veranda

Weg met het terras-border-gazon stramien: de aanleg van een tuin met vaste planten in de bordertuin

Weg met het terras-border-gazon stramien: de aanleg van een tuin met vaste planten in de bordertuin(829829342)Border betekent letterlijk een bed van bloemen aan de rand van de gazon. Een moderne border bestaat uit grote vlakken met harmonieuze vormen en kleuren. Het groeperen van vaste planten is een moeilijke opgave waarbij u steeds de contrasten, vormen en kleuren van de planten in het oog dient te houden. Belangrijk is ook het hoogteverschil van de verschillende vaste planten, zonder die informatie kan je geen degelijke border aanplanten. Een typische tuin is de de tuin met het terras-border-gazon stramien, het is een tuin die bijna niets te bieden heeft, met veel voorkomende fouten, met een soldaterij met coniferen, …..

Hoe kan je dit ´enge´ tuinontwerp doorbreken?

Ontwerpen: 3 voorbeelden uit het tuinboek ´Een ontwerp voor elke tuin´

Ontwerpen: 3 voorbeelden uit het tuinboek ´Een ontwerp voor elke tuin´(403159000)Een goed ontwerp is een absolute voorwaarde voor een geslaagde tuin, maar veel mensen ontbreekt het geld en de tijd om een plan te (laten) maken. Dit boek biedt 140 kant-en-klare plannen van innovatieve tuinontwerpers, boordevol ideeën om in elke tuin toe te passen, voor iedere situatie en elk klimaat. Het is ingedeeld in thematische hoofdstukken en daarmee biedt ´Een ontwerp voor elke tuin´ praktische en creatieve invullingen voor informele tuinen, daktuinen, formele tuinen, eigenzinnige tuinen, tuinkamers en kleine tuinen.

Tropische kuipplanten: Onmisbaar voor een tropisch gevoel: een banaan of Musa in je tuin of binnen!

Tropische kuipplanten: Onmisbaar voor een tropisch gevoel: een banaan of Musa in je tuin of binnen!(1747182626)De banaan is een geslacht van 70-80 soorten niet-winterharde, groenblijvende overblijvende planten. De plant die de bananen levert is er één van. Verscheidene kleinere siersoorten zijn wel geschikt voor teelt in een kas, maar ze hebben wel veel ruimte nodig. Het geslacht is genoemd naar Antonius Musa die lijfarts was van Keizer Augustus (63-14 voor Christus).

Groenten: klimmende pronkbonen kweken in pot op terras of balkon

Groenten: klimmende pronkbonen kweken in pot op terras of balkon(504710725)Het is nog helemaal niet te laat om pronkbonen te zaaien, dit kan de ganse maand mei tot half juni. Pronkbonen behoren niet tot de soort Phaseolus vulgaris, maar tot de soort Phaseolus coccineus. In dit artikel verneem je meer over de teelt in pot van deze mooie, decoratieve, en toch nuttige plant.

Hoe kun je kiwi´s in potten houden op het terras of balkon?

Veel tuinliefhebbers hebben wellicht al eens hier of daar een kiwiplant zien groeien. Dikwijls zijn dit zeer overwoekerende planten die een gevel van een huis bedekken of een tuinhuis overgroeien. Wat velen niet weten is dat het ook mogelijk is om kiwi´s in potten op een terras of balkon te kweken.

Tuinen ontwerpen: verzorg de verbinding tussen je leefruimte en de tuin

Tuinen ontwerpen: verzorg de verbinding tussen je leefruimte en de tuin(518237673)Bij de aanleg van elke tuin, groot of kleine, is het belangrijk de huiskamer in de tuin door te trekken. De tuin wordt buiten heel gezellig gemaakt met bestratingen, vijvertjes, terrassen en eethoekjes. Jammer genoeg is het in ons klimaat maar een deel van het jaar buiten aangenaam vertoeven. Daarom moet de tuin ook van binnenuit te beleven zijn. Ramen spelen hierin een hoofdrol, hoe groter het raam hoe beter de binnen-buiten verbinding. Ideaal is het glazen schuifraam of vensterraam of een aangebouwde veranda.

Heb je een stadswoning en ben je aan het verbouwen? Voorzie dan een groot raam met uitzicht op de tuin. Hoe groter het raam, hoe beter de verbinding. Oude huizen zijn meestal net omgekeerd gebouwd vooraan de leefkamer en achteraan de keuken. Vroeger was men minder met het huis-tuin leefgevoel bezig. Bekijk bij de aankoop van zulke huizen hoe je de ruimtes binnen kan herverdelen. Ligt je leefruimte een verdieping hoger dan gelden precies dezelfde regels maar zorg toch ook vooral voor een mooi en duidelijk gestructureerd patroon dat van bovenuit gezien altijd de aandacht zal trekken. Mooie patronen zijn te creëren met vormen van buxushaagjes.

Populaire pot- en kuipplanten: de honderdjarige aloë of Agave americana wordt tot de succulenten gerekend

Populaire pot- en kuipplanten: de honderdjarige aloë of Agave americana wordt tot de succulenten gerekend(171975809)Agaven zijn groenblijvende, dikvlezige bladplanten die bij ons vooral als pot- en kuipplant gehouden wordt. De 300 soorten stammen uit de woestijngebieden van Amerika. Na de ontdekking van dit continent kwamen ze naar Europa en nu vinden we ze ook verwilderd in de landen rond de Middellandse Zee. De Spanjaarden noemden ze ´arbol de maravillas´. De Grieken gaven er de benaming ´agauos´ aan, wat trots of fier betekent, duidend op de grote, forse bloeiwijzen die het landschap domineerden.

Abonneren op veranda
Tuininformatie