wortelsnoei

Het aanplanten en onderhouden van een moerbeiboom of Morus nigra

Het aanplanten en onderhouden van een moerbeiboom of Morus nigra(1966164729)De zwarte moerbei is afkomstig uit Iran en Armenië, waar men hem nog steeds vindt in heuvelachtige en vlakke streken. Sinds de Middeleeuwen en door de toenmalige handel tussen Noord- en Zuid- Europa is hij in onze contreien ingevoerd. De moerbeiboom wordt aangetroffen als alleenstaande boom in oude klooster- en kasteeltuinen. De bloemen zijn eenslachtig en klein. De mannelijke staan in ronde katjes en vallen na de bloei af. De vrouwelijke staan in min of meer verlengde katjes. De bloemen zijn groenachtig, april-mei. Er zijn moerbeibomen die alleen mannelijke bloemen dragen en dus onvruchtbaar zijn.

Nieuwtjes in de kijker in 2001: compleet nieuwe eikenbladhortensia: Hydrangea quercifolia Hovaria

Nieuwtjes in de kijker in 2001: compleet nieuwe eikenbladhortensia: Hydrangea quercifolia Hovaria(271940639)Hydrangea quercifolia ´Hovaria´ is de naam van een compleet nieuwe hortensia met eikenbladachtige bladeren en langwerpige bloemtrossen. De bekende Hydrangea macrophylla heeft er een nieuwe collega bij. Het bijzondere aan Hydrangea quercifolia - de naam zegt het al - zijn de bladeren. Zowel de vorm als de kleur vertonen opmerkelijke gelijkenissen met eikenblad. In het najaar krijgt het blad - net als bij echte eiken - de bekende roodbruine kleur. Maar ook de piramidale bloemtrossen van Hydrangea quercifolia ´Hovaria´ - zoals de plant volledig heet - zijn opvallend. De dubbele bloempjes vormen het hele seizoen nieuwe roomwitte bloemblaadjes vanuit hun hartjes.

Fruit in de tuin: groeibeheersing bij perenbomen (Pyrus communis) door wortelsnoei

Fruit in de tuin: groeibeheersing bij perenbomen (Pyrus communis) door wortelsnoei(742420662)Waarom wordt er wortelsnoei toegepast bij peren? Peren groeien dikwijls heel sterk. De vruchtbaarheid treedt meestal ook later in. Het valt voor dat de aanwezige bloemen bevriezen tijdens de bloei, zodat de boom zeer sterk gaat groeien (sterke vegetatieve groei). Bepaalde perenrassen groeien steeds zeer sterk.  Door een gedeelte van de wortels af te snijden, gaat men het bovengronds gedeelte sterk verzwakken. Door deze groeiverzwakking wordt de snoei van vruchthout en gesteltakken veel eenvoudiger en kan daarmee ook sneller verlopen. Een rustig groeiende boom is minder vatbaar voor schurft, meeldauw en bladluis. De knopvorming voor volgend jaar verloopt beter en het hout rijpt beter af.

Abonneren op wortelsnoei