veldesdoorn

Hagen zijn noodzakelijk om een behaaglijke tuin te bekomen

Hagen zijn noodzakelijk om een behaaglijke tuin te bekomen(772819036)Hagen zijn veel meer dan natuurlijke afscheidingen die inkijk verhinderen en privacy vergroten. Hagen breken de wind, dempen de geluiden van het verkeer, zetten de lijnen van de tuinarchitectuur uit, zijn een broedplaats voor vogels en herbergen talloze nuttige insecten. Kortom, hagen creëren een microklimaat en maken de tuin behaaglijk. Bovendien is de keuze in hagen uiterst ruim. Tuineigenaars kunnen opteren voor strakke of losse hagen, uniforme hagen bestaande uit één plantensoort, gemengde hagen, dubbele hagen, weerhagen en bloeiende hagen. Ze hebben de kans te kiezen voor immergroene hagen en bladverliezende hagen. Het aantal haagplanten is inderdaad erg uitgebreid. Daarom geldt ook voor het aanplanten van een haag: bezin eer ge begint. Een haag gaat immers vele jaren mee, vaak veel langer dan een mensenleven. Ook de bodemgesteldheid speelt een rol bij de keuze van een haag. Op uitgesproken kalkrijke gronden zullen buxus en taxus voldoen en bijvoorbeeld Spaanse aak. Op zware gronden opteer je best voor haagbeuk, terwijl gewone beuk vaak op lichtere gronden optimaal wil groeien.

Privacy in de tuin: coniferen en andere wintergroene hagen

Privacy in de tuin: coniferen en andere wintergroene hagen(2085280857)Hagen moeten voor privacy zorgen, de wind breken, geluidsoverlast beperken, tuinkamers omlijsten en een levende groene wand vormen op plekken waar dat kan. Lang niet alle heesters en coniferen zijn geschikt als haagplant. Dat is minder een kwestie van maat dan van structuur. Haagplanten moeten een dichte vertakking hebben, goed bebladerd zijn en ze moeten samen een gesloten geheel vormen. In veel gevallen moet een haag ook strak kunnen worden gesnoeid. Maar losse, meer natuurlijke hagen kunnen ook heel aantrekkelijk zijn.

Hagen voor een behaaglijke tuin: hagen zijn meer dan natuurlijke afscheiding

Hagen voor een behaaglijke tuin: hagen zijn meer dan natuurlijke afscheiding(1463673714)Hagen breken de wind, dempen de geluiden van het verkeer, zetten de lijnen van de tuinarchitectuur uit, zijn een broedplaats voor vogels en herbergen talloze nuttige insecten. Kortom, hagen creëren een microklimaat en maken de tuin behaaglijk. Bovendien is de keuze in hagen uiterst ruim.

Spaanse aak in de tuin: als boom, als struik of als haagvorm?

Spaanse aak in de tuin: als boom, als struik of als haagvorm?(1127209523)Acer campestre is afkomstig uit Europa, Klein-Azië en is inheems. De veldesdoorn of Spaanse aak is meestal slechts bekend als haag, terwijl hij ook kan uitgroeien tot een boom van 20 m hoog. Veldesdoorn is te herkennen aan het - voor een esdoorn - vrij kleine, donkergroene blad, dat 3- tot 5-delig is. Omdat het goed tegen de schaduw kan, wordt veldesdoorn vaak als struik in de onderbegroeiing toegepast. Het blad heeft een mooie gele herfstkleur.

Borders in de tuin: wat zou een naturalistische aanplanting kunnen zijn met vaste planten?

Borders in de tuin: wat zou een naturalistische aanplanting kunnen zijn met vaste planten?(216101736)In de literatuur vloeit nogal ´ns vaker de term “naturalistische aanplanting” uit de pen of het toetsenbord. Om kort te gaan: hiervoor worden planten gebruikt die in grote mate hun natuurlijk karakter hebben behouden. Ze staan wat betreft hun selectie nog dicht bij hun “wilde” voorouders. De beplantingsplannen zijn door de natuur geïnspireerd. We zoeken naar combinaties die er natuurlijk uitzien, maar uiteindelijk een geïdealiseerde versie van die natuur zijn. Je ziet de hand van de tuinier, je ziet ze niet.

Abonneren op veldesdoorn
Tuininformatie