vijverpomp

Een zwembad in mijn tuin, waar ben ik aan begonnen?

In een vlaag van verstandsverbijstering heb ik het gekocht. En ik zit nu met de gebakken peren. Ik heb er niet goed over nagedacht. Het was winter, koud en guur. Ik liep over een tuinbeurs in mijn veel te dure broekpak en paradeerde gezellig langs alle kramen en voelde me onoverwinnelijk. Niet gehinderd door een zuchtende man of plassende kinderen, dus heerlijk in mijn eentje. Beetje koffiedrinken, beetje flirten en een beetje nuttige informatie verzamelen. De dag vorderde zich langzaam. Ik had ongeveer alles al gezien en liep nog een laatste hal in. Verrassing!

Vijvers en de capaciteit voor beeklooppompen berekenen

Vijvers en de capaciteit voor beeklooppompen berekenen(1989904570) Vaak is het voor een leek heel moeilijk om de juiste vijverpomp voor een tuinvijver te kiezen. Meestal is de keuze afhankelijk van de prijs. Toch is dit de verkeerde aanpak. Technisch capaciteiten, kwaliteit, verbruik, garantie, veiligheid en de levensduur dienen bepalend te zijn in de keuze. Kleine onderwaterpompen volstaan voor een kleine fontein of een spuitfiguur, maar zijn ontoereikend om een beekloop te bevoorraden. Je hebt dan een pomp nodig met een grotere capaciteit:

Vijveraanleg: tips voor de aanleg van een beekloop of waterval

Een beekloop of een waterval zijn niet alleen een lust voor het oog, ze zorgen ook voor zuurstoftoevoer en voor afkoeling van het water in de zomermaanden. Die extra zuurstof door het bewegende water komt de plantengroei en de dieren ten goede. In de omgeving van je terras kan je nog genieten van de extra en kalmerende watergeluiden.

Vijverpompen, aan welke eisen moeten ze voldoen?

In de nieuwsgroep NL.TUINEN schreef op 10 maart 1998 Erwin Bolink een interessant antwoord op de vraag: Waar moet ik allemaal op letten bij de aanschaf van een vijverpomp?

Vijverpompen: hoe je zelf een vijverpomp kunt bouwen

In het voorjaar van ´96 besloot ik om mijn tuin eens definitief te gaan inrichten. Naast een terras, een verdiept terras, een lang grintpad, veel rotsplanten, druiven en een vijver (2 x 4 meter), besloot ik dat er een beekje moest gaan stromen van achter uit de tuin naar de vijver. Het ontwerp van de beek vertoonde twee bochten en nog wat slingers en ondieptes en bredere delen waarin ook mandjes met planten moesten komen; in totaal zo´n 18 meter lengte en een breedte en diepte van ongeveer 30 op 60 cm. Na het lezen van diverse boeken en artikeltjes omtrent vijvers, stromend water en pompen bleek ik een pomp nodig te hebben met een capaciteit van ongeveer 6000 liter per uur. Dat lijkt heel wat, maar komt in de praktijk neer op de waterkraan vol open zetten !

Abonneren op vijverpomp
Tuininformatie