Amaranten in de tuin: oude planten terug in het daglicht

Amaranten in de tuin: oude planten terug in het daglicht(865958608)Amaranthus is een populaire perkplant vanwege zijn grote, opvallend gekleurde bladeren. In oude tuinen werden ze vaak in het midden van een rond perk geplant om hoogte te geven. Vanaf de 19e eeuw is een aantal amarantsoorten ingeburgerd geraakt in onze streken. Een zestal soorten komt nu voor als wilde plant. Amaranten kunnen ook perfect als potplant of kuipplant gehouden worden. Ze moeten altijd over voldoende vocht kunnen beschikken.

Familie: Amaranthaceae
Nederlandse benamingen: amarant, kleine majer, kattestaart, papegaaiekruid

Algemeen

Veel soorten van het geslacht Amaranthus worden als sierplant gebruikt. Als sierplanten worden verschillende vormen met fraai rood gekleurde bloemen en vaak ook nog rode bladeren en stengels gekweekt. De kattenstaart, Amaranthus caudatus, is een eenjarige zomerbloem met eigenaardige, afhangende bloemtrossen. Hij is afkomstig uit tropisch en subtropisch Zuid-Amerika. Hij is o.a. origineel als kuipplant op het balkon.

  • Amaranthus caudatus, de kattenstaartamarant, heeft een ovaal, dofgroen blad. De donkerrode, afhangende bloemen kunnen tot aan de grond reiken.

    Amaranten in de tuin: oude planten terug in het daglicht(865958608)
  • Amaranthus tricolor Jospeh´s Gost
    doet met zijn bronskleurig, goudgeel blad met oranje en rode tekeningen, haar reputatie alle eer aan. Ze groeien bossig en tot 1 meter hoog. Deze cultivar heeft 20 cm grote bladeren die hun kleur tot laat in de herfst behouden.


    Amaranten in de tuin: oude planten terug in het daglicht(865958608)

Standplaats

Absoluut in de volle zon en beschut tegen harde wind. Ze houden van een goed doorlatende grond die bij teveel hitte wordt voorzien van een mulchlaag.
Voor het planten volop stalmest of compost door de grond werken.

Snoeien

Jonge planten regelmatig toppen voor een bossige groei. Snoeien is verder overbodig en kan beperkt blijven tot het wegknippen van de uitgebloeide bloemen.

Vermeerderen

Door zaaien in het voorjaar. Vanaf half mei kunnen ze dan in de border worden uitgeplant.

Ziekten en plagen

Jonge plantjes zijn gevoelig voor slakken, rupsen en bladluizen.


Amaranten in de tuin: oude planten terug in het daglicht(865958608)

Amaranten in de tuin: oude planten terug in het daglicht(865958608)De hierboven behandelde plant is beschikbaar als uitgebreide plantenfiche van het seizoen 2007. Ze zijn dan ook apart raadpleegbaar na installatie op je harde schijf (zie instructies tijdens de setup procedure). Bestaande TK-PLANTENGIDS CD-rom eigenaars updaten hiermee hun hardeschijf programma. Voor info over deze cd-rom zie http://www.tuinkrant.com/plantengids/index.html

Tuininformatie