viooltjes

Voor vroege bloeiers is er altijd wel een plekje te vinden in de tuin

Voor vroege bloeiers is er altijd wel een plekje te vinden in de tuin(603961589)Het voorjaar zit in de lucht. Overal schuift fris groen blad uit knoppen en stengels en er bloeit al van alles. Heel veel bolgewasjes, maar ook bomen, heesters en de vroege vaste planten. De windbloeiers – die hun wolken stuifmeel op de wind verspreiden – zijn er al heel vroeg bij. Voorbeelden zijn gele kornoelje, hazelaar en schijnhazelaar. Het valt op dat gele bloemkleuren sterk zijn vertegenwoordigd, gevolgd door wit en op de derde plaats roze. En dan die heerlijk frisse lucht en voorjaarsgeuren!

Ook bij de vaste planten

Viooltjes of Viola tricolor, brengen reeds sinds 1800 kleur in onze tuinen

Viooltjes of  Viola tricolor, brengen reeds sinds 1800 kleur in onze tuinen(1414317415)Er bestaat een omvangrijke literatuur over het viooltje, hoewel de teelt nog niet zo oud is. Met de hand gekleurde afbeeldingen van een eeuw geleden leren ons, dat men destijds bloemen in effen kleuren minder waardeerde dan wij thans doen, de bont gekleurde stonden hoger in aanzien. Dat blijkt bijvoorbeeld duidelijk uit het in 1869 verschenen Les Pensées van de hand van J. Barillet, chef tuinman van de stad Parijs, waarbij Baron Rothschild als uitgever en mecenas optrad.

Workshop decoraties met groen - een voorjaarsmand (hanging basket) voor ophanging aan een muur of schutting

Workshop decoraties met groen - een voorjaarsmand (hanging basket) voor ophanging aan een muur of schutting(670029786) Wat hebben we nodig?

  • Mos
  • Gaas
  • Wilgentenen of andere twijgen zoals van berkentakken
  • Een stukje hout zoals triplex of multiplex van ongeveer 30-40 cm hoog, 30-40 cm breed boven, en onderaan ongeveer 20-25 cm breed.
  • Een klosje draad en 4 kleine spijkertjes
  • Een snoeischaar, draadtang, mesje en handboortje hamer
  • Oasis
  • Wat groenmateriaal, het mooiste is Buxus maar die had ik ook niet, dus maakt niet uit
  • Decoratiemateriaal: veertjes, eierschalen, eventueel kuikentjes, grassen.

Hanging baskets: hangmanden brengen hoogte op kleur

Hanging baskets: hangmanden brengen hoogte op kleur(1910187451)Met hangmanden of vaak populairder genoemd hanging baskets, kan je subtiele plantencombinaties op nog hogere plaatsen aanbrengen. Heel mooi onder een het dak van je tuinhuis bijvoorbeeld of opgehangen tussen de klimplanten aan de pergola.  Heel populair zijn Surfina´s, ze lijken op Petunia´s maar zijn nog mooier. Voor een spectaculair resultaat en en uitbundige, aanhoudende bloei, geef je ze voldoende plaats (liefst alleen in de hangmand), royaal vloeibare mest om de 14 dagen en voldoende water.

Abonneren op viooltjes
Tuininformatie