vaasleven

Hortensia in huis: bloemrijke blikvanger

Hortensia in huis: bloemrijke blikvanger(1279261657)De hortensia is een opvallende verschijning. Juist in huis trekken de enorme bollen met kleine bloemetjes meteen de aandacht. Op de eetkamertafel, in de keuken, slaapkamer of hal; de hortensia zorgt overal voor kleur, gezelligheid, stijl en romantiek tegelijk. De hortensia geeft het interieur al in het vroege voorjaar een kleurrijke boost.

Krachtig

Nieuwe geslaagde snijbloem Alstroemeria Nadya

Nieuwe geslaagde snijbloem Alstroemeria Nadya(2085580703)Als een nieuwe snijbloem binnen een jaar de top tien haalt, mag gerust van een stormachtige carrière worden gesproken. Alstroemeria Nadya haalde die prestatie net niet, maar is wel dé getipte kanshebber voor een toppositie. De vlotte verkoop van Alstroemeria Nadya is vooral te danken aan de intens rode bloemblaadjes, waarvan de binnenste twee extra opvallen dankzij een wit befje en de verticale zwarte streepjes die Alstroemeria nou eenmaal eigen zijn. ‘Nadya’ is overigens een Slavische naam voor ‘hoop’, waarmee de veredelaar vermoedelijk mikt op de Oost-Europese markt.

Nieuwigheden op de markt: bloedrode snijbloem Gerbera mini suri charmeerd de huiskamer

Nieuwigheden op de markt: bloedrode snijbloem Gerbera mini suri charmeerd de huiskamer(272646038)Suri is een van de weinige gevuldbloemige minigerbera´s met een heldere, egaal rode kleur. ´Succes gegarandeerd´, moet de veredelaar bij haar ontdekking hebben gedacht.
En dat succes kwam ook. De handel raakte direct gecharmeerd van de bloedrode germini, zoals minigerbera´s ook wel worden genoemd. De relatief grote diameter van 7 tot 8 centimeter, de goede steellengte van minimaal 50 centimeter en de prima houdbaarheid van 10 tot 14 dagen hebben daar wellicht aan bijgedragen. Maar opvallen doet Suri in ieder geval. Voordeel is dat de helderrode kleur in elk jaargetijde populair is, terwijl warmrode gerbera´s voornamelijk in het najaar gewild zijn.

In de huiskamer: nieuwe snijroos Rosa Contour

In de huiskamer: nieuwe snijroos Rosa Contour(1321380594)Sinds de introductie in augustus 2007 weten handelaren de grootbloemige Rosa Contour op waarde te schatten. Het lange vaasleven en de mooie performance zijn de belangrijkste troeven van deze roos. Tot op heden zijn er ongeveer 250.000 stelen van Contour verhandeld. De verwachting is dat de aanvoer verder zal stijgen. Rosa Contour wordt echter beperkt uitgegeven. Uitbreiding zal daarom in geringe mate plaatsvinden, verspreid over de veilingvestigingen.

Alstroemeria of de incalelie is een schoonheid voor de kenner

Alstroemeria of de incalelie is een schoonheid voor de kenner(1788423631)Alstroemeria´s behoren tot de leliefamilie en zijn prachtige, decoratieve, knolvormende vaste planten voor de border. Ze zijn geschikt voor een iedere goed doorlatende tuingrond. Vooral de eerste jaren moet je ze goed afdekken in de winter, daarna zijn ze beter winterhard. Afdekken kan je met bladeren of stro. Dit geslacht telt ongeveer 50 soorten waarvan de meeste thuishoren in Zuid- en Midden-Amerika. De naam verraadt de verwantschap met de lelieachtigen. Vele soorten bezitten exotisch aandoende, opvallend getekende bloemen met kleuren gaande van geel tot lavendel. Kenmerkend zijn de gedraaide bladeren, waarbij de onderzijde van het blad naar boven gekeerd is. De broze wortels moeten bij het planten voorzichtig behandeld worden. Sommige soorten zaaien zichzelf uit. Zo zijn in Californië de soorten A. ligtu en A. pulchella bijna als onkruid wijdverspreid.

Nieuwigheden voor de tuin van Best Select.be: Malus Red Obelisk en Ligstrum japonicum Green Century

Malus ´Red Sentinel´ is een smal, zuilvormig groeiende sierappelaar. De bladeren zijn aanvankelijk donkerrood bij het uitlopen, later naar groen verkleurend. De zeer grote bloemen tot 60-80 mm zijn roze in de knop, later naar wit verkleurend. De vruchten rood (20-30 mm) lang op de boom blijvend. Goede ziekteresistentie. Zowel geschikt voor aanplantingen als straatboom als voor de kleinere particuliere tuin. Een mooie nieuwe blikvanger in lente en herfst.

Snijbloem in de kijker: Dendranthema ´Resomee´, het assortiment pluischrysanten wordt steeds leuker

Snijbloem in de kijker: Dendranthema ´Resomee´, het assortiment pluischrysanten wordt steeds leuker(656700550)De veredelaars van geplozen chrysanten blijven investeren in de ontwikkeling van speciale kleuren en bloemvormen. Met ´Resomee´ als resultaat. Dendranthema ´Resomee´ is het nieuwste bewijs dat het geplozen assortiment steeds leuker wordt. Sinds de eerste serieuze aanvoer in juni 2000, reageerde de handel direct enthousiast. Het werd uiteindelijk de best betaalde introductie van 2000. Met een veilingprijs van 89 cent (2001) werd de bloem gemiddeld 17 cent hoger gewaardeerd dan de concurrentie. En dat na een aanvoer van ruim 600.000 stuks. Heeft ´Resomee´ dan meteen de harten van de consument gestolen?

Abonneren op vaasleven
Tuininformatie