Met Acer rubrum in de tuin denk je vooruit aan een kleurrijke herfst

Met Acer rubrum in de tuin denk je vooruit aan een kleurrijke herfst(748749880)Acer rubrum, de rode esdoorn, is inheems in Canada en Noord-, Midden- en Oost-Amerika. Rond de 17e eeuw werd deze soort meegebracht naar Engeland. De kroon is min of meer kegelvormig en ongeveer 6 m breed. De groeiwijze is opgaand, bij ons 15 tot 20 m hoog. Het 3-5 lobbige blad lijkt enigszins op dat van de Acer saccharinum.

De bladsteel is vaak rood gekleurd, de bladvoet hartvormig. De bast aan de jongere bomen is glad, groenachtig rood, aan oudere bomen grijs tot bruingrijs. De winterknoppen zijn stomp met stevige, rode knopschubben. In het voorjaar vóór de bladontwikkeling verschijnen de donkerrode bloemen. De bloemen zitten steeds tegenover elkaar op de takken van het vorige jaar en hangen aan rode stelen.
 

Met Acer rubrum in de tuin denk je vooruit aan een kleurrijke herfst(748749880) Met Acer rubrum in de tuin denk je vooruit aan een kleurrijke herfst(748749880)

Standplaats

De grond moet goed doorwortelbaar zijn, zwak zuur en vooral vochthoudend maar niet te nat. Acer rubrum houdt NIET van:

- te droge grond
- te kalkrijke grond
- verharde grond of bestratingen

Herfstkleuren

Gezaaide bomen geven verschillen in herfstkleur. De schitterende herfstkleur kan per jaar verschillen door wisselende weersomstandigheden: meestal is de kleur rood tot oranjerood.

Soorten

In de loop der jaren zijn veel cultivars in de handel gekomen:

 • Acer rubrum ´Autumn Flame´
 • Acer rubrum ´Bowhall´
 • Acer rubrum ´Doric´
 • Acer rubrum ´Gerling´
 • Acer rubrum ´Karpick´
 • Acer rubrum ´Morgan´
 • Acer rubrum ´October Glory´
 • Acer rubrum ´Red Sunset´
 • Acer rubrum ´Scalon´
 • Acer rubrum ´Scarlet Sentinel´
 • Acer rubrum ´Schlesingeri´
 • Acer rubrum ´Tilford´

Vermeerdering

1. door zaaien: na zaaien streng selecteren
2. door zomerstek en weefselkweek
3. door enten maar dit verdient zeker niet de voorkeur: geënte bomen hebben de neiging af te breken (door onverenigbaarheid)

Ziekten en plagen

- Op te natte of waterzieke gronden is de kans op schade door Verticillium groot, zie voor details de tuindokter van de tuinkrant.
- Grote snoeiwonden kan men best verzorgen om indringing van het meniezwammetje (Nectria cinnabarina) te vermijden

Met Acer rubrum in de tuin denk je vooruit aan een kleurrijke herfst(748749880)

De hierboven behandelende planten zijn beschikbaar als uitgebreide plantenfiches van het seizoen 2006 in de downloadfile van de maand oktober 2006. Deze gegevens zijn ook apart raadpleegbaar na installatie op je harde schijf (zie instructies tijdens de setup procedure). Bestaande TK-PLANTENGIDS CD-rom eigenaars updaten hiermee ook hun harde schijf programma. TKPLUS abonnees of TK-Plantengids HD eigenaars kunnen deze plantenfiches downloaden, na inloggen op tuinkrant.com, en installeren op hun harde schijf. Voor info over deze cd-rom zie http://www.tuinkrant.com/plantengids/index.html

Bronnen: o.a. Udenhout Bomenboek - Tuin & Landschap

Tuininformatie