Bamboe in de tuin van maart: bemesten en 5 nieuwe zeldzame soorten

Vandaag staat 26 januari 2007 op de kalender, de eerste sneeuw na de eerste winterprik kondigt meteen ook weer, voorlopig althans, het einde van deze kleine kou inval aan. Langzaam begint het bamboebloed weer sneller te stromen. Ach ja, het duurt nog even maar het voorjaar komt eraan. Deze winter heb ik benut om mijn collectie met een paar nieuwe soorten uit te breiden. Toen ik de soorten had uitgezocht wist ik nog niet wat me te wachten stond:

Het blijken de 5 moeilijkst te vermeerderen soorten te zijn en ook nog het zeldzaamst. Zoeken van Amerika tot Engeland en Duitsland mocht niet baten, op dit moment sta ik in een wachtlijst met een levertijd van 6 maanden tot 2 jaar. Zijn ze dan zo bijzonder hoor ik u al denken? Nou om eerlijk te zijn.......ze lijken best op soorten die je als bamboeliefhebber makkelijker kan verkrijgen, maar het is anders en moeilijk uit te leggen. De nu volgende namen zeggen jullie wellicht niks maar alleen de namen zijn al prachtig:

  • Borinda boliana
  • Fargesia demissa ´lanzhou´
  • Fargesia ´Taibashan 2´
  • Borinda muliensis
  • Chusquea andina ´Blue Andes´

Ook mijn rug heeft me weer parten gespeeld, waardoor ik 2 maanden uit de running ben geweest voor het verder aanleggen van onze tuin. Gelukkig heeft mijn zoon van 15 toch nog heel wat werk kunnen verzetten, zoals het verwijderen van te veel terras enz. Mijn rugklachten waren net als bij onze Hoofdredacteur Rudi, aanleiding om in 2000 van baan te veranderen, ook ik heb hiervan geen spijt. Ik mis wel vaak het buiten werken maar heb daareentegen meer tijd gekregen om van mijn bamboetuin te genieten en over 2 jaar is hij ver onderhoudsarm.

Het mij meer en meer toeleggen op niet woekerende bamboesoorten maakt meer fans onder de lezers, die zich steeds bewuster worden dat bamboe niet altijd woekert en lastig is in je tuin. Fargezia ´Rufa´ en Fargesia scabrida worden gelukkig al steeds vaker gevraagd. De nieuwe (al nieuwe moet ik zeggen), zaailingen van Fargesia nitida doen al hun intrede, maar pas op, ook nu weer zitten er verkeerde planten tussen als je niet bij de echte kweker gaat. Het valt me vaker op dan anders dat bamboe op een of andere manier een soms ietwat raar handeltje blijft.

Nadat ik namelijk op een buitenlands forum een oproep deed voor de eerder genoemde zeldzame soorten, werd ik overspoeld door de gekste aanbiedingen en laat ik het maar transactie voorstellen noemen. Gelukkig ben ik nog niet wanhopig en heb ik zover ik weet nog een gezond verstand maar anders...........!!!!

Wanneer jullie dit artikel lezen is het begin maart en dat is precies de tijd dat bamboe gemest gaat worden met natuurlijk, hoe kan het ook anders, biologische meststoffen. Goede merken zijn: Ecostyle en Culterra.

En beste bamboeliefhebbers, meer dan anders wacht ik op al jullie vragen en suggesties voor onderwerpen die jullie graag besproken zien, inzendingen van foto´s uit jullie eigen tuin waarin bamboe staat zijn van harte welkom. Jonge bamboeplanten zijn weer verkrijgbaar, maten vanaf 2 literpot tot 30 liter en groter. Wil je reeds bestaande bamboeplanten verzetten, doe dit dan nu in maart het is de ideale tijd en vooral niet vergeten dit eerste voorjaar en komende zomer water geven wanneer het droog is, eenmaal een jaar verder kunnen ze wel tegen een stootje.

Wil je woekerende soorten omzetten plaats dan gelijk rizoom (wortel) begrenzer, achteraf plaatsen is vaak lastig en je beschadigd opnieuw jonge rizomen en of wortels. Vaak worden cementkuipen gebruikt, maar die zijn veel te klein in omvang en veel te ondiep, niet doen dus. In zo´n "pot" kan een beetje bamboe zich niet ontwikkelen en zal u nooit de schoonheid brengen die u verwacht had.

Bronnen 2007 Peter Verheijden, bewerking RVO 2008

Tuininformatie