Aanleg van een border - 250 vaste planten voor kalkrijke (alkalische) gronden - deel 3

Deze vaste planten zijn geschikt voor kalkrijke gronden, synoniem voor alkalische of kalkhoudende gronden. In boeken zul je vaak vinden dat een pH tussen de 5.5 - 6.5 wenselijk is. Deze lijst van planten doen het goed doen bij een PH tussen de 7 en 8. Doe een PH test en bereken aan de hand van het resultaat hoeveel kalk je nodig hebt. Je hebt de keuze uit verschillende producten zoals landbouwkalk, dolomiet, maerl e.d. De hoeveelheid die je nodig hebt is afhankelijk van het soort "kalk". Een juiste zuurtegraad (pH) van de grond is nodig voor een goede groei. De zuurheidsgraad van de meeste gronden verlaagt jaarlijks. Een tweejaarlijkse bekalking is daarom aangewezen. Op gronden met een te lage pH kan een tekort aan voedingselementen ontstaan. Als kalkmeststoffen kan men calciumcarbonaat, magnesiumcarbonaat en schuimaarde gebruiken. De maanden januari, februari en maart zijn meest geschikt om kalkmeststoffen uit te strooien. De ideale pH is afhankelijk van de grondsoort en van de plantensoort.

Geschikte vaste planten voor kalkrijke (alkalische) gronden zijn o.a.:

Aanleg van een border - 250 vaste planten voor kalkrijke (alkalische) gronden - deel 3(127584975) Limonium latifolium vormt forse rozetten met groot, donkergroen blad. De in de nazomer verschijnende vertakte trossen van kleine, lavendelblauwe bloemen zijn goede snij- en droogbloemen.
Aanleg van een border - 250 vaste planten voor kalkrijke (alkalische) gronden - deel 3(127584975) Macleaya cordata is afkomstig uit China en Japan. Dit is een van de aantrekkelijkste bladplanten voor de border. Het zijn prachtige, robuuste planten die met hun blauwgroen berijpte bladeren en stengels, een prachtig effect in de border kunnen geven. De bladeren zijn groot en bijna rond, 7-lobbig tot 7-spletig met een hartvormige voet. Ook de onderzijde is decoratief met zijn blauwachtige grijze kleur. De buisvormige, veerachtige, eindstandige bloempluimen verliezen hun blaadjes bij het opengaan. De bloemen zijn crème met roze tot koraalroos.
Aanleg van een border - 250 vaste planten voor kalkrijke (alkalische) gronden - deel 3(127584975) Melissa officinalis ´Gold Leaf´ valt op door zijn uitbundig geel loof dat in het voorjaar verschijnt bij het uitlopen. Hartvormige, heldergeel blad dat na de lente overgaat in lichtgroen met een geurig citroenaroma. Bossige groei. Mooi te combineren in de border of een cottage tuin met Heuchera ´Palace Purple´, Salvia pratensis ´Rose Rhapsody´ en Uncinia rubra. In het voorjaar insnoeien om de plant te dwingen jonge bladeren te vormen. Aantrekkelijke plant voor bijen.
Aanleg van een border - 250 vaste planten voor kalkrijke (alkalische) gronden - deel 3(127584975) Nepeta subsessilis ´Blue Dreams´ werd in 2006 door het zaadhuis Jelitto geïntroduceerd en is oorspronkelijk inheems in Japan. Een cultivar met mooi diepblauwe bloemen die mooi contrasteren met het donkergroen, geurend blad. De bloemen verschijnen van juni tot augustus aan 60 cm lange bloemstengels. Mooi toe te passen in rotstuinen, in bakken en kuipen en vooraan in de border in combinatie met bijvoorbeeld Chelone ´Pink Temptation´, Geranium ´Dark Reiter´ en Rohdea japonica.
Aanleg van een border - 250 vaste planten voor kalkrijke (alkalische) gronden - deel 3(127584975) Nepeta subsessilis ´Pink Dreams´ werd in 2006 door het zaadhuis Jelitto geïntroduceerd en is oorspronkelijk inheems in Japan. Een cultivar met mooi diepblauwe bloemen die mooi contrasteren met het donkergroen, geurend blad. De bloemen verschijnen van juini tot augustus aan 60 cm lange bloemstengels.
Aanleg van een border - 250 vaste planten voor kalkrijke (alkalische) gronden - deel 3(127584975) Oenothera pilosella ´Yella Fella´ is een teunisbloem afkomstig uit het oosten van de VS. Hij bloeit van juni tot augustus met goudgeelkleurige bloemen die mooi contrasteren met het typische rood aangelopen uitlopend blad. Bloemknoppen eerst oranjekleurig. De lichtgeurende bloemen staan aan 40 cm lange bloemstelen die heel goed kunnen toegepast worden als snijbloem. Groeiwijze opgericht. Bladeren donkergroen met een roodachtig herfsttint. Zowel bladeren als stengels zijn licht behaard. Deze cultivar is meer droogtetolerant dan zijn soortgenoten.
Aanleg van een border - 250 vaste planten voor kalkrijke (alkalische) gronden - deel 3(127584975) Papaver orientale ´Patty´s Plum´ bloeit in de vroege zomer. Kleur donker purper. Standplaats zon.
Aanleg van een border - 250 vaste planten voor kalkrijke (alkalische) gronden - deel 3(127584975) Papaver orientale ´Perry´s White´ bloeit in de vroege zomer. Kleur wit -donker hart. Standplaats zon.
Aanleg van een border - 250 vaste planten voor kalkrijke (alkalische) gronden - deel 3(127584975) Penstemon mexicale ´Sunburst Amethyst´ of schildpadbloem, is een hybride gewonnen uit de kruising van Mexicaanse en Amerikaanse soorten. Deze cultivar werd in 2006 door het zaadhuis Jelitto geïntroduceerd. De purperen bloemen met een wit centrum verschijnen van juni tot september aan 40 cm lange bloemstengels. Bladeren opvallend blinkend, smal en groen.
Aanleg van een border - 250 vaste planten voor kalkrijke (alkalische) gronden - deel 3(127584975) Penstemon mexicale ´Sunburst Ruby´ of schildpadbloem, is een hybride die in 2005 door het zaadhuis Jelitto geïntroduceerd werd. De rode bloemen met een wit centrum verschijnen van juni tot september aan 40 cm lange bloemstengels. Bladeren opvallend blinkend, smal en groen. Penstemon is algemeen bekend als een moeilijke plant om buiten hun natuurlijke habitat te doen groeien. In de border of rotstuin heel mooi te combineren met bijvoorbeeld Coreopsis ´Sunshine Superman´, Dracocephalum ´Blue Dragon´ en Oenothera ´Silver Wings´.
Aanleg van een border - 250 vaste planten voor kalkrijke (alkalische) gronden - deel 3(127584975) Phlomis russeliana heeft grote wintergroene grondbladeren waaruit tot 90 cm hoge bloemstengels verschijnen waaraan, in etages, kransjes van lichtgele lipbloemen bloeien. Mooi in bloei, maar ook uitgebloeid geven ze een mooi winterbeeld. Tevens geschikt als droogbloem.
Aanleg van een border - 250 vaste planten voor kalkrijke (alkalische) gronden - deel 3(127584975) Phlomis samia heeft een heel aparte bloemkleur, solitair planten goed winterhard.
Aanleg van een border - 250 vaste planten voor kalkrijke (alkalische) gronden - deel 3(127584975) Prunella grandiflora ´Loveliness´ is een gemakkelijke winterkale vaste plant. De groeiwijze is bodembedekkend. Van juni tot september zijn er de lilablauwe bloemen. Geschikt om aan de voorkant van een border te planten of in een rotstuin. Per m2 kunnen tot 9 planten worden geplant. De bodem is dan meestal in 1 groeiseizoen voldoende afgedekt.
Aanleg van een border - 250 vaste planten voor kalkrijke (alkalische) gronden - deel 3(127584975) Pulsatilla albana is afkomstig uit de Kaukasus en het noordoosten van Turkije en heeft diep ingesneden, zeer behaarde bladeren en knikkende gele bloemklokken op stengels van 20 cm lang. De buitenkant van de bloemen voelt fluwelig aan. Opvallend is deze gele kleur die weinig voorkomt binnen dit geslacht.
Aanleg van een border - 250 vaste planten voor kalkrijke (alkalische) gronden - deel 3(127584975) Pulsatilla alpina is een gewoonlijk witbloeiende soort wordt aangetroffen in de bergen van Midden-Europa. Hij vormt een lage, dichte pol. De tot 45 cm lange bloeistengels zijn bekroond met 5 grote bloemen.
Aanleg van een border - 250 vaste planten voor kalkrijke (alkalische) gronden - deel 3(127584975) Pulsatilla vernalis wordt in grote delen van Europa aangetroffen en verder naar het oosten tot aan Siberië. Hij heeft bijna platte rozetten van zeer behaard, diep ingesneden blad. De bloemen hangen aanvankelijk, maar richten zich later op en zijn wit of wit met een roze gloed. Stengels en knoppen zijn blauwgroen. Een zeldzame soort voor de verzamelaar.
Aanleg van een border - 250 vaste planten voor kalkrijke (alkalische) gronden - deel 3(127584975) Pulsatilla vulgaris vind je in oude boeken nog terug als Anemone pulsatilla. Deze bossige dwergplant heeft zachtbehaarde, fijngeveerde bladeren, stengels en bloemknoppen. Als deze knoppen nog voor het grijze varenachtige blad in maart uitkomen, lijken ze precies op cocons. De tot 8 cm grote bloemen verschijnen in maart -april en hebben de vorm van een beker. Ze zijn violet en hebben oranjegele meeldraden. Na de bloei verschijnen decoratieve bloempluizen.
Aanleg van een border - 250 vaste planten voor kalkrijke (alkalische) gronden - deel 3(127584975) Pulsatilla vulgaris ´Alba´ is een bossige dwergplant met zachtbehaarde, fijngeveerde bladeren, stengels en bloemknoppen. Als deze knoppen nog voor het grijze varenachtige blad in maart uitkomen, lijken ze precies op cocons. De bijzonder grote witte bloemen met gele meeldraden verschijnen in de loop van maart - april en hebben de vorm van een beker. Na de bloei verschijnen decoratieve bloempluizen.
Aanleg van een border - 250 vaste planten voor kalkrijke (alkalische) gronden - deel 3(127584975) Pulsatilla vulgaris ´Papageno´ werd in 1993 door het zaadhuis Jelitto geïntroduceerd en genoemd naar de acteur Papageno in de opera ´The Magic Flute´ . Is oorspronkelijk inheems Groot-Brittannië, van zuidelijk Frankrijk to Zweden en in het oosten van Oekraïne. Deze opmerkelijke cultivar onderscheidt zich door zijn halfdubbele krokusachtige bloemen die verschijnen van maart tot april. Bij vermeerdering door zaaien bekomt men planten met een pallet van bloemkleuren: rood, wit, roos, blauw, ...
Aanleg van een border - 250 vaste planten voor kalkrijke (alkalische) gronden - deel 3(127584975) Pulsatilla vulgaris ´Röde Klokke´ is een bossige dwergplant met zachtbehaarde, fijngeveerde bladeren, stengels en bloemknoppen. Als deze knoppen nog voor het grijze varenachtige blad in maart uitkomen, lijken ze precies op cocons. De bijzonder grote lichtrode bloemen met gele meeldraden verschijnen in de loop van maart - april en hebben de vorm van een beker. Na de bloei verschijnen decoratieve bloempluizen.
Aanleg van een border - 250 vaste planten voor kalkrijke (alkalische) gronden - deel 3(127584975) Pulsatilla vulgaris ´Rubra´ is een bossige dwergplant met zachtbehaarde, fijngeveerde bladeren, stengels en bloemknoppen. Als deze knoppen nog voor het grijze varenachtige blad in maart uitkomen, lijken ze precies op cocons. De bijzonder grote donkerviolette bloemen met gele meeldraden verschijnen in de loop van maart - april en hebben de vorm van een beker. Na de bloei verschijnen decoratieve bloempluizen.
Aanleg van een border - 250 vaste planten voor kalkrijke (alkalische) gronden - deel 3(127584975) Pulsatilla vulgaris ´Violet Bells´ werd in 1997 door het zaadhuis Jelitto geïntroduceerd en is oorspronkelijk inheems in Groot-Britannië, van zuidelijk Frankrijk to Zweden en in het oosten van Oekraïne. Ook uit zaad zuiver violetblauwe bloemen die verschijnen van maart tot april. Mooi varenachtig en fijn loof.
Aanleg van een border - 250 vaste planten voor kalkrijke (alkalische) gronden - deel 3(127584975) Salvia nemorosa de bossalie, valt op door een gedrongen, bossige groeiwijze. De bloemen verschijnen in juni en juli. Deze plant apprecieert een enigszins vochtige grond, die af en toe mag uitdrogen. Hij kan ook in perken worden gebruikt. De diverse rassen zijn waardevolle vaste planten.
Aanleg van een border - 250 vaste planten voor kalkrijke (alkalische) gronden - deel 3(127584975) Salvia nemorosa ´Rosenwein´ is gewonnen door het zaadhuis Jelitto en werd in 1989 als nieuwigheid geïntroduceerd. Deze cultivar sprint eruit door zijn rijkelijke bloei van roos getinte bloemen van juni tot augustus die mooi contrasteren met de lange smalle bladeren. Goede snijbloemen met een goede productie. Mooi in de border combinatie met Papaver ´Royal Wedding´ , Salvia argentea en Scabiosa columbaria nana.
Aanleg van een border - 250 vaste planten voor kalkrijke (alkalische) gronden - deel 3(127584975) Salvia officinalis ´Icterina´ is een mooie bontkleurige vorm van Salvia officinalis maar dus geen echte salie. Deze bladeren niet in de keuken gebruiken. Met deze plant ken je mooie bonte effecten creëren. De opvallende meerkleurig bonte bladeren in goudgeel en groen, soms ook aangeduid als grijs en groen zijn meestal groenblijvend, zeker in zachtere winters. Met zijn honingkleurig patroon heeft het geheel een zachter effect dan bij andere goudkleurige planten. Karakteristiek zijn de vierkante stengels en de kruisgewijs staande bladeren. Bovendien steekt de blauwe bloemkroon met de opvallend gevormde bovenlip ver boven de kelkbladen uit. Ook Salvia officinalis ´Icterina´ verlangt een kalkrijke grond. Licht beschermen in de winter is wel wenselijk.
Aanleg van een border - 250 vaste planten voor kalkrijke (alkalische) gronden - deel 3(127584975) Salvia pratensis ´Meadow Ballet Blend´ wordt bekomen door zaaien en geeft diverse gemengde bloemkleuren van wit, roos, blauw en violet. Deze veldsalie werd in 2005 door het zaadhuis Jelitto geïntroduceerd en komt algemeen voor in Europa. De aromatische bladeren worden nog steeds gebruikt bij de bereiding van bier en wijn. De bloemen verschijnen van juni tot augustus aan 50 cm lange bloemstengels en lokken bijen en vlinders. Zeer goed houdbare snijbloem.
Aanleg van een border - 250 vaste planten voor kalkrijke (alkalische) gronden - deel 3(127584975) Salvia pratensis ´Swan Lake´ werd door het zaadhuis Jelitto geïntroduceerd na jaren van selectie om tot een zuiver witte cultivar te komen. Is oorspronkelijk afkomstig uit Europa en Groot-Brittanië. De smalle zuiver witte bloemen verschijnen van juni tot augustus. Knip ze af zodra ze zijn uitgebloeid. De plant produceert dan nog een tweede nabloei in september -oktober. De bloemen trekken bijen aan.
Aanleg van een border - 250 vaste planten voor kalkrijke (alkalische) gronden - deel 3(127584975) Salvia sclarea de scharleisalie, stamt uit het Middellandse-Zeegebied en het Midden-Oosten. Het is een tweejarige plant met tot 100 cm hoge decoratieve, rijkvertakte bloeistengels vol met 2,5 cm grote, lichtblauwachtige lila lipbloemen met een opvallend breed wit tot rozig schutblad. Tot diep in het najaar heeft deze plant een overdonderend effect. De plant geurt na aanraking fascinerend. Worden zowel in de keuken als in de natuurgeneeskunde gebruikt. Zaait zichzelf uit.
Aanleg van een border - 250 vaste planten voor kalkrijke (alkalische) gronden - deel 3(127584975) Salvia verticillata heeft bloempjes die als kransjes en in etages rond de stengel staan.
Aanleg van een border - 250 vaste planten voor kalkrijke (alkalische) gronden - deel 3(127584975) Salvia verticillata ´Alba´ werd in 1997 door het zaadhuis Jelitto geïntroduceerd en komt oorspronkelijk voor van Centraal Europa tot de Kaukasus. Bloeit van juli tot september met heel leuke witte bloemen die zeer goed te combineren zijn met andere purperblauw bloeiende vaste planten. Bloemen aan rechtopstaande stengels tot 50 cm hoog. In de border heel mooi te combineren met bijvoorbeeld Echinacea ´Rubinstern´, Gaillardia ´Burgundy´ en Sidalcea ´Purpetta´.
Aanleg van een border - 250 vaste planten voor kalkrijke (alkalische) gronden - deel 3(127584975) Saponaria ocymoides ´Snow Tip´ is gewonnen door het zaadhuis Jelitto na jaren van intens selecteren en vermeerderen en werd in 1996 als nieuwigheid geïntroduceerd. Oorspronkelijk afkomstig uit de bergen van Spanje, Zuid-Frankrijk en de Italiaanse Alpen. Deze laag, opengroeiende borderplant bloeit van juni tot juli met zuiver witte bloemen.
Zeer mooi voor de rotstuin, in kuipen en bakken of vooraan in de border en heel mooi te combineren met bijvoorbeeld Coreopsis ´Sterntaler´ of Eryngium variifolium.
Aanleg van een border - 250 vaste planten voor kalkrijke (alkalische) gronden - deel 3(127584975) Saxifraga cotyledon var. pyramidalis heeft grote bladrozetten van brede, lijnvormige bladeren. Hij heeft een piramidaal opgebouwde, opvallend grote, 50 cm hoge pluim met witte bloemen. De plant mag niet in de zon en is een goede snijbloem. De pluimvormige bloeiwijzen van deze zodenvormende steenbreeksoort verheft zich boven niet al te grote bladrozetten. De bladeren hebben aan de rand dikwijls korsten van kalk. Ze gedijen op steenslag en in rotsspleten in volle zon, op kalkhoudende grond.
Aanleg van een border - 250 vaste planten voor kalkrijke (alkalische) gronden - deel 3(127584975) Saxifraga paniculata var. brevifolia groeit graag tussen flagstones en muren.
Aanleg van een border - 250 vaste planten voor kalkrijke (alkalische) gronden - deel 3(127584975) Scabiosa caucasica is afkomstig, zoals z´n naam al laat vermoeden uit de Kaukasus en niet uit je tuin te missen plant. Deze Kaukasiche scabiosa heeft hoofdjes als speldenkussens en is bijzonder geschikt als snijbloem. Ze hebben een lange bloeiperiode maar zijn in Juli toch op hun mooist. Ze houden van zon tot een half-schaduwrijk plaatsje, met voorkeur voor zon.
Aanleg van een border - 250 vaste planten voor kalkrijke (alkalische) gronden - deel 3(127584975) Scabiosa caucasica ´Clive Greaves´ is afkomstig, zoals z´n naam al laat vermoeden uit de Kaukasus en niet uit je tuin te missen plant. Deze Kaukasiche scabiosa heeft hoofdjes als speldenkussens en is bijzonder geschikt als snijbloem. Ze hebben een lange bloeiperiode (6-10) maar zijn in juli toch op hun mooist. Ze houden van zon tot een half-schaduwrijk plaatsje, met voorkeur voor zon.
Aanleg van een border - 250 vaste planten voor kalkrijke (alkalische) gronden - deel 3(127584975) Scabiosa caucasica ´Perfecta´ is afkomstig, zoals z´n naam al laat vermoeden uit de Kaukasus en niet uit je tuin te missen plant. Deze Kaukasiche scabiosa heeft hoofdjes als speldenkussens en is bijzonder geschikt als snijbloem. Ze hebben een lange bloeiperiode maar zijn in Juli toch op hun mooist. Ze houden van zon tot een half-schaduwrijk plaatsje, met voorkeur voor zon.
Aanleg van een border - 250 vaste planten voor kalkrijke (alkalische) gronden - deel 3(127584975) Scabiosa columbaria ´Misty Butterflies´ werd in 2003 door het zaadhuis Jelitto geïntroduceerd en komt oorspronkelijk voor in Europa, Azië en Noord-Afrika. Deze cultivar is een zeer betrouwbare, langlevend ecultivar met een mooie groeiwijze en leuke speldekopachtige bloemen. Verkregen uit zaad kan de bloemkleur variëren van lavendelblauw tot tinten van zachtroos. De bloemen zijn een echte attractie voor vlinders en bijen.
Aanleg van een border - 250 vaste planten voor kalkrijke (alkalische) gronden - deel 3(127584975) Scabiosa ochroleuca ´Moon Dance´ is gewonnen door het zaadhuis Jelitto en werd in 2007 als nieuwigheid geïntroduceerd. Het is een zaadvaste cultivar en een verbetering van de gepatenteerde ´Lemon Sorbet´ cultivar (gewonnen door University of Georgia). Deze cultivar is goed winterhard en blijft lager dan de meeste van zijn soortgenoten. Compact groeiend. Levert zeer mooie snijbloemen van aan het begin van de zomer tot aan de eerste najaarsvorst. Gele bloemhoofdjes lijken als speldenkussens aan de bloemstengels te hangen. Zeer mooi op de voorgrond van de border, in bakken en kuipen of in rotstuinen gecombineerd met Coreopsis auriculata ´Elfin Gold´, Penstemon ´Sunburst Ruby´, Goniolimon ´Sea Spray´ of Stachys ´Silky Fleece´.
Aanleg van een border - 250 vaste planten voor kalkrijke (alkalische) gronden - deel 3(127584975) Scrophularia vernalis voorjaarshelmkruid, onderscheidt zich door zijn gele bloemen, lichte beharing en geringe hoogte. Het groeit voornamelijk op steenhoudende grond in de hogere delen van de zuidelijke Alpen en de Frans-Zwitserse Jura en bloeit van april tot juni. In de tuin past deze weinig eisende vaste plant in lichte schaduw van struiken, bij varens of als randbeplanting van een drassig stuk.
Aanleg van een border - 250 vaste planten voor kalkrijke (alkalische) gronden - deel 3(127584975) Scutellaria alpina is een kalkminnende soort die voorkomt in gebergtes op het Iberisch Schiereiland tot Rusland en Siberië. Deze aan steenhoudende, schrale grond aangepaste vaste plant heeft een verhoutende wortelstok en gebogen, struikvormig groeiende twijgen. De ovale bladeren zijn licht behaard. De tamelijk grote, paarsblauwe bloemen staan in een korte, hoekige schijnaar.
Aanleg van een border - 250 vaste planten voor kalkrijke (alkalische) gronden - deel 3(127584975) Scutellaria alpina ´Arcobaleno´ is een alpineplant die in 1996 door het zaadhuis Jelitto geïntroduceerd werd. Oorspronkelijk zijn ze afkomstig uit de Pyreneeën, de Alpen, de Balkan en van Centraal Rusland to Zuid-Servië. Goed winterhard dus in ons klimaat. Deze cultivar, gewonnen uit zaad, produceert gemengde bloemkleuren met kleuren als blauwviolet, zachtblauw, wit, roos en zachtgeel. Bloeit van juni tot september aan korte bloemstengels van 25 cm lengte.
Aanleg van een border - 250 vaste planten voor kalkrijke (alkalische) gronden - deel 3(127584975) Scutellaria alpina ´Moonbeam´ is een alpineplant die in 2003 door het zaadhuis Jelitto geïntroduceerd werd. Oorspronkelijk zijn ze afkomstig uit de bergen van zuidelijk Europa en Rusland. Goed winterhard dus in ons klimaat. Deze cultivar, gewonnen uit zaad, produceert zuiver lichtgele bloemen van mei tot augustus aan korte bloemstengels van 25 cm lengte. Ze contrasteren mooi met het donkergroene loof. Zeer geschikt voor de rotstuin.
Aanleg van een border - 250 vaste planten voor kalkrijke (alkalische) gronden - deel 3(127584975) Scutellaria baicalensis hoort van nature in de Siberische steppe thuis en is bijzander geschikt voor zandige rotstuinen. De grond dient kalkhoudend en doorlatend te zijn. De planten worden ongeveer 50 cm hoog, hebben lancetvormig blad en donkerblauwe tot paarse bloemen met een wat lichtere onderlip.
Aanleg van een border - 250 vaste planten voor kalkrijke (alkalische) gronden - deel 3(127584975) Scutellaria incana is een iets hogere soort voor droge plaatsen, met zilverachtig, zeegroen blad en lichtblauwe bloempjes die pas in augustus en september verschijnen en goed als snijbloemen te gebruiken zijn.
Aanleg van een border - 250 vaste planten voor kalkrijke (alkalische) gronden - deel 3(127584975) Scutellaria orientalis is een polvormige vaste plant, die van oorsprong in Spanje en Oost-Europa thuishoort. Met zijn zilvergrijze loof en gele, dichte bloeiaren past hij goed in rotstuinen en op muren.
Aanleg van een border - 250 vaste planten voor kalkrijke (alkalische) gronden - deel 3(127584975) Sedum ´Bertram Anderson´ is een kruipende Sedum, de gehele plant is donkerrood-purper gekleurd, langbloeiend voor een zonnige en droge plaats.
Aanleg van een border - 250 vaste planten voor kalkrijke (alkalische) gronden - deel 3(127584975) Sedum acre is afkomstig uit Europa, Middellands zeegebied en drachtplant, vlinders, talud of stapelmuur.
Aanleg van een border - 250 vaste planten voor kalkrijke (alkalische) gronden - deel 3(127584975) Sedum acre ´Oktoberfest´ is een laagblijvende bodembedekkende, matvormende plant die in 2005 door het zaadhuis Jelitto werd geïntroduceerd. Oorspronkelijk inheems van Groenland tot de punt van Zuid-Amerika. Zeer goed droogtebestending. De kleine crèmewitkleurige bloempjes verschijnen van juli tot augustus. Mooi toe te passen in rotstuinen, in bakken en kuipen en vooraan in de border in combinatie met bijvoorbeeld Oenothera ´Silver Wings´, Dianthus ´Rupert´s Pink´ en Scabiosa ´Pincushion Pink´.
Aanleg van een border - 250 vaste planten voor kalkrijke (alkalische) gronden - deel 3(127584975) Sedum hispanicum is mosachtig. Het loof veranderd volgens de weersomstandigheden.
Aanleg van een border - 250 vaste planten voor kalkrijke (alkalische) gronden - deel 3(127584975) Sedum kamtschaticum is afkomstig uit Noordoost-Azië, Korea, Centraal-China en drachtplant, vlinders, stapelmuur.
Aanleg van een border - 250 vaste planten voor kalkrijke (alkalische) gronden - deel 3(127584975) Sedum kamtschaticum ´Variegatum´ heeft opvallend groen blad met witte randen. De oranjegele bloemen ontspuiten van juni tot september uit rozige knoppen.
Aanleg van een border - 250 vaste planten voor kalkrijke (alkalische) gronden - deel 3(127584975) Sedum lydium is afkomstig uit Klein-Azië en drachtplant, vlinders, stapelmuur.
Aanleg van een border - 250 vaste planten voor kalkrijke (alkalische) gronden - deel 3(127584975) Sedum oreganum is afkomstig uit Noord-Amerika en drachtplant, vlinders, stapelmuur.
Aanleg van een border - 250 vaste planten voor kalkrijke (alkalische) gronden - deel 3(127584975) Sedum selskianum ´Goldilocks´ werd in 2006 door het zaadhuis Jelitto geïntroduceerd en is oorspronkelijk inheems in de bergen rondom de Amur rivier, tussen China en Rusland. Deze cultivar wordt vaak verward met Sedum ellacombianum. Zeer rijkbloeiend van augustus tot september met diep goudgele, stervormige bloemen. Het behaarde blad is smal en lancetvormig. Goed droogtebestendig. Makkelijk te houden plant. Mooi toe te passen in rotstuinen, in bakken en kuipen en vooraan in de border in combinatie met bijvoorbeeld Oenothera ´Silver Wings´, Dracecephalum ´Blue Dragon´ en Thymus ´Magic Carpet´.
Aanleg van een border - 250 vaste planten voor kalkrijke (alkalische) gronden - deel 3(127584975) Sedum spectabile is afkomstig uit Centraal-China, Japan. Het is een drachtplant met de bijzondere leuke eigenschap van enorm veel vlinders aan te trekken. Hemelsleutel is een vlezige vaste plant met blauwgroene, zittende en omgekeerd eironde bladeren die soms lichtjes getand zijn of gewoon gaafrandig, 7,5 cm lang en 5 cm breed. Wit met groene nerven. De bloemen zijn typische stervormig gebundeld in 20 cm grote tuilen van brede, platte hoofden. Sedum spectabile is lichtrozig en telt een paar rassen die vooral donkerder van kleur zijn. Het is een veel toegepaste borderplant vooral door zijn aantrekkingskracht voor vlinders, bijen en hommels. Bloemen zowel geschikt als verse snijbloem als voor droogboeketten. Groeit op alle grondsoorten, maar liever toch voldoende kalkrijk. Liefst volle zon maar verdraagt ook lichte schaduw. Heel mooi in de voorste borderrij tussen kruipende tuimsoorten en Acaena.
Aanleg van een border - 250 vaste planten voor kalkrijke (alkalische) gronden - deel 3(127584975) Sedum spectabile ´Brillant´ is een compact groeiende Sedum met lichtgroen blad en zachtroze bloemen in augustus-september.
Aanleg van een border - 250 vaste planten voor kalkrijke (alkalische) gronden - deel 3(127584975) Sedum telephium ´Emperor´s Waves´ werd in 2005 door het zaadhuis Jelitto geïntroduceerd en is komt algemeen voor in Europa. Mooi blinkend groen blad dat lijkt op dat van succulenten. De purperrode bloemen verschijnen van augustus tot september. Levert goede snijbloemen aan 40 cm lange bloemstelen. In de border heel mooi te combineren met bijvoorbeeld Chrysanthemum ´Brightside´, Coreopsis ´Sunshine Superman´ en Helenium ´Tip Top´.
Aanleg van een border - 250 vaste planten voor kalkrijke (alkalische) gronden - deel 3(127584975) Stachys byzantina ´Cotton Ball´ is witwollig behaard en kan met z´n uitlopers snel uitbreiden over grotere oppervlakten. De planten houden van schrale, droge zandige gronden op een zonnige plaats. Te veel nattigheid doet z´n bladeren verwelken. Hij is voor perken, rotstuinen of als bodembedekker te gebruiken.
Aanleg van een border - 250 vaste planten voor kalkrijke (alkalische) gronden - deel 3(127584975) Stokesia laevis is afkomstig uit Noord-Amerika en groeit met rozetten van smalle, ingesneden wortelbladeren. De op korenbloemen lijkende bloemen kunnen variëren in kleur van lilablauw tot witblauw. De bloemhoofdjes zijn opvallend en 8 tot 12 cm groot en lijken een beetje op asters en korenbloemen. Ze staan aan stengels die bovenaan iets behaard zijn.
Aanleg van een border - 250 vaste planten voor kalkrijke (alkalische) gronden - deel 3(127584975) Stokesia laevis ´Alba´ heeft dezelfde eigenschappen als de soort maar bloeit met zuiver witte bloemen met een groot wit hart. Prima in de border te combineren met andere vaste planten zoals Anaphalis, Veronica incana en Calamintha.
Aanleg van een border - 250 vaste planten voor kalkrijke (alkalische) gronden - deel 3(127584975) Stokesia laevis ´Blue Danube´ bloeit van juli tot september-oktober met tot 10 cm grote, hemelsblauwe tot lavendelblauwe bloemen met een groot wit centrum. Door regelmatig de uitgebloeide bloemen weg te knippen kan de bloeiperiode verlengd worden, zelfs tot aan de eerste vorst in november. Prima in de border te combineren met andere vaste planten zoals Anaphalis, Veronica incana en Calamintha.
Aanleg van een border - 250 vaste planten voor kalkrijke (alkalische) gronden - deel 3(127584975) Stokesia laevis ´Blue Star´ bloeit met zeer grote blauwe bloemen vanaf het begin van de zomer tot soms laat in de herfst. Zeer mooie bloemen voor de vaas en boeketten. Ze kunnen ook goed gedroogd worden.
Aanleg van een border - 250 vaste planten voor kalkrijke (alkalische) gronden - deel 3(127584975) Stokesia laevis ´Honeysong´ heeft prachtige donkerpurperen bloemen die naar binnen wat roder zijn aangelopen. Deze cultivar is zeker één van de donkerste bloeiers binnen deze soort. Vrij compact groeiend. Ze zijn zeer mooi toe te passen in boeketten. De cultivar is gewonnen door de Hosta specialist Alex Summers.
Aanleg van een border - 250 vaste planten voor kalkrijke (alkalische) gronden - deel 3(127584975) Stokesia laevis ´Klaus Jelitto´ bloeit van het begin van de zomer tot soms eind november.
Aanleg van een border - 250 vaste planten voor kalkrijke (alkalische) gronden - deel 3(127584975) Stokesia laevis ´Mary Gregory´ is met zijn gele bloeien écht een aparte verschijning in deze plantengroep.
Aanleg van een border - 250 vaste planten voor kalkrijke (alkalische) gronden - deel 3(127584975) Stokesia laevis ´Omega Skyrocket´ is een hoger groeiende cultivar met mooie, stevige stengels geschikt voor de vaas. Door zijn hoogte een buitenbeentje binnen deze soort. Ze bloeien met wit tot lichtblauwe bloemen en zouden perfect een alternatief kunnen zijn voor bijvoorbeeld Monarda.
Aanleg van een border - 250 vaste planten voor kalkrijke (alkalische) gronden - deel 3(127584975) Stokesia laevis ´Purple Parasols´ is een diep roos bloeiende selectie met grote bloemen. Zeer geschikt als snijbloem. Deze selectie is gewonnen uit wilde bloemen in Noord-Amerika en mag vrij vermeerderd worden. De bloemen zijn groot en zeer aantrekkelijk voor vlinders. Door regelmatig uitgebloeide bloemen te verwijderen kan de bloeiperiode verlengt worden.
Aanleg van een border - 250 vaste planten voor kalkrijke (alkalische) gronden - deel 3(127584975) Stokesia laevis ´Silver Moon´ bloeit met crèmewitte bloemen van augustus tot oktober. Goede snijbloem.
Aanleg van een border - 250 vaste planten voor kalkrijke (alkalische) gronden - deel 3(127584975) Stokesia laevis ´Träumerei´ heeft witte bloemen die naar het centrum wat lilaroze zijn aangelopen. Lijkt sterk op Stokesia laevis var. alba en vormt ook stevige compacte pollen.
Aanleg van een border - 250 vaste planten voor kalkrijke (alkalische) gronden - deel 3(127584975) Stokesia laevis ´Wyoming´ produceert de donkerste blauwe bloemen van alle cultivars. De cultivars is in de Lage Landen niet onmiddellijk verkrijgbaar. Prima in de border te combineren met andere vaste planten zoals Anaphalis, Veronica incana en Calamintha. Men kan de planten best tijdens de strengste vorstperioden wat beschermen.
Aanleg van een border - 250 vaste planten voor kalkrijke (alkalische) gronden - deel 3(127584975) Teucrium chamaedrys ´Nanum´ is een laagblijvend halfheestertje met mooie, duidelijk zichtbare roze bloemen van juni tot september. In zachte winters zijn ze groenblijvend. Deze kalkminnende planten passen perfect in de border, in de heidetuin of lenen zich goed voor kleine heggetjes. Ze houden van een ietwat droge standplaats in de volle zon.
Aanleg van een border - 250 vaste planten voor kalkrijke (alkalische) gronden - deel 3(127584975) Tiarella ´Mint Chocolate´ is een nieuwe cultivar gewonen door Terranova Nurcery. Ze onderscheiden zich met mooie, handvormige bladeren met bijzonder opvallend paarse nerven. Van april tot juni komen boven het blad witroze bloemen. Tiarella is een uitstekende bodembedekker voor halfschaduwrijke plaatsen. In de volle zon moet de bodem voldoende vochtig zijn. Ze verlangen een kalkrijke standplaats.
Aanleg van een border - 250 vaste planten voor kalkrijke (alkalische) gronden - deel 3(127584975) Tiarella cordifolia of ook wel eens Perzische muts genoemd is afkomstig uit het oosten van Noord-Amerika. De planten breiden zich uit door ondergrondse kruipende stengels. De luchtige, witte bloeiwijzen steken in het voorjaar mooi en opvallend boven het mooie bladerdek uit. Mooie aantrekkelijke matgroene bladeren die ietwat eirond zijn met 3 tot 5 lobben. Jonge bladeren zien er frisgroen uit. In de winter kleuren oudere bladeren oranjerood aan. Het blad lijkt een beetje op Heuchera en Tolmiea (Kindje-op-moeders-schoot). Het komt voor dat deze niet geheel winterharde Tolmiae voor Tiarella verkocht wordt. Kijk dus uit !
Aanleg van een border - 250 vaste planten voor kalkrijke (alkalische) gronden - deel 3(127584975) Tiarella cordifolia ´Oakleaf´ onderscheidt zich door zijn eikenvormig, diep gelobd blad dat tevens wintergroen is ! Deze Perzische muts bloeit met witte bloemen met een roze zweem van april tot juni. Ze komen uit boven het 10-20 cm hoge blad. Zeer mooie bodembedekker voor halfschaduwrijke en schaduwrijke plaatsen. Ze houden van een kalkrijke bodem.
Aanleg van een border - 250 vaste planten voor kalkrijke (alkalische) gronden - deel 3(127584975) Verbascum ´Gainsborough´ is vermoedelijk een hybride van Verbascum phoeniceum. Het gaat om een kortlevende vaste plant die vaak eenjarig wordt geteeld. Hij wordt 1-1,2 m hoog, heeft grijs blad en bloeit met zwavelgele bloemen met een paars merkteken in aren. Toortsen zijn geheel winterhard tot vorstbestendig, maar verdragen geen winterse nattigheid. Plant alle soorten in goed doorlatende grond op een open, zonnige plaats, al verdragen ze ook wel schaduw.
Aanleg van een border - 250 vaste planten voor kalkrijke (alkalische) gronden - deel 3(127584975) Veronica spicata ´Nana Blauteppich´ werd in 2004 door het zaadhuis Jelitto geïntroduceerd en is afkomstig uit Europa en Oost- en Centraal Azië. Het is een plant dat lage, gedrongen rozetten vormt. Vormt in de zomer blauwachtig opstaande bloemstelen tot 25 cm hoog. Zeer goed te gebruiken in potten en kuipen. Blijft laag en vormt matten.
Aanleg van een border - 250 vaste planten voor kalkrijke (alkalische) gronden - deel 3(127584975) Veronicastrum virginicum ´Album´ Tot 180 cm hoge opgaande stengels in kransen van 6 (3 of 9). De witte, lichtjes roosachtige bloemaren zijn gewoonweg schitterend. Statige borderplant.
Aanleg van een border - 250 vaste planten voor kalkrijke (alkalische) gronden - deel 3(127584975) Veronicastrum virginicum ´Erica´ langzaamgroeiend, opvallende rode gloed in kop en stengel.
Aanleg van een border - 250 vaste planten voor kalkrijke (alkalische) gronden - deel 3(127584975) Viola ´Alba Minor´ (Cornuta Group) werd in 1998 door het zaadhuis Jelitto geïntroduceerd en is oorspronkelijk afkomstig uit de Pyreneeën maar komt ook sporadisch voor in West- en Zuid-Europa. Deze selectie munt uit door zijn lange bloeitijd: de zuiver witte bloemen verschijnen van april tot oktober !!!! Met zijn opgericht, statig loof en zijn herbloeiende eigenschap gedraagt dit viooltje zich bijna als een échte vaste plant. Door het loof kort in te snoeien leven ze langer en bloeien ze steeds opnieuw en opnieuw.
Aanleg van een border - 250 vaste planten voor kalkrijke (alkalische) gronden - deel 3(127584975) Viola ´Ulla´ (Cornuta Group) werd in 1992 door het zaadhuis Jelitto geïntroduceerd. Deze selectie munt uit door zijn lange bloeitijd: de donker violetkleurige, vlinderachtige bloemen verschijnen van april tot oktober !!!! Met zijn opgericht, statig loof en zijn herbloeiende eigenschap gedraagt dit viooltje zich bijna als een échte vaste plant. Door het loof kort in te snoeien leven ze langer en bloeien ze steeds opnieuw en opnieuw. Sterk en langlevend!
Aanleg van een border - 250 vaste planten voor kalkrijke (alkalische) gronden - deel 3(127584975) Viola labradorica is een overblijvend viooltje dat laag blijft en bijzonder goed uitstoelt en oorspronkelijk afkomstig is uit Noord-Amerika en Groenland. Daarom ook bij ons goed winterhard. Kan woekeren en wordt daarom voornamelijk aangewend als bodembedekker, vooral voor verwildering en in natuurtuinen. Gemakkelijke planten met een lange levensduur die het goed doen in de schaduw. Ze zijn zeer goed te combineren als onderbeplanting van een heesterborder. Opvallend zijn de hartvormige, donkergroene bladeren met een paarse gloed. In het voorjaar verschijnen de lichtpaarse tot blauwe reukloze bloemen.
Tuininformatie