afstand. Toch werd er voor gezorgd dat er nog voldoende ruimte over bleef voor een stukje gazon. De tuin heeft een sfeertje van geborgenheid en gezelligheid. Een overzicht van de beplanting:

Aanleg van de tuin: bespreking van tuinontwerp (beplanting) te Nieuwpoort

Aanleg van de tuin: bespreking van tuinontwerp (beplanting) te Nieuwpoort(275313603)Deze aangelegde bordertuin is zeker vatbaar voor verbetering. Toch kunnen we hier een paar goede punten noteren. Algemeen vind ik de beplanting te stijfjes. Vooral de rechterzijde is saai.
Hier had ik liever wat meer speelsheid gezien met bijvoorbeeld sierlijke en bewegende siergrassen (Miscanthus) of de lagere Pennisetum.

Siergras, bies en vaste plant Juncus Pencil Grass heeft veel weg van een bos potloden maar dan levend

Siergras, bies en vaste plant Juncus Pencil Grass heeft veel weg van een bos potloden maar dan levend(1308269244)Juncus is een geslacht van de familie van de Juncaceae. Het is een sterke plant voor binnen én buiten. Dit bestaat uit ongeveer 225 verschillende soorten. De soorten uit dit geslacht komen voor in Azië, Noord-Amerika, Australië en Oost- en Zuid-Afrika. Juncus Pencil Grass komt van nature voor op de hoogvlakten van Afrika. Juncus Pencil Grass is een verrassend simpele en gestileerde plant, die recht uit de natuur lijkt te zijn geplukt. De donkergroene, bladloze sprieten hebben een zwart puntje, vandaar de naam Pencil Grass. Bovendien is Juncus verwant aan de grassenfamilie.

Siergrassen in de tuin: de grassentuin, onze siergrassen en bamboes behoren tot één grote familie

Siergrassen in de tuin: de grassentuin, onze siergrassen en bamboes behoren tot één grote familie(1632798437)Grassen komen al sinds de oudheid op onze aardbol voor. Ze leveren belangrijke voedingsstoffen zoals graan, maïs, haver en suikerriet. Granen zijn teruggevonden in 6000 jaar oude Egyptische graven. Grassen leveren afbreekbare materialen waarvan onder andere verpakkingsmaterialen gemaakt worden. Van al die soorten komen aantrekkelijke siervormen voor. Grassen groeien overal, zelfs in de woestijn komen er enkele soorten voor. Grassen, siergrassen, rietsoorten en bamboes zijn allemaal lid van één grote familie: de Poaceae of grassenfamilie. Bijna geen enkele familie is zo uitgebreid met een variatie aan geslachten, met inbegrip van de populaire bamboe.

Abonneren op siergras
Tuininformatie