De Belgische kiwibes in testaankoop

De Belgische kiwibes in testaankoop(2138636448)Dinsdag 8 september 2009 - (rvh) - De fruittelers aangesloten bij de fruit- en groenteveiling en coöperatie Profruco presenteren de eerste Belgische oogst van de kiwibes, een nieuwe fruitprimeur voor ons land. Ons mederedacteur Christian De Kezel stond mee aan de wieg bij het ontwikkelen van deze teelt.

De kiwibes of Actinidia arguta is een kleine kiwi, ter grootte van een druif. In tegenstelling tot een ‘gewone’ kiwi, heeft de kiwibes een dunne haarloze schil, waardoor men de vrucht in zijn geheel kan eten, zoals een bes of druif. Qua voedingswaarde en smaak moet de zoete kiwibes niet onderdoen voor de gewone kiwi. De nieuwe fruitsoort is een belangrijke economische hefboom voor de Belgische fruitteelt.

 

De kiwibes komt regelmatig uitgebreid in de pers aan bod.

De Belgische kiwibes in testaankoop(2138636448)Deze voor de Belgische fruitteelt belangrijke innovatie is het resultaat van intense samenwerking tussen Profruco, het departement biowetenschappen aan de Hogeschool Gent en de Provincie Oost-Vlaanderen. Zij slaagden er in om de teeltomstandigheden te optimaliseren om een selectie kiwibes rassen te kweken in ons land. Opmerkelijk is dat de Belgische kiwibes uitstekend groeit in ons gematigd klimaat. Kiwi's die momenteel bij ons in de winkel liggen, komen uit Nieuw-Zeeland, Italië of Frankrijk. De kiwibes wordt met de hulp van de groothandelsgroep rond William De Witte verdeeld, en is vanaf volgende week verkrijgbaar bij de distributiegroep Colruyt. Zo wordt de Vlaamse kiwibes voor het eerst beschikbaar voor de Vlaamse consument.

Testaankoop

Citaat uit testaankoop: "De Belgische fruitteelt is een soort rijker: de kiwibes. Deze “kleine kiwi” is niet nieuw, want werd al vanuit Frankrijk en Italië in ons land ingevoerd, maar groeit nu ook op onze bodem en in ons klimaat."

"Zelf kiwibessen telen? Bevalt de smaak van kiwibes u, maar schrikt de prijs u af? Dan kunt u ze ook zelf telen en daartoe de CD-Rom opvragen via de website over kiwi's van Tuinkrant."

 

Tuininformatie