Aanleg van de tuin: het toevoegen van contrast in de tuin

Aanleg van de tuin: het toevoegen van contrast in de tuin(1092563750)Vaak zien we te sobere tuinen zonder contrast. Een tuin die er gewoontjes bijligt, zonder ziel, zonder begeestering. Ze spreken niet tot de verbeelding, je wordt er niet jaloers van. Een oude, groen geworden tuinkabouter probeert de tuin hopeloos een gezicht te geven. Een tuin met een mosgazon waar echte grassoorten al een tijd weggekwijnd zijn, omringd met aan de buitenkant een haag van oude, hoog opgeschoten coniferen die tot een halve meter boven de grond kaal worden. Een stukje border met oude, verzwakte rozen probeert de tuin de illusie van kleur te geven.

Hopelijk herkent u deze verbeeldingsloze tuin niet. Niettemin zijn aan elke tuin verbeteringen aan te brengen. Met enkele eenvoudige technieken kan er meer leven, kleur en contrast in de tuin gebracht worden. Begin alvast met rondom u eens te kijken. Er liggen vast een boel mooie, aangelegde tuinen in je buurt. Tuinen met vorm, karakter, structuur en kleur.

Wanneer we naar het landschap om ons heen kijken kunnen we 2 belangrijke punten waarnemen: contrast en een punt waarop u zich kunt focussen. Gebruik eens andere planten en nieuwigheden waarmee u de bezoeker kunt verrassen. Indien je maandelijks ons Tuinkrant Magazine leest ontdekt je zeker eens een paar nieuwigheden om uit te proberen. Hou het niet bij de klassieke struiken en rozen, de klassieke vaste planten als Astilbe, Phlox, Hemerocallis, Achillea, Bergenia, Rudbeckia, lavendel of Helleborus.

Aanleg van de tuin: het toevoegen van contrast in de tuin(1092563750)

Grote bladeren

Goede aandachttrekkers zijn planten met bijzonder grote bladeren:

 • Gunnera
 • Heracleum
 • sierrabarber
 • sierdistels
 • kardoen
 • Hosta´s met groot blad: ´Atlantis´, ´Big Mama´ of de wondermooie ´Sum and Substance´
 • Canna ´Bengal Tiger´, ´Red Stripe´ of ´Intrigue´

Zij schreeuwen als het ware "kijk naar mij !!". Gebruik ze in borders tussen en in combinatie met andere heesters, rozen en vaste planten.

Aanleg van de tuin: het toevoegen van contrast in de tuin(1092563750)

Beweging

Voeg meer beweging toe aan de borders en beplantingen. Een plantengroep die zich daar uitstekend toe leent zijn de siergrassen. Voor elke plek, droog of nat, lichte of zware grond, volle zon of schaduw, is wel een geschikte soort te vinden. Grote partijen brengen een speels karakter in de tuin. Doordat de wind zich als het ware "streelt" doorheen hun bladeren, zijn ze steeds in beweging. Ikzelf heb het erg voor het Japans sierriet (Miscanthus sinensis) waarvan er meer dan 40 cultivars in de handel zijn te vinden. Enkele aanraders zijn ´Purpurascens´ , ´Ferner Osten´(foto onder) en ´Silver Feather´. Daarnaast nog Pennisetum en Panicum.

Aanleg van de tuin: het toevoegen van contrast in de tuin(1092563750)

Omhels de donkere planten

Donkergekleurde planten zijn sexy en verfijnd. Ze versterken onmiddellijk het contrast en zijn uitstekende aandachttrekkers. Ze versterken ook nog eens het contrast met andere, lichter gekleurde, bloeiende planten uit hun omgeving. Durf ook eens experimenteren met eenjarige planten! In de plantenwereld zijn donkergekleurde planten meestal te vinden in donkere violetkleurige tinten zoals:

 • de wondermooie éénjarige Scabiosa atropurpureum
 • de éénjarige korenbloem Centaurea cyanus
 • de donkerbloeiende stokroos Alcea nigra
 • de donkerbloeiende ridderspoor Delphinum ´Black Knight´
 • de purperbladige Heuchera macrantha
 • het grasachtige Ophiopogon planiscapus
 • donkerpurperbladige Canna ´Black Knight´
 • donkerbloeiende voorjaarsbloei met Tulipa ´Queen of Night´
 • de donkervioletkleurige vlinderplantrassen van Buddleia davidii
 • Physocarpus opulifolius ´Diablo´
 • Cercis candensis ´Forest Pansy´(foto onder)

Aanleg van de tuin: het toevoegen van contrast in de tuin(1092563750)

Wees genereus met je keuze

Niets is zo dramatisch als een overvolle, lustloze en rommelige tuin waar alles door elkaar staat, zonder structuur, waar planten elkaar staan te verdrummen, zonder contrast of zonder planten die vragen om "gezien" te worden. Plant vaste planten aan in grote groepen, laat ze kruipen over muurtjes en paadjes. Plant niet 3 tulpenbollen gecombineerd met 5 bodembedekkende vaste planten. Zo kom je nooit aan structuur en contrast. Je kunt niet elke plant die je graag ziet in je tuin planten !

Een spannende tuin met contrast en gevoel is voor iedereen bereikbaar. Het is geen kwestie van centen. Door een betere plantenkeuze is al veel te bereiken.

Aanleg van de tuin: het toevoegen van contrast in de tuin(1092563750)

Bronnen: o.a. Suite101 - Colleen Vanderlinden,
vertaald en bewerkt door Rudi Van Overloop.

Tuininformatie