Aanleg van de tuin: 135 vaste planten voor zware kleigronden - DEEL 2

Zware kleigronden zijn in de winter lang nat en blijven lang koud tot in het voorjaar. Tijdens droge zomers worden ze keihard en klonterig. Toch zijn het vaak vruchtbare gronden waar vaste planten uitstekend op kunnen gedijen. Sommige vaste planten kunnen op dergelijke gronden hogerop groeien dan op andere gronden. Vaak groeien ze ook goed door met een stevige groeikracht en vormen dichte pollen en/of zware bloemstengels. Het is altijd nuttig zware kleigronden voldoende te bewerken en te verrijken met mulch en compost.

Geschikte vaste planten voor zware kleigronden zijn o.a.:

Aanleg van de tuin: 135 vaste planten voor zware kleigronden - DEEL 2(1405368434) Helianthus decapetalus ´Capenoch Star´ is een tot 1.5 m hoge vaste zonnebloem met stevige stengels en donkergroene, behaarde bladeren. Polvormende plant. De citroengele bloemen verschijnen van augustus tot oktober, soms tot in november.
Aanleg van de tuin: 135 vaste planten voor zware kleigronden - DEEL 2(1405368434) Heliopsis helianthoides var. scabra is een zonneoog die in de zomer en de herfst sterke, vertakte, stijfopgaande stengels vormt bezet met zonneoog halfgevulde, heldergele bloemhoofdjes met en prachtig bolvormig hart.
Aanleg van de tuin: 135 vaste planten voor zware kleigronden - DEEL 2(1405368434) Heliopsis helianthoides var. scabra ´Summer Nights´ of zonneoog is een selectie van Dale Hendricks van de North Creek kwekerijen (USA). De planten bloeien van juli tot september met opvallende goudgele bloemen met een diepe oranjerode centraal middenhart. De bloemen staan aan 1.2 m lange bloemstelen die heel goed kunnen toegepast worden als snijbloem. Stevige roodachtig aangelopen bladeren.
Aanleg van de tuin: 135 vaste planten voor zware kleigronden - DEEL 2(1405368434) Hemerocallis ´Happy Returns´ is laag met een lange bloeitijd.
Aanleg van de tuin: 135 vaste planten voor zware kleigronden - DEEL 2(1405368434) Hosta ´Antioch´ heeft opvallende bladeren. Donkergroen gekleurd. In het voorjaar vertonen de jonge bladeren mooie lichtgroene tot gele randen. Verder in het groeiseizoen worden de randen helemaal wit. De kleuren komen het best tot uiting als u ´Antioch´ plant op halfbeschaduwde plaatsen. Deze hosta is door zijn opvallende verschijning ook goed als solitair toe te passen.
Aanleg van de tuin: 135 vaste planten voor zware kleigronden - DEEL 2(1405368434) Hosta ´Aureomarginata´ heeft mooie groene, brede tot hartvormige bladeren met duidelijke goudgele randen. De bladeren kunnen tot 20 cm alng en 15 cm breed worden. De planten groeien goed door. De planten worden tweemaal zo breed als hoog. In de zomer ontwikkelen zich stevige onvertakt bloemstengels die boven de bladmassa uitsteken. Bovenaan de bloemstengels trechtervormige paarse bloemen. Hosta´s hebben dikke vlezige wortels waaruit de bladeren zich ontwikkelen met een duidelijke waarneembare nervatuur.
Aanleg van de tuin: 135 vaste planten voor zware kleigronden - DEEL 2(1405368434) Hosta ´Big Daddy´ is een blauwbladige hosta die erg nauw verwant lijkt met de Hosta sieboldiana. Houd ze uit de zon om een mooie blauw kleur te bekomen al kan hij wel erg goed hoge temperaturen verdragen. In de zon verkleuren de bladeren naar groen! ´Big Daddy´ bloeit in de zomer met witte bloemen aan 90 cm hoge stelen. Zoals de naam al laat vermoeden is het een forse plant met een dichte pol. De bladeren kunnen uitgroeien tot 27 cm lang en 22 cm breed. In vergelijking met andere cultivars heeft ´Big Daddy´ minder te lijden van slakken.
Aanleg van de tuin: 135 vaste planten voor zware kleigronden - DEEL 2(1405368434) Hosta ´Birchwood Parky´s Gold´is een mooie hosta met lichtgroen naar geelverkleurende, hartvormgie bladeren. De planten blijven klein. Bladdek 15 cm hoog met tot 30 cm hoge stengels. Doe het goed op een licht zonnige of licht beschaduwde plek met wat zonlicht. De lavendelkleurig tot lichtlila kleurige bloemen verschijnen tussen juni en juli. Door zijn beperkte omvang geschikt voor elke tuin.
Aanleg van de tuin: 135 vaste planten voor zware kleigronden - DEEL 2(1405368434) Hosta ´Blue Cadet´ is zo´n hosta met blauwgrijze bladeren die door de liefhebbers erg wordt aanbevolen. De bladeren zijn elliptisch gevormd. Het is een lage soort en daarom ook geschikt voor kleine tuinen. In de zon verkleurt het blauw naar groen. Opvallend is de zeer rijke bloei in de zomer met tal van bloemstelen met donker lilakleurige bloemen. Bladeren tot 20-25 cm hoogte met 40 cm bovenuitstekende bloemstengels.
Aanleg van de tuin: 135 vaste planten voor zware kleigronden - DEEL 2(1405368434) Hosta ´Frances Williams´ heeft een groot grijsachtig blad met een mooie gele rand. Het is één van de schitterenste bladbladen die ook gemakkelijk als solitaire potplant kan aangewend worden. Zoals alle grote Hosta´s is Frances Williams een spectaculaire bladplant, die in een tuin onmiddellijk de aandacht trekt. Het blad is groot en hartvormig. Het is blauwgroen bewaasd met een onregelmatige, brede gele rand. De bladstructuur is gewafeld: de diep liggende nerven verdelen het in min of meer vierkante vakjes. De bleeklila bloemen in juli-augustus vormen een toegift en groeien aan 65 cm hoge stengels. Bij sommige Hosta´s duurt het enige jaren voordat de planten mooi gevuld raken, maar Frances Williams is al op jonge leeftijd aantrekkelijk. Op den duur wordt deze plant 100 cm hoog en 75 cm breed.
Aanleg van de tuin: 135 vaste planten voor zware kleigronden - DEEL 2(1405368434) Hosta ´Gold Standard´heeft een jong verleden. De plant werd in 1976 door Pauline Banyai geïntroduceerd. Niettemin oogst deze cultivar nu al veel bijval door zijn prachtig goudgele bladeren met een onregelmatige groene rand. De plant moet echter in de juiste condities gehouden worden en kleurt best als het blad volgroeid is. Belangrijk daarbij is dat Hosta ´Gold Standard´ genoeg licht heeft. Plaatsen waar zonlicht voldoende kan doorbreken geven ´Gold Standard´ een oplichtend effect tussen andere donkerkleurige planten. Te zonnig mag de ´Gold standaard´ ook niet zetten want dan verkleuren de bladeren naar flets geel tot crémewit. Jonge nieuwe bladeren zijn oorspronkelijk war lichtbruin aangelopen. De lavendelkleurige bloemen verschijnen midden de zomer. Groeit snel.
Aanleg van de tuin: 135 vaste planten voor zware kleigronden - DEEL 2(1405368434) Hosta ´Grandiflora´ kom je vaak tegen onder de oude benaming Hosta plantaginea. Het is een Hosta die aan het eind van de zomer bloeit en meer zon nodig heeft dan andere soortgenoten. Een warme standplaats is aan te bevelen. De geurende bloemen zijn zuiver wit en contrasteren mooi met de heldergroene bladeren die weelderige aanwezig zijn en een licht glans vertonen. De bloei is meestal laat, van september tot oktober. Deze hosta is vorstgevoelig in ons klimaat, een winterdek is noodzakelijk. Ook leent deze hosta zich uitstekend om als kuipplant te gebruiken. Zet de potten tijdens de winter op een koele, vorstvrije plaats.
Aanleg van de tuin: 135 vaste planten voor zware kleigronden - DEEL 2(1405368434) Hosta ´Halcyon´ is een lage tardina soort met een bladerhoogte tot 30 cm. Hij is ontstaan uit de kruising van Hosta tardifolia x Hosta sieboldiana. Het is een waardevolle aanwinst voor het sortiment. De lancetvormige bladeren zijn erg mooi diepblauw van kleur met 10-12 opvallende nerven. Bladeren 18 cm lang en 10 cm breed, ietwat eirond en tamelijk klein en mooi berijpt. In de zomer verschijnen pastellila bloemen op vrij korte stelen die maar net boven de bladeren uitsteken. De bloei is niet rijkelijk te noemen. Net als alle andere blauwbladige hosta´s niet op een te zonnige plek zetten, de bladeren gaan dan verkleuren naar groene tinten.
Aanleg van de tuin: 135 vaste planten voor zware kleigronden - DEEL 2(1405368434) Hosta ´Loyalist´ is een nieuwigheid waar je nog maar weinig van kan vinden en wordt soms verkeerdelijk als Hosta ´Fire and Sea´ aangeduid. Voorgesteld als nieuw op Plantarium 2002. Een cultivar voor de verzamelaar. Het is een van de beste Hosta´s met een wit centrum in het blad dat groen gekleurd is met een wat purperachtige schijn. ´Loyalist´ is zowat het omgekeerde van Hosta ´Patriot´.
Aanleg van de tuin: 135 vaste planten voor zware kleigronden - DEEL 2(1405368434) Hosta ´Patriot´ is een mutatievorm van Hosta ´Francee´. De bladeren zijn grijsgroen gekleurd, erg dik en hebben een mooie opvallende brede witte rand. Het uiterlijk van ´Patriot´ is mooi zodat de plant best als solitair kan toegepast worden. In de zomer verschijnen de lila bloemen aan 75 cm lange stelen. Het bladerdek groeit uit tot 30-45 cm hoogte.
Aanleg van de tuin: 135 vaste planten voor zware kleigronden - DEEL 2(1405368434) Hosta ´Snowflakes´ (Sieboldii Group) vraagt diepe schaduw, zon is helemaal niet gewenst. Dit is één van de belangrijkste rassen binnen het de Sieboldii groep. De planten zijn erg droogtegevoelig. Voldoende water geven is dus een vereiste. Let daar vooral in de zomer goed op. Het blad van is lichtgroen. De benaming heeft hij te danken aan de talrijke witte bloemen op 60 cm hoge stelen. Bloeit tussen juli en augustus. Heel erg goed toe te passen op een vochtige plek in de diepe schaduw.
Aanleg van de tuin: 135 vaste planten voor zware kleigronden - DEEL 2(1405368434) Hosta ´Thunderbold´ (Sieboldiana Group) is een snelle groeier, dit in tegenstelling tot andere hosta´s met een geelbont middenvlak in het blad. Nieuwigheid. Het geelbonte blad heeft een blauwgroene rand. De witte bloemen bloeien in juni-juli. De cultivarnaam slaat waarschijnlijk op de groeisnelheid. Voorgesteld als nieuw op Plantarium 2002. Een cultivar voor de verzamelaar. Hosta´s met een geelbont middenvlak in het blad kennen over het algemeen een trage groei; maar voor deze cultivar gaat dat niet op. De randen van het geelbonte blad zijn blauwgroen van kleur. De witte bloemen toornen in juni-juli tot 50 cm boven de grond uit.
Aanleg van de tuin: 135 vaste planten voor zware kleigronden - DEEL 2(1405368434) Hosta ´Undulata Mediovariegata´ is een eigenaardige hosta. Hier zijn de golvende randen net groen en is de binnenzijde van het blad wit, terwijl het bij vele hostasoorten net het omgekeerde is. Undulate betekent trouwens ´golvend´. Het valt op hoe sterk het blad gedraaide vormen aanneemt. De lilakleurige bloemen verschijnen tussen juli en augustus. Hosta ´Undulata Mediovariegata´ is een aloude gewaardeerde cultivar die in vele tuinen is aangeplant. Door zijn trage groei geschikt voor kleine tuinen en potten. Soms ook toegepast als bodembedekker. Hosta ´Undulata Mediovariegata´ werd vroeger tot de Hosta undulata soort gerekend. Die soortnaam is ondertussen geheel verdwenen. Alle cultivars worden nu als hybriden aangeduid met ´Undulata´ als beginnende naam.
Aanleg van de tuin: 135 vaste planten voor zware kleigronden - DEEL 2(1405368434) Hosta ´Zounds´ heeft een prachtig metaalachtig, goudkleurig groot blad. Deze cultivar is geïntroduceerd door Paul Ade en groeit tot 35-50 cm hoogte. Een plekje in de halfschaduw waar regelmatig zonlicht doorbreekt is ideaal om mooie goudkleurige bladeren te vormen. De bladeren worden veel gebruikt in bloemboeketten. De bladeren blijven dan zo´n 14 dagen goed. In juli-augustus verschijnen violet tot licht lavendelblauw bloemen. Standplaats: Houdt van een schaduwrijke en voldoende vochtige grond. Te droge en voedselarme gronden zijn te mijden.
Aanleg van de tuin: 135 vaste planten voor zware kleigronden - DEEL 2(1405368434) Hosta crispula is afkomstig uit Japan. Het is een aloude klassieker die al in 1829 door Von Siebold geïmporteerd werd. De soort vormt stevige pollen en groeit tot 30-50 cm hoogte. De sterk gegolfde bladeren, van 18 cm lang en 10 cm breed, zijn groen en duidelijk witte en onregelmatige gerand. Ze zijn langwerpig tot ovaal met heel duidelijke en diep liggende nerven. De bovenzijde van het blad is matgroen terwijl de onderzijde glanzend groen is. Opvallend is dat de punten van de bladeren iets afhangen. In juli-augustus verschijnen de 60 cm hoge bloemstengels met paarskleurige bloemen. Je moet geen al te rijke bloei verwachten. De groei is behoorlijk traag. Houd niet zo van zon. Vroeg in et voorjaar uitlopende knoppen zijn licht vorstgevoelig.
Aanleg van de tuin: 135 vaste planten voor zware kleigronden - DEEL 2(1405368434) Inula helenium is een kruidachtige plant met lange, tot 2 meter hoge, dikke, rechtopgaande licht behaarde stengels. De bladeren zijn vrij groot en breed, lancetvormig, zacht en donzig. De bloemen zijn alleenstaand, geel van kleur. De zaden zijn zwart. De enigszins naar kamfer geurende wortelstok is knolvormig en is uitwendig rood tot aardekleurig, inwendig wit. De gehele plant is bitter en aromatisch. Gebruik: Winterharde hoge sierplant, geschikt voor een wat grotere border. Het is een heel ouderwetse plant uit boerenhoven, maar tegenwoordig is hij bij veel goede kwekers te verkrijgen. Verlangt een vochtige maar goeddoorlatende grond, die niet te rijk bemest wordt en een zonnige standplaats.
Aanleg van de tuin: 135 vaste planten voor zware kleigronden - DEEL 2(1405368434) Lamium orvala heeft tot nu toe als tuinplant maar weinig aandacht gekregen. De zachtbehaarde, netelachtige bladeren vormen een flinke, dichte pol. Kransen van 2-lippige, roospaarse bloemen verschijnen in mei gedurende een korte periode. Deze plant is beduidend hoger dan de andere soorten. Zeer geschikt voor verwildering.
Aanleg van de tuin: 135 vaste planten voor zware kleigronden - DEEL 2(1405368434) Lamium orvala ´Silva´ is uitlopend met donkergroene, purperen scheuten met grote lipbloemen.
Aanleg van de tuin: 135 vaste planten voor zware kleigronden - DEEL 2(1405368434) Ligularia dentata is een vrij grove vaste plant afkomstig uit China en Japan en wordt om zijn opvallende bladeren en bloemhoofden gekweekt. De plant kan 1,2 m hoog en 1 m breed worden en heeft ronde niervormige, langstelige, leerachtige, bruingroene bladeren die scherp zijn getand. Dentata betekent getand. ´s Zomers verschijnen de 8 cm grote, oranjegele bloemhoofden aan lange vertakte bloeistengels. Deze planten zijn geschikt voor aan de oever van een vijver. Verschillende afwijkende rassen zijn hieruit gekweekt zoals Dark Beauty, Desdemona, Franz Feldweber, Jolly Day, Mogli, Moorblut, Orange Princess, Orange Queen, Othello, Sommergold, Sonnenkönigin en Woerlitzer Gold.
Aanleg van de tuin: 135 vaste planten voor zware kleigronden - DEEL 2(1405368434) Ligularia dentata ´Desdemona´ is zo´n bekende afwijkende dentata vorm met opvallende bruinachtig purperrode bladeren. Dit ras wordt als één van de beste cultivars beschouwd. De bloemen die in juli-september verschijnen zijn oranje tot oranjerood aan hoge stelen.
Aanleg van de tuin: 135 vaste planten voor zware kleigronden - DEEL 2(1405368434) Ligularia dentata ´Othello´ is zo´n bekende en veel aangeplante afwijkende dentata vorm met opvallende bruinachtige bladeren. Dit ras waardeer ik sterker dan Desdemona. De bloemen die in juli-september verschijnen zijn goudgeel waardoor ze mooier en sterker contrasteren met het glimmende blad.
Aanleg van de tuin: 135 vaste planten voor zware kleigronden - DEEL 2(1405368434) Ligularia hessei is ontstaan uit een kruising tussen L. dentata en L. wilsoniana. Dit kruiskruid kan 150 tot 200 cm hoog worden en heeft grote langwerpig hartvormige bladeren en kolfachtige warmgele bloeiwijzen. Deze hybride groeit zeer snel. De bloeit begint ongeveer een week eerder dan bij L. dentata.
Aanleg van de tuin: 135 vaste planten voor zware kleigronden - DEEL 2(1405368434) Ligularia hessei ´Gregynog Gold´ is een recentere nieuwigheid uit Engeland met een grover blad dan de soort. Een stevig uitgroeiend ras met ronde, groene bladeren en oranje bloemen.
Aanleg van de tuin: 135 vaste planten voor zware kleigronden - DEEL 2(1405368434) Ligularia hessei ´Laternchen´ is een geselecteerde zaailing van Ligularia x hessei met. De bladeren zitten compact bij elkaar met korte bloemstengels die net boven de bladeren uitkomen. De bloemen zijn goudgeel.
Aanleg van de tuin: 135 vaste planten voor zware kleigronden - DEEL 2(1405368434) Ligularia japonica is een imposante plant tot 200 cm hoog, uit Japan, China en Korea afkomstige soort met hermphrodite bloemen aan lange stelen. De ronde diep ingesneden bladeren hebebn een wat palmachtig uiterlijk. Die worden graag door bijen bezocht. Houdt niet van zon.
Aanleg van de tuin: 135 vaste planten voor zware kleigronden - DEEL 2(1405368434) Ligularia palmatiloba is een indrukwekkende hybride ontstaan uit L. dentata en L. japonica. De bladeren zijn wel minder diep gelobd dan bij die van L. japonica. De grote goudgele bloemhoofdjes bevinden zich in luchtige trossen aan stevige stelen.
Aanleg van de tuin: 135 vaste planten voor zware kleigronden - DEEL 2(1405368434) Ligularia przewalskii is afkomstig uit Noord-China. Deze drachtplant welke bijen aantrekt kan wel woekeren. Deze planten hebeen handvormige, diep ingesneden donkergroene bladeren en vormen vanaf half juli speervormige schermachtige bloeiwijzen samengesteld uit kleine goudgele bloemen aan donkerkleurige tot paarskleurige, 1,2 tot 1,5 m lange, stevige stengels. Deze prachtige vorm is een zeer elegante verschijning en mijn persoonlijke favoriet. Deze soort heeft niet te lijden onder slakken. .
Aanleg van de tuin: 135 vaste planten voor zware kleigronden - DEEL 2(1405368434) Ligularia stenocephala is afkomstig uit Japan, China en Taiwan. Men herkent ze aan de breed pijlvormige, aan de rand getande bladeren en aan de roodbruine bloemstengels. In juni-juli ontluiken de bloemen in dichte, gele trossen. De plant wordt tot 1,2 m hoog. Deze soort heeft niet te lijden onder slakken.
Aanleg van de tuin: 135 vaste planten voor zware kleigronden - DEEL 2(1405368434) Ligularia stenocephala ´The Rocket´ vormt grote pollen. De bladeren zijn driehoekig en onregelmatig getand blad. De bloemstengemet gele bloemen zijn zeer donker getint en 125-150 cm hoog, waardoor ze goed geschikt zijn als snijbloem. Heeft ook een opmerkelijk langere bloeiperiode dan de gewone soort. Deze soort heeft niet te lijden onder slakken.
Aanleg van de tuin: 135 vaste planten voor zware kleigronden - DEEL 2(1405368434) Ligularia tangutica heeft diep ingesneden bladeren en wordt net zoals Ligularia prewalskii niet door slakken bezocht. De bloemen vallen daarentegen nogal klein uit en dat is één van de redenen waarom deze soort minder aantrekkelijk genoemd kan worden. .
Aanleg van de tuin: 135 vaste planten voor zware kleigronden - DEEL 2(1405368434) Ligularia veitchiana is een indrukwekkende hoge soort met hart-niervormig en getande bladeren waarvan de bloemstengels tot 60 cm lange trossen oranjegele bloempjes dragen.
Aanleg van de tuin: 135 vaste planten voor zware kleigronden - DEEL 2(1405368434) Ligularia wilsoniana is met zijn lengte van 2 m de reus onder de ligularia´s. De bladeren zijn hart- tot niervormig. Deze imposante, piramidevormige bloeiwijze is van augustus tot in september te bewonderen.
Aanleg van de tuin: 135 vaste planten voor zware kleigronden - DEEL 2(1405368434) Macleaya cordata is afkomstig uit China en Japan. Dit is een van de aantrekkelijkste bladplanten voor de border. Het zijn prachtige, robuuste planten die met hun blauwgroen berijpte bladeren en stengels, een prachtig effect in de border kunnen geven. De bladeren zijn groot en bijna rond, 7-lobbig tot 7-spletig met een hartvormige voet. Ook de onderzijde is decoratief met zijn blauwachtige grijze kleur. De buisvormige, veerachtige, eindstandige bloempluimen verliezen hun blaadjes bij het opengaan. De bloemen zijn crème met roze tot koraalroos.
Aanleg van de tuin: 135 vaste planten voor zware kleigronden - DEEL 2(1405368434) Paeonia ´America´ (Lactiflora Group) is gewonnen door Rudolph (USA) in 1976 uit de kruising van (Paeonia lactiflora x P. officinalis ´Sunbeam´) x een onbekend soort. De enkele bloemen van deze bijzondere cultivar zijn helderrood. De bloembladen groeien zeer groots uit naarmate de bloei vordert. Het relatief kleine hart van goudgele meeldraden geeft een prachtig contrasterend effect. Deze opvallende pioen heeft zeer dikke stelen. In combinatie met haar grote bloemen en bloeirijkheid heeft ze een robuuste uitstraling. Een echte liefhebbersplant met een fantastische planthabitat. Bekroond met de APS Gold Medal in 1992. Bron o.a. Warmerdam Paeonia
Aanleg van de tuin: 135 vaste planten voor zware kleigronden - DEEL 2(1405368434) Paeonia ´Ann Cousins´ (Lactiflora Group) is in 1946 gewonnen door de Canadees Cousins. Enorm grote geheel gevulde bloemen, kraakhelder wit. En zo groot als de bloemen van deze cultivar zijn, zo heerlijk ruiken ze. Een zeer betrouwbare groeier en bloeier, zijknoppen zijn ook aanwezig. Bladeren zijn donkergroen en vrij grof. Het is één van de laatst bloeiende pioenen. Een steunring aanbrengen voor de bloemen is wel nodig. Bron o.a. Warmerdam Paeonia
Aanleg van de tuin: 135 vaste planten voor zware kleigronden - DEEL 2(1405368434) Paeonia ´Big Ben´ (Lactiflora Group) is gewonnen door Auten (USA) in 1943. Donkerrood en volledig gevuld met weinig zijknoppen. Een statig gewas dankzij het relatief fijne blad met roodachtige stelen en de overheerlijk sterk geurende bloemen. Voor gecombineerde tuinen is dit een uitstekende cultivar. In bloei steekt ze boven de meeste andere lactiflora cultivars uit en dankzij de niet extreme bloemgrootte houdt ze haar bloemen zeer fier overeind. Steunen is dan ook niet nodig. Bron o.a. Warmerdam Paeonia
Aanleg van de tuin: 135 vaste planten voor zware kleigronden - DEEL 2(1405368434) Paeonia ´Boule de Neige´ (Lactiflora Group) is in 1876 door Calot (FR) gewonnen. Roomwitte geheel gevulde bloemen waarbij de gele meeldraden zichtbaar zijn. De roodgerande bloembladeren in het centrum geven de bloemen een exclusieve uitstraling. Relatief veel zijknoppen. Een zeer oude cultivar die haar sporen heeft verdiend en nog altijd waarmaakt. Niet voor niets wordt ze ook wel de witte tegenhanger van de zeer bekende Sarah Bernhardt genoemd. Met haar donkere en stoere gewas, bloeirijkheid en krachtige groei is ze een zeer goede variëteit. De bloemen moeten wel gesteund worden. Bron o.a. Warmerdam Paeonia
Aanleg van de tuin: 135 vaste planten voor zware kleigronden - DEEL 2(1405368434) Paeonia ´Bowl of Beauty´ (Lactiflora Group) is in 1949 gewonnen door Hoogendoorn (NL) en is één van de meest keizerlijke pioenen. Heeft donkerroze buitenste bloembladen met crèmegele tot smalle bloemblaadjes vergroeide meeldraden in het centrum. Geheel in het hart zorgen de bijna rode stampers voor een prachtig contrast. De vele zijknoppen die de takken doorgaans dragen kunnen zorgen voor een mooie verlenging van de bloeitijd. Een Japans type. Bloemen kunnen best gesteund worden. Bron o.a. Warmerdam Paeonia
Aanleg van de tuin: 135 vaste planten voor zware kleigronden - DEEL 2(1405368434) Paeonia ´Bowl of Cream´ (Lactiflora Group) heeft wel een heel toepasselijke naam meegekregen. Het is net een schaal slagroom! Zeer grote bloemen van een prachtig witte kleur, geheel gevuld en schaalvormig. Weinig zijknoppen. Erg stevige stelen die de bloemen gemakkelijk ondersteunen. Met haar donkergroene blad heeft ze een enorm stoere uitstraling. Gewonnen in 1963 door Klehm (USA) en bekroond met de APS Gold Medal in 1981. Bron o.a. Warmerdam Paeonia
Aanleg van de tuin: 135 vaste planten voor zware kleigronden - DEEL 2(1405368434) Paeonia ´Buckeye Belle´ (Lactiflora Group) is een kruising ontstaan in 1956 (Mains USA) uit Paeonia officinalis x Paeonia lactiflora. Het is een semi-dubbele pioenroos met een uitzonderlijk donkerrode kleur. De kleur wordt ook wel chocoladerood of dieprood tot kastanjebruin genoemd. Tussen de donkere bloembladeren zijn zeer contrasterende gele meeldraden zichtbaar. Geen zijknoppen. Donkergroen gewas met roodbruine stelen. De bijzondere kleur, geringe hoogte, compacte groei en haar vroege bloei maakt deze cultivar erg gewild, ze geurt echter niet. Bron o.a. Warmerdam Paeonia
Aanleg van de tuin: 135 vaste planten voor zware kleigronden - DEEL 2(1405368434) Paeonia ´Catharina Fontijn´ (Lactiflora Group) is een oer-Hollandse cultivar ontstaan in 1952 door Van der Valk en Van der Zwet. Ze dankt haar populariteit aan haar zware groei en goede bloemproductie. Het is een gangbare cultivar in de snijbloementeelt met grote licht zalmkleurige bloembladeren, naar wit verbloeiend. Gedurende de bloei worden de gele meeldraden zichtbaarder. Redelijk wat zijknoppen. Een erg robuuste en krachtige groeier die weinig geurt. Bronnen o.a. Warmerdam Paeonia
Aanleg van de tuin: 135 vaste planten voor zware kleigronden - DEEL 2(1405368434) Paeonia ´Claire de Lune´ is in 1954 in de USA gewonnen uit Paeonia lactiflora ´Monsieur Jules Elie´ x Paeonia mlokosewitschii. Het is een nog altijd zeer gezochte pioen. Enkele bloeiwijze met lichtgele bloembladeren en donkergele meeldraden. De goed zichtbare zaaddozen verzorgen een contrasterend effect door de rozerood gerande zaadknoppen. Weinig zijknoppen. Prachtig donkergroen blad, rode stelen, een geringe hoogte en zeer groeikrachtig. Dit zeldzame kruisingsresultaat is één van de vroegst bloeiende cultivars en bovendien een echt paradepaardje. Bron o.a. Warmerdam Paeonia
Aanleg van de tuin: 135 vaste planten voor zware kleigronden - DEEL 2(1405368434) Paeonia ´Coral ´n Gold´ (Lactiflora Group) gewonnen in 1981 uit Paeonia lactiflora x P. peregrina ´Otto Froebel´ , is een vrij beperkt voorkomende cultivar uit de beroemde Coral-serie. Grote zalmkleurig oranje bloemen met een hart van goudgele meeldraden omringd door één of meerdere rijen bloembladeren. Dit is de meest enkele cultivar van alle Corals. Weinig zijknoppen. Zeer groeikrachtig, hoog en robuust. Geurt weinig. Bron o.a. Warmerdam Paeonia
Aanleg van de tuin: 135 vaste planten voor zware kleigronden - DEEL 2(1405368434) Paeonia ´Coral Charm´ (Lactiflora Group) is in 1964 gewonnen uit Paeonia lactiflora x Paeonia peregrina ´Otto Froebel´. Zeer grote koraalkleurige half-dubbele bloemen met donkergele meeldraden en felroze stempels. Een erg trendy pioen door haar aparte oranje-achtige kleur en kameleonbloei (bij aanvang roze met witte vlammen in de basis, vervolgens verbloeiend naar oranje, crème en uiteindelijk wit). Volwassen planten tonen al deze kleurenpracht in één! Praktisch geen zijknoppen. Zeer groeikrachtig en forse lengte. Bekroond met de APS Gold Medal in 1986. Bron o.a. Warmerdam Paeonia
Aanleg van de tuin: 135 vaste planten voor zware kleigronden - DEEL 2(1405368434) Paeonia ´Coral Sunset´ (Lactiflora Group) is door Samuel Wissing uit Klehm (USA) in 1965 gewonnen uit Paeonia lactiflora ´Minnie Shaylor´ x Paeonia peregrina ´Otto Froebel´. Deze cultivar heeft enorme koraalkleurige half-dubbele bloemen. Verkleuring naarmate de bloei vordert is gelijk aan die van Coral Charm en typisch voor de kruisingen van Samuel Wissing. ´Coral Sunset´ heeft de hoogste dosis oranje van alle Corals. De naam is dan ook uitstekend gekozen: de kleur is zeer gelijkend op de mooist denkbare zonsondergang. Tevens kent zij de laagste habitat van deze groep hybriden en ruikt ze het lekkerst. Stevige stelen en een zeer gewillige groeier. Deze zeer exclusieve pioenroos is in 2003 terecht bekroond met de APS Gold Medal. Bron o.a. Warmerdam Paeonia
Aanleg van de tuin: 135 vaste planten voor zware kleigronden - DEEL 2(1405368434) Paeonia ´Coral Supreme´ (Lactiflora Group) is in 1981 Door Samuel Wissing gewonnen uit Paeonia lactiflora ´Minnie Shaylor´ x Paeonia peregrina ´Otto Froebel´. Het is een gezochte pioenroos, een typische koraalhybride met grote half gevulde bloemen. Iets zalmkleuriger dan Coral Charm en één à twee dagen eerder in bloei. Net als de andere Corals zeer groeikrachtig en vrij hoog. Zijknoppen komen sporadisch voor. Een fantastische cultivar. Geurt weinig. Bron o.a. Warmerdam Paeonia
Aanleg van de tuin: 135 vaste planten voor zware kleigronden - DEEL 2(1405368434) Paeonia ´Cythera´ (Lactiflora Group) is door Saunders in 1953 gewonnen uit Paeonia lactiflora x P. peregrina. De bloemvorm van Cytherea benadert de perfectie. Zeer grote dieproze half-dubbele bloemen die licht en lekker geuren. De bloembladeren zijn opvallend lang en vormen een gesloten bal die zich opent bij hogere temperaturen. Geen zijknoppen en zeer stevige stelen. Deze variëteit kent een geringe hoogte en de bloemen staan kort op het blad waardoor het een zeer compacte groeier is. Exclusief verkrijgbaar bij Warmerdam Paeonia. Zeer terecht bekroond met de APS Gold Medal in 1980. Bron o.a. Warmerdam Paeonia
Aanleg van de tuin: 135 vaste planten voor zware kleigronden - DEEL 2(1405368434) Paeonia ´Laura Desset´ (Lactiflora Group) is in 1913 gewonnen door Dessert. Bloeit in de vroege zomer met grote, geurende, gevulde crèmegele bloemen die roze zijn doorlopen. Boven de pol diep gedeelde en lichtgroene bladeren.
Aanleg van de tuin: 135 vaste planten voor zware kleigronden - DEEL 2(1405368434) Persicaria amplexicaulis ´Rosea´ heeft roze bloemen, sneller groeiend dan P. ´Alba´
Aanleg van de tuin: 135 vaste planten voor zware kleigronden - DEEL 2(1405368434) Persicaria amplexicaulis ´Speciosa´ of veelknoop is vooral bekend als bodembedekker. Het is een slanke soort met zo´n 100 cm bladhoogte met roze-rode bloemaren van circa 10 cm lengte. Deze prachtige bloemaren verschijnen van augustus tot oktober. Een zeer gemakkelijke plant, zeker ook voor verwildering (vormt vele uitlopers), als aan die ene behoefte wordt voldaan: ze verlangen een vochtige grond. Op een te droge grond groeien ze nauwelijks of kwijnen ze weg. Zon tot halfschaduw. Vermeerderen kan eenvoudig door delen of stekken van de wortelstok. De naamgeving van de familie van de Polygonaceae is aanleiding geweest tot algemene verwarring. Het geslacht werd gewijzigd in Persicaria.
Aanleg van de tuin: 135 vaste planten voor zware kleigronden - DEEL 2(1405368434) Polemonium caeruleum is verspreid over het gehele Noordelijk halfrond en groeit zeer snel. Inheems in Noord- en Centraal-Europa, van Schotland en Frankrijk oostwaarts door heel Siberië, tot de Himalaya en in Westelijk Noord-Amerika, van Alaska tot de Sierra Nevada in Californië, en in de Rocky Mountains. Boven een dichte pol van geveerde bladeren verschijnen in april-mei aan 60 cm hoge stengels de in pluimen gerangschikte, lichtblauwe bloemklokjes. De holle stengels groeien recht omhoog. De oranje meeldraden contrasteren mooi met de bloemen. De bloemen staan in tuilen tussen lancetvormige blaadjes die als de treden van een ladder in paren naast elkaar staan. Wanneer men deze niet afsnijdt als ze zijn uitgebloeid, zaait de plant zich uit over de gehele tuin.
Aanleg van de tuin: 135 vaste planten voor zware kleigronden - DEEL 2(1405368434) Polemonium caeruleum ´Blanjou´ is te herkennen aan het fraaie blad. De boven- en onderrand van de blaadjes hebben een smalle, lichtgele streep. Gebruik Fraaie planten voor de border of om te laten verwilderen in de natuurtuin. Ze gedijen op iedere, enigszins vochtige grond in zon of halfschaduw. Geschikte partners zijn Sidalcea, kogelbloem, Monarda, scheefkelk, sleutelbloem, Helictotrichon en late narcissen.
Aanleg van de tuin: 135 vaste planten voor zware kleigronden - DEEL 2(1405368434) Polemonium caeruleum ´Filigree Clouds´ is gewonnen door het zaadhuis Jelitto en werd in 2007 als nieuwigheid geïntroduceerd. Boven een dichte pol van geveerde bladeren verschijnen in juni-augustus aan 45-50 cm hoge stengels de in pluimen gerangschikte, witte bloemklokjes. De holle stengels groeien recht omhoog. Bladeren lijken wat varenachtig. De bloemen staan in tuilen tussen lancetvormige blaadjes die als de treden van een ladder in paren naast elkaar staan. Wanneer men deze niet afsnijdt als ze zijn uitgebloeid, zaait de plant zich uit over de gehele tuin.
Aanleg van de tuin: 135 vaste planten voor zware kleigronden - DEEL 2(1405368434) Polemonium caeruleum ´Filigree Skies´ is gewonnen door het zaadhuis Jelitto en werd in 2007 als nieuwigheid geïntroduceerd. Boven een dichte pol van geveerde bladeren verschijnen in juni-augustus aan 45-50 cm hoge stengels de in pluimen gerangschikte, violetblauwe bloemklokjes. De holle stengels groeien recht omhoog. Bladeren lijken wat varenachtig. De bloemen staan in tuilen tussen lancetvormige blaadjes die als de treden van een ladder in paren naast elkaar staan. Wanneer men deze niet afsnijdt als ze zijn uitgebloeid, zaait de plant zich uit over de gehele tuin.
Aanleg van de tuin: 135 vaste planten voor zware kleigronden - DEEL 2(1405368434) Polemonium caeruleum ´Lambrook Mauve´ heeft steriele bloemen en zaait zich daarom niet spontaan uit welk een voordeel kan zijn. Gebruik Fraaie planten voor de border of om te laten verwilderen in de natuurtuin. Ze gedijen op iedere, enigszins vochtige grond in zon of halfschaduw. Geschikte partners zijn Sidalcea, kogelbloem, Monarda, scheefkelk, sleutelbloem, Helictotrichon en late narcissen Vermeerdering: door delen in het voorjaar. De planten zelf leven niet lang. Regelmatig vermeerderen is daarom wel noodzakelijk.
Aanleg van de tuin: 135 vaste planten voor zware kleigronden - DEEL 2(1405368434) Primula denticulata ´Blue Selection´ werd in 1994 door het zaadhuis Jelitto geïntroduceerd en is oorspronkelijk inheems in streken van Afghanistan tot Zuidoost Tibet en Burma. Plant ze op een koel blijvende plek weg uit de warme zon. De bolvormige bloemen verschijnen van maart tot april aan 30 cm lange bloemstengels. Gebruik Mooi toe te passen in rotstuinen, in bakken en kuipen en vooraan in de border voor een mooi lente-effect in combinatie met bijvoorbeeld Gaultheria procumbens, Smilacina racemosa end Viola cornuta ´Alba Minor´ .
Aanleg van de tuin: 135 vaste planten voor zware kleigronden - DEEL 2(1405368434) Primula denticulata ´Rubin Selection´ werd in 1994 door het zaadhuis Jelitto geïntroduceerd en is oorspronkelijk inheems in streken van Afghanistan tot Zuidoost Tibet en Burma. Plant ze op een koel blijvende plek weg uit de warme zon. De bolvormige bloemen verschijnen van maart tot april aan 30 cm lange bloemstengels.
Aanleg van de tuin: 135 vaste planten voor zware kleigronden - DEEL 2(1405368434) Prunella grandiflora ´Loveliness´ is een gemakkelijke winterkale vaste plant. De groeiwijze is bodembedekkend. Van juni tot september zijn er de lilablauwe bloemen. Geschikt om aan de voorkant van een border te planten of in een rotstuin. Per m2 kunnen tot 9 planten worden geplant. De bodem is dan meestal in 1 groeiseizoen voldoende afgedekt.
Aanleg van de tuin: 135 vaste planten voor zware kleigronden - DEEL 2(1405368434) Ranunculus aconitifolius ´Pleniflorus´ is een klassieke boterbloem met prachtig diepgelobd blad. Zeer gewilde plant voor zijn witte, pomponachtige bloemen die zitten aan vertakte stengels in de lente en vroege zomer.
Aanleg van de tuin: 135 vaste planten voor zware kleigronden - DEEL 2(1405368434) Rodgersia aesculifolia is afkomstig uit Centraal-China. Het blad lijkt op dat van de paardekastanje (boom). Het blad loopt bronskleurig uit en verkleurt tijdens de zomer naar groen. Ze vormen een pol met daaraan de kenmerkende langesteelde, getande bladeren. Aan de stengeleinden verschijnen dan de grote roomwitte bloemen.
Aanleg van de tuin: 135 vaste planten voor zware kleigronden - DEEL 2(1405368434) Rudbeckia fulgida heeft verschillende geelkleurige rassen met allen magrietachtige bloemen met een iets hangende, helder gele kroonbladeren en donkerbruine tot bijna zwarte harten. Ze vallen meteen op in de border en zijn dus ideaal voor een nazomer met geel-met roodbruin kleurenschema of een kleurenschema met warm scharlaken en oranje. Vanwege zijn mooie lange bloei zeker aan te bevelen.
Aanleg van de tuin: 135 vaste planten voor zware kleigronden - DEEL 2(1405368434) Rudbeckia fulgida ´Goldsturm´ is het bekenste en ook de belangrijkste soort voor de tuin en de vaste plantenborder, enorm gewaardeerd omwille van zijn lange bloei tot in november. De gele margrietachtige bloemen met hun typisch zwart hart verschijnen op 50-60 cm lange, sterke stengels. Zolang deze kleurrijke plant in de zomer over voldoende vocht beschikt blijven ze goed doorbloeien tot aan de vorst.
Aanleg van de tuin: 135 vaste planten voor zware kleigronden - DEEL 2(1405368434) Rudbeckia fulgida var. deamii is een interessante vaste plant voor de border. De langdurige bloei van juli tot oktober is een sterke troef om deze plant in je tuin te hebben. Zonnehoed verlangt een zonnige standplaats op een normale grond die echter niet té droog mag zijn. De talrijke gele, margrietachtige bloemen verschijnen op 60 cm lange stelen. Het centrum van de bloem is bolstaand als een hoed, zwartekleurig, dit in combinatie met de gele randbloemen, verklaart de benaming zonnehoed. Mooi in combinatie met Aster, Delphinium, kogeldistel, Salvia, blauwe Tradescantia en grassoorten. Makkelijk te onderhouden vaste plant. Het snoeien beperkt zich tot het verwijderen van uitgebloeide stengels.
Aanleg van de tuin: 135 vaste planten voor zware kleigronden - DEEL 2(1405368434) Sanguisorba canadensis of pimpernel: lichtgroen geveerd blad, opgaande bloemaren.
Aanleg van de tuin: 135 vaste planten voor zware kleigronden - DEEL 2(1405368434) Silphium terebinthinaceum of zonnekroon, is een impossante, tot 2.5 m hoge vaste plant met vertakte trossen met gele bloeiwijzen. Majestueuze plant die bloeit op hoge stengels van de zomer tot de herfst. Aan de voet bevinden zich de wortelstandige bladeren.Tuininformatie