virusziekten

Hoe groeit een plant: hoe ontstaan herfstkleuren?

Hoe groeit een plant: hoe ontstaan herfstkleuren?(1428677361)Bij herfsttinten gebeurt de verkleuring geleidelijk aan. De kouder wordende nachten breken het bladgroen geleidelijk af, zodat de bladeren verkleuren van groen naar geel en bruin. Bij sommige soorten wordt door de koudere temperaturen anthocyaan gevormd, zodat de bladeren roodachtig verkleuren.

Tropische kuipplanten: Onmisbaar voor een tropisch gevoel: een banaan of Musa in je tuin of binnen!

Tropische kuipplanten: Onmisbaar voor een tropisch gevoel: een banaan of Musa in je tuin of binnen!(296030040)De banaan is een geslacht van 70-80 soorten niet-winterharde, groenblijvende overblijvende planten. De plant die de bananen levert is er één van. Verscheidene kleinere siersoorten zijn wel geschikt voor teelt in een kas, maar ze hebben wel veel ruimte nodig. Het geslacht is genoemd naar Antonius Musa die lijfarts was van Keizer Augustus (63-14 voor Christus).

Wat zijn virussen? Welke soorten zijn er en hoe vermenigvuldigen ze zich?

In de plantenwereld worden we geregeld geconfronteerd met virussen. De bekenste zijn bladrolvirus, mozaïkvirus en stengelbontvirus. Virussen kunnen in de grond zitten en overgedragen worden via bladluizen. Laten we eens bekijken wat virussen eigenlijk wel zijn:

Wat is een virus?

Een virus is een levend wezen, dat niet dezelfde kenmerken vertoont dan de meeste andere levende wezens. Een virus is slechts een structuur die bestaat uit een centrale molecule kernzuur waarrond zich een eiwitmantel bevindt.(zie foto)

Dossier Seringen Van A tot Z deel 2: ziekten en plagen, soorten Syringa hyacinthiflora

Dossier Seringen Van A tot Z deel 2: ziekten en plagen, soorten Syringa hyacinthiflora(2042858536)Seringen werden al in de 16de eeuw op onze erven aangeplant. Een honderd jaar geleden begon men in Frankrijk met de veredeling en de kweek van rassen en cultivars. Vandaag worden er meer dan 800 cultivars aangeboden waarvan de meeste zo typisch geuren: ´seringengeur´. In dit enorme aanbod onderscheiden we in het wild voorkomende soorten, veredelde soorten, soorten geschikt voor de snijbloementeelt, soorten voor onze tuinen, met enkele of met dubbele bloemen en ga zo maar door. In dit seringen dossier bespreek ik de meest voorkomende seringen en dit in alfabetische volgorde.

Abonneren op virusziekten
Tuininformatie