Beleef de lente in je tuin - deel 2

Goede snoei houdt planten gezond. Als u al snel veel planten erg drastisch moet snoeien heeft u de verkeerde soorten gekozen. Als het goed is, kan de voorjaarssnoei beperkt blijven tot normale onderhoudssnoei. Sommige soorten, bijv. sierkersen, mogen alleen in het jonge hout worden gesnoeid, anders kunnen ze last krijgen van gomziekte. Andere, bijv. esdoorns, berken en walnoot hebben in het voorjaar zo’n sterke sapdruk dat ze na snoei blijven bloeden. Die soorten worden later in het jaar gesnoeid.

Voorjaarssnoei

Beleef de lente in je tuin - deel 2(717092948)

Vroegbloeiende heesters snoeit u natuurlijk pas na de bloei, anders zou u nu de bloemknoppen wegsnoeien, maar bloeiheesters die pas na de langste dag of in de herfst bloeien, kunt u nu wel snoeien. Die bloeien namelijk aan takken die nog gevormd moeten worden. Bij vlinderstruiken (Buddleja) kunnen de takken tot op enkele centimeters worden ingekort. Voor iedere tak komen er twee terug, dus bloeien ze daarna extra rijk en de planten blijven beperkt qua omvang. Rozen kunt u het beste snoeien tussen 1 maart en 1 april. Meestal wordt er kort gesnoeid omdat ziektesporen op de takken overwinteren, die de hele plant weer kunnen aantasten. Snoei hagen en coniferen in mei. Dan zitten ze in hun eerste groeigolf en herstellen ze zich snel na de ingreep. Taxus komt altijd wat later op gang, snoei die ook het laatst.

Voorjaarsklusjes die de tuin goed doen

  • Het wordt wel eens vergeten: planten willen ook eten. Geef ze nu een goede organische basisbemesting, bijvoorbeeld bloed- of beendermeel en gedroogde koemest of kippenmestkorrels. Geen beendermeel bij zure-grondplanten strooien: er zit kalk in.
  • Vaste planten vormen soms ‘eilandjes’. Ze hebben zich dan op hun wortels omhoog gedrukt en u hebt misschien de grond eromheen schoon geharkt. Woel de grond tussen de planten dan wat los en strooi er potgrond over. Dat verbetert de grond en houdt onkruidgroei tegen. Strooi geen potgrond over de jonge uitlopers.
  • Vervang pas in mei planten die dan echt dood blijken te zijn. Soms duurt het even voor planten zich van winterse schade herstellen.
  • Zet alvast groeisteunen bij vaste planten die hoog worden. Dan overgroeien ze die prachtig en ziet u er straks bijna niets van, terwijl ze wel hun werk doen.
  • U kunt nu vaste planten die wat verouderd zijn (het hart is vrijwel dood, vooral de randen vertonen jonge groei) delen of scheuren. Rooi ze op, snijd of scheur de vitale randdelen eraf, gooi het oude hart weg en plant de jonge randdelen weer apart in.
  • Plant vanaf 1 april groenblijvende planten die met kluit worden geleverd: coniferen, rododendrons enz. In pot gekweekte exemplaren kunt u het hele jaar door planten.
  • Verwijder heel zorgvuldig het onkruid tussen de rotsplanten. Hoe langer u er mee wacht, des te lastiger wordt het.
  • Onkruid groeit overal snel. Wied en schoffel het weg en breng daarna een voedzame mulchlaag op de geschoonde grond tussen de planten aan. Met kiemvrije compost of potgrond wordt nieuwe onkruidgroei onderdrukt.

Fruit in je tuin

Wie nu fruitbomen en -struiken plant geniet daar meteen dubbel van. Fruitstruiken en bomen die met kale wortels worden geleverd, kunt u beter niet meer na 1 april planten. Ze lopen dan al zover uit dat ze moeilijk goed aanslaan. Na die datum kunt u veel beter in pot of met kluit gekweekte planten aanschaffen. De meeste vruchtheesters (rode, witte en zwarte bessen, kruisbessen, jostabessen, loganberry’s, frambozen en bramen) bestuiven zichzelf uitstekend. Daar hoeft dus niets bij. Maar veel appelrassen hebben een ander ras dat in dezelfde tijd bloeit, als bestuiver nodig. Anders krijgt u geen vruchten.

Beleef de lente in je tuin - deel 2(717092948)

Bij peren en pruimen, kersen, perziken en abrikozen is dat veel minder het geval. Laat u daarover dus goed voorlichten en kies wat past. Het genieten begint al meteen met prachtige bloei. Met een beetje geluk heeft u het eerste jaar ook al meteen vruchten (bij de bessen zeker) en sommige soorten verrassen u later in het jaar met prachtige herfstkleuren van het blad. Kijk ook bij leivormen en vergeet zeker de klimmers niet (druiven, kiwi, Japanse wijnbes, braam enz.) Proeft u de jam al of dat verse fruit zo uit het handje? Een aanrader als u een heel decoratieve fruitboom zoekt: de zwarte moerbei (Morus). Prachtig! En lekker!

Maak het ook mooi op balkon en dakterras

Zet er als basisbeplanting bakken met Buxus of bamboe neer. Plant er massa’s bloeiers in potten bij, hang manden op, die u ieder seizoen kunt uitwisselen. Wat niet mooi meer is gaat weg en nieuwe bloeiers komen er bij. Een minivijvertje met miniwaterlelies erbij? Geen probleem. Er zijn dwergwaterlelies die het al in 15 cm diep water geweldig doen! Zorg wel dat u nog ruimte voor een zitje tussen al die plantenweelde overhoudt.

Beleef de lente in je tuin - deel 2(717092948)

Competitie ‘De Tuin van het Jaar 2003’

U bent erg blij met uw tuin en die is door een hovenier aangelegd? Zorg dan dat uw hovenier uw tuin aanmeldt voor de competitie ‘De Tuin van het Jaar 2003’ voor de best aangelegde tuin in Nederland. Alle soorten tuinen kunnen meedingen: voortuinen, achtertuinen, daktuinen, kleine en grote, zeer betaalbare en  kostbare tuinen. Het gaat om creativiteit en vakmanschap. Iedere hovenier mag voor dit jaar weer één tuin aanmelden. De beplanting moet wel al volgroeid zijn. Er wordt in drie categorieën (naar grootte van de tuin) gejureerd. En in elke categorie worden na voorafgaande selectierondes maximaal drie tuinen genomineerd.

Beleef de lente in je tuin - deel 2(717092948)

In totaal kunnen dus negen tuinen in aanmerking komen voor de prijs van De Tuin van het Jaar 2003. De hoofdprijs voor de hovenier is een bronzen kunstwerk dat speciaal voor de competitie is gemaakt. Deelnameformulieren (uiteraard met uw toestemming) moeten voor 1 april a.s. door uw hovenier zijn ingediend bij de organisator van de competitie, het Hoveniers Informatiecentrum in Bunnik.

Bron Geert Devries 2003, voor Plant Publicity Holland bewerking RVO voorjaar 2010

Tuininformatie