tuinarchitectuur

Hagen zijn noodzakelijk om een behaaglijke tuin te bekomen

Hagen zijn noodzakelijk om een behaaglijke tuin te bekomen(568200149)Hagen zijn veel meer dan natuurlijke afscheidingen die inkijk verhinderen en privacy vergroten. Hagen breken de wind, dempen de geluiden van het verkeer, zetten de lijnen van de tuinarchitectuur uit, zijn een broedplaats voor vogels en herbergen talloze nuttige insecten. Kortom, hagen creëren een microklimaat en maken de tuin behaaglijk. Bovendien is de keuze in hagen uiterst ruim. Tuineigenaars kunnen opteren voor strakke of losse hagen, uniforme hagen bestaande uit één plantensoort, gemengde hagen, dubbele hagen, weerhagen en bloeiende hagen. Ze hebben de kans te kiezen voor immergroene hagen en bladverliezende hagen. Het aantal haagplanten is inderdaad erg uitgebreid. Daarom geldt ook voor het aanplanten van een haag: bezin eer ge begint. Een haag gaat immers vele jaren mee, vaak veel langer dan een mensenleven. Ook de bodemgesteldheid speelt een rol bij de keuze van een haag. Op uitgesproken kalkrijke gronden zullen buxus en taxus voldoen en bijvoorbeeld Spaanse aak. Op zware gronden opteer je best voor haagbeuk, terwijl gewone beuk vaak op lichtere gronden optimaal wil groeien.

Tuinproject en ontwerp door Tuin- en landschapsarchitecten Vranckx met oog voor interactie

Tuinproject en ontwerp door Tuin- en landschapsarchitecten Vranckx met oog voor interactie(1256359716)Deze tuin verdiende de nominatie voor de interactie van de woning, gelegen in een landelijke gebied, met de rustieke omgeving in het tuinconcept, welke sterk tot uiting is gekomen. Het doordachte ontwerp- en zichtlijnen op de omliggende gras- en maïsvelden werken het open ruimtegevoel en het ‘onbegrensde’ van de tuin in de hand. Buffers en afgrenzingen van het tuinperceel werden tot het minimum beperkt. Tuin-en landschapsarchitecten Vrankx genieten daarom 1 jaar lang van gratis publicatie op tuinarchitectuur.ws

Hagen voor een behaaglijke tuin: hagen zijn meer dan natuurlijke afscheiding

Hagen voor een behaaglijke tuin: hagen zijn meer dan natuurlijke afscheiding(713832591)Hagen breken de wind, dempen de geluiden van het verkeer, zetten de lijnen van de tuinarchitectuur uit, zijn een broedplaats voor vogels en herbergen talloze nuttige insecten. Kortom, hagen creëren een microklimaat en maken de tuin behaaglijk. Bovendien is de keuze in hagen uiterst ruim.

Tuinen ontwerpen: verzorg de verbinding tussen je leefruimte en de tuin

Tuinen ontwerpen: verzorg de verbinding tussen je leefruimte en de tuin(1033141066)Bij de aanleg van elke tuin, groot of kleine, is het belangrijk de huiskamer in de tuin door te trekken. De tuin wordt buiten heel gezellig gemaakt met bestratingen, vijvertjes, terrassen en eethoekjes. Jammer genoeg is het in ons klimaat maar een deel van het jaar buiten aangenaam vertoeven. Daarom moet de tuin ook van binnenuit te beleven zijn. Ramen spelen hierin een hoofdrol, hoe groter het raam hoe beter de binnen-buiten verbinding. Ideaal is het glazen schuifraam of vensterraam of een aangebouwde veranda.

Heb je een stadswoning en ben je aan het verbouwen? Voorzie dan een groot raam met uitzicht op de tuin. Hoe groter het raam, hoe beter de verbinding. Oude huizen zijn meestal net omgekeerd gebouwd vooraan de leefkamer en achteraan de keuken. Vroeger was men minder met het huis-tuin leefgevoel bezig. Bekijk bij de aankoop van zulke huizen hoe je de ruimtes binnen kan herverdelen. Ligt je leefruimte een verdieping hoger dan gelden precies dezelfde regels maar zorg toch ook vooral voor een mooi en duidelijk gestructureerd patroon dat van bovenuit gezien altijd de aandacht zal trekken. Mooie patronen zijn te creëren met vormen van buxushaagjes.

De geschiedenis van de tuinarchitectuur: de Franse barok tuin

De geschiedenis van de tuinarchitectuur: de Franse barok tuin(2089605487)Tijdens de barok ontwikkelen zich de sonate en de symfonie. De indeling, bestaande uit een inleiding, het eigenlijke stuk en een afsluiting, vormen een kenmerk van de barok. In de architectuur zien we eveneens een inleidende ruimte, de eigenlijke hoofdruimte en een afsluiting. De materialen die gebruikt worden, zijn rijk: marmer en goud. Zoals de indeling van het gebouw is, is ook die van de tuin. In de barok worden we overdonderd door de grootheid van de ruimte. Het hoogtepunt in de baroktuin wordt bereikt in Versailles.

Abonneren op tuinarchitectuur
Tuininformatie