tunnel

Groenten in de tuin: het onderhoud, de oogst, het snoeien en leiden van de ranken van augurk, meloen en komkommer

Groenten in de tuin: het onderhoud, de oogst, het snoeien en leiden van de ranken van augurk, meloen en komkommer(1502854135)Augurken worden boven het vijfde blad wordt de kop afgeknepen: dit opdat zich vlugger een groot aantal zijscheuten zou ontwikkelen. Vanaf dit ogenblik zal zich in elke bladoksel een bloem ontwikkelen. Soms zal bij het plukken het verwelkte bloemetje nog aan de augurk hangen. De grond moet verder absoluut kruimelig en onkruidvrij gehouden worden. Tijdens natte zomers moet tevens voor voldoende afwatering gezorgd worden, anders liggen stengels en vruchten in het water, wat de ontwikkeling van schimmelziekten en verrotting in de hand werkt.

Groenten in de tuin: de kunst van meloenen (Cucumis) kweken

Groenten in de tuin: de kunst van meloenen (Cucumis) kweken(479009764)Ook al hebben we deze zomer bijzonder weinig zonne-uren, toch zijn mijn meloenplanten tot vruchtzetting overgegaan en groeien en bloeien ze overvloedig. De meloen is lid van de komkommerfamilie (Cucurbitaceae) en inheems in de tropen en de subtropen van Afrika en Azië. Momenteel is de teelt in de zuiderlijke landen van heel groot belang. Bij ons is de teelt van deze zeer warmteminnende plant alleen mogelijk onder glas of folie.

Vermeerderen van planten: Proefbevindingen met zomerstek in tunnels

Daar de stekken onder een plastic tunnel bedrijfszekerder is dan het stekken onder waternevel, verdient het stekken onder een plastic tunnel in het algemeen de voorkeur. Uit de cijfers blijkt, dat er bij deze proef gemiddeld een groot verschil was tussen het stekken onder waternevel en het stekken onder een plastic tunnel met een sproeileiding.

Bijzondere groentegewassen in de tuin: gemzenhoorn of Probosidea louisianica moet je jong plukken

Bijzondere groentegewassen in de tuin: gemzenhoorn of Probosidea louisianica moet je jong plukken(915196607)Oorspronkelijk was het de bedoeling dat ik hier een zestal gewassen zou behandelen. Met een nieuw gewas had ik na het oogsten een bijzondere ervaring, want de vruchten bleven als het ware doorgroeien. Nadat ik de botanische naam had gevonden ben ik gaan zoeken op het Internet. Ik vond slecht een tweetal artikelen. Mijn ervaringen deden mij besluiten eerst mijn eigen waarnemingen te vertellen en daarna pas mijn ontdekkingen op het web. De naam Gemzenhoorn is door de verkoper van het zaad (Vreeken´s zaden) hieraan gegeven.

Kiwi in de tuin: waar komen die kiwi´s vandaan?

Kiwi in de tuin: waar komen die kiwi´s vandaan?(544561239)Als we naar de oorsprong van de kiwi vragen denken de meesten onder ons al vlug aan Nieuw-Zeeland waar de kiwi voor het eerst gecommercialiseerd werd en ook zijn naam gekregen heeft. De kiwi, met wetenschappelijke naam Actinidia delisiosa, is echter afkomstig uit China. In China treft men Actinidia delisiosa (kiwi) voornamelijk aan in de vallei van de Yang-Tsé Kiang. De plant groeit langs bomen omhoog, vaak tot een hoogte van 6-9 meter. Men vindt deze plant zowel tussen struikgewas als in wouden, meestal langs rivieren, maar ook op berghellingen, langs paden of in ravijnen en op hoogten van 200-2300 m.

Kiwi in de tuin: bedradingssystemen bij kiwi aanplantingen

Kiwi in de tuin: bedradingssystemen bij kiwi aanplantingen(106399465)Nieuwe tuinplannen worden in de winter gesmeed. En wie van plan is na de winter kiwi´s aan te planten zal alvast de nodige voorbereidingen moeten treffen. Vooraleer kiwi´s aan te planten is het noodzakelijk een stevige en duurzame bedrading te installeren. Die ondersteuning is vereist om zwaar met vruchten beladen takken van deze kiwiplant overeind te houden. Aangezien een kiwiplant gemakkelijk 50 jaar en meer kan meegaan is een besparing op de uitgaven van het bedradingsysteem zeker af te raden.

Groenten in de tuin: de teelt van komkommer onder glas of plastiek

Groenten in de tuin: de teelt van komkommer onder glas of plastiek(271747332)Komkommers zijn snelle groeiers en een leuk gewas om te telen in de plastiektunnel of glazen kas. Ze groeien snel en de oogst laat niet lang op zich wachten. Je kan nog een komkommerteelt starten als het voor tomaat of paprika al te laat is. Komkommer is trouwens ideaal als vruchtafwisseling met tomaat.

Groenten in de tuin: IJssla is een wat verwaarloosde bladgroente, rijk aan vitamine A en C

IJssla of ijsbergsla (Lactuca sativa var. capitata) is een wat verwaarloosde groente, rijk aan vitamine A en C, die meer belangstelling verdient en die via de Amerikanen nu ook meer belangstelling krijgt in Duitsland, waar men dit slaras ook ´Krachsalat´ noemt, vanwege het knappend geluid dat deze sla laat horen bij de minste aanraking. De ijsbergsla vormt grote vaste kroppen, waarvan de hartbladeren smakelijk knapperig zijn, met iets van een notesmaak. In tegenstelling met wat de naam laat vermoeden, is ijsbergsla hoegenaamd niet winterhard: als de krop in folie gewikkeld is, laat zij zich echter wel tot twee weken lang goed bewaren in de ijskast.

Tuinieren: wat zijn de voor- en nadelen van een glazen hobby kas contra een plastic serre of tunnel

Tuinieren: wat zijn de voor- en nadelen van een glazen hobby kas contra een plastic serre of tunnel(189769819)De lichtdoorlaatbaarheid van heldere folie bedraagt 85-90% ten opzichte van helder glas. Het gebruik van een glazen serre gaat bovenal andere types van serres. Een glazen serre heeft uiteindelijk maar één nadeel: de aankoopprijs. Toch zijn er zeker met plastic tunnels veel mogelijkheden, afhankelijk van de teelt. Het verlies van 10-15% licht, is vooral in de zomerperiode van minder belang, daar de serre meestal nog extra dient geschermd te worden.

Enkele overwegingen bij het stekken in de boomkwekerij: waar en waarin?

Enkele overwegingen bij het stekken in de boomkwekerij: waar en waarin?(561942066)Sinds jaar en dag worden stekken in stekkistjes aan de wortel gebracht. In de meeste gevallen gebeurt er tussen het steken en uithalen van de stek niets anders dan dat men tracht de RV (relatieve vochtigheid) zo hoog mogelijk te houden en uitval door schimmels te voorkomen. Het komt vaak genoeg voor, dat de stek zo langer dan een half jaar in een kistje staan zonder dat er verder iets mee gebeurt en na zo lang op beworteling gewacht te hebben trekt men er bij het uithalen van de bewortelde stek vaak 50% van de wortels weer vanaf! Wanneer men dit alles nuchter op een rijtje zet, komt de behoefte om alles wat zich rond het stekken afspeelt eens te heroverwegen. Praktische boomkwekers hebben dit gedaan en zijn tot een aantal aanpassingen van het stekken gekomen.

Abonneren op tunnel
Tuininformatie