Steeds meer mensen kiezen voor een groen dak. Dat is niet gek, want ecologische dakbedekking heeft veel voordelen. Maar er zijn ook wat dingen om rekening mee te houden. Want hoe onderhoud je zo’n dak eigenlijk en hoeveel kost het? In dit artikel geven we antwoord op een aantal veelgestelde vragen, zodat jij kan beslissen of je binnenkort ook meedoet aan deze duurzame trend.
1. Wat is een groen dak?
Een groen dak is een dak begroeid met planten,meestal vetplanten en mossen. Door een groen dak te plaatsen, vang je regenwater op en draag je bij aan de biodiversiteit. Daarnaast houdt het je woning koel op warme zomerdagen.
Er zijn grofweg twee soorten groene daken. Het eerste type, een sedumdak, heeft voornamelijk laagblijvende sedum en mossen. Deze daken zijn lichtgewicht en onderhoudsarm. Het tweede type is het kruidendak, met een grotere begroeiing zoals struiken, grassen, of zelfs bomen, die noemen we kruidendaken.
2. Wat kost een groen dak en zijn er subsidies voor?
Als je het zelf aanlegt kost een sedumdak 50 tot 85 euro per m2. Voor een kruidendak betaal je meer: ongeveer 100 euro per m2. Sommige gemeenten bieden subsidies aan voor een goen dak, zo kan je tot wel 40 euro per vierkante meter vergoed krijgen. Controleer bij jouw gemeente welke regelingen er zijn.
3. Wat zijn de voor- en nadelen van een groen dak?
Een groen dak heeft meerdere voordelen. Zoals genoemd, vangt het bijvoorbeeld veel regenwater op. Hiermee help je het riool, dat op regenachtige dagen overbelast kan raken. Je draagt ook bij aan de biodiversiteit: het dak biedt namelijk voedsel voor allerlei verschillende insecten. Een sedumdak werkt ook als beschermende laag op je dakbedekking en het helpt daarnaast met het isoleren van je woning.
Helaas kan niet iedereen een groen dak aanleggen. Ze zijn namelijk redelijk zwaar en niet elk dak kan dit gewicht dragen. Nog een nadeel is dat de kosten voor het aanleggen hoger kunnen zijn dan bij een normaal dak. Ook is een eventuele lekkage lastiger op te sporen als je een groen dak hebt.
4. Is mijn dak geschikt?
Platte daken die niet in de schaduw liggen, zijn het meest geschikt voor een groen dak. Op een hellend dak is het ook mogelijk om planten te laten groeien, maar bij een hellingshoek groter dan 15° heb je speciale verankeringen nodig om afschuiven te voorkomen.
Wil je een groen dak aanleggen? Neem dan altijd contact op met een specialist die de mogelijkheden voor je kan onderzoeken.
5. Is een groen dak verzekerd?
Een groen dak valt onder de opstalverzekering. Het is hiermee gedekt tegen schade door storm, vandalisme en diefstal. Heb je lekkage door je groene dak? Dan valt de gevolgschade hiervan, de lekkage, onder de verzekering. Schade aan de planten of bodemzeil is niet gedekt, je bent zelf verantwoordelijk voor het onderhoud.
6. Kan ik een groen dak combineren met zonnepanelen?
Zonnepanelen en een groen dak gaan goed samen: je creëert hiermee het perfecte duurzame dak! De begroeien zorgt er zelfs voor dat je panelen koeler blijven, wat voor een hogere opbrengst kan zorgen.
7. Heeft een groen dak meer onderhoud nodig?
Een groen dak vraagt iets meer onderhoud dan een traditioneel dak. Denk daarbij aan het twee tot vier keer per jaar verwijderen van onkruid en het jaarlijks controleren van de afvoer
Is een groen dak iets voor jou?
Een groen dak is niet alleen een lust voor het oog, maar ook een slimme en duurzame keuze. Of je nu wilt bijdragen aan biodiversiteit, regenwater beter wilt opvangen of je huis wilt verkoelen – de voordelen zijn overtuigend. Laat je goed informeren en wie weet geniet jij binnenkort van je eigen groene oase op het dak.