Het balkon in mei: struikjes, coniferen en vaste planten stelen al vroeg de show in het voorjaar

Het balkon in mei: struikjes, coniferen en vaste planten stelen al vroeg de show in het voorjaar(1336277756)In april, wanneer het nog te vroeg lijkt om de bloembakken al te vullen, geven
kleine struikjes, coniferen en vroegbloeiende vaste planten een fleurige aanblik aan het balkon of terras. Groen in een nisje of verborgen hoekje schept sfeer. Omdat het voor de IJsheiligen ’s nachts nog kan vriezen, is het belangrijk om voor planten te kiezen die tegen een beetje vorst kunnen.

Het balkon in mei: struikjes, coniferen en vaste planten stelen al vroeg de show in het voorjaar(1336277756)Kleine conifeertjes, zoals de Juniperus bijvoorbeeld, kunnen goed tegen strenge winterkou. Er zijn Juniperus-soorten die uit kunnen groeien tot middelgrote bomen, maar ook die zo klein blijven dat ze er heel aardig uitzien voor in een bloembak. Ze zijn er in vrolijk geel, stemmig grijs, blauw of levendig groen.

Bloei

De Spiraea is een rijkbloeiend heestertje, dat net als de Juniperus goed tegen kou kan. Weliswaar verliezen ze ‘s winters hun blad, maar in het voorjaar zijn ze des te mooier als ze weer fris in het jonge blad zitten en gevuld zijn met mooie roze of witte schermen. Er zijn soorten die al in april bloeien.

De Saxifraga of steenbreek is een echt rotstuinplantje. De fijne witte of roze bloemetjes van dit bodembedekkende plantje verschijnen vooral in de maand mei

Terracotta

Een combinatie is pas af met een goede pot of bak. Kies voor deze planten een robuuste bak, zodat ze de ruimte hebben om uit te kunnen dijen. Terracotta verveelt nooit. Zeker in combinatie met de roze bloemetjes van de steenbreek en Spiraea straalt de diepwarme oranje kleur al een beetje zomer uit.

Bronnen Geert Devriese 2005, met dank aan de mensen van de Plant Publicity Holland voor tekst en foto pph.nl, bewerking Rudi Van Overloop 2008.

Tuininformatie