Bijzondere fruitstruiken in de tuin: het planten van Cornus mas of kornoeltje als fruitgewas

Bijzondere fruitstruiken in de tuin: het planten van Cornus mas of kornoeltje als fruitgewas(147257067)Cornus mas is een mooie voorjaarsbloeiende boom, welke ook bruikbaar is als fruitgewas. Gele kornoelje heeft een voorkeur voor kalkrijke vochtige grond. Vanaf 2-3 jaar na het planten kan je mits een goede bestuiving de eerste vruchten verwachten. Hoeft meestal niet gesnoeid te worden.

Wetenschappelijke naam Cornus mas
Grootvruchtige rassen: ´Jolico´, ´Kasanlak´ en ´Macrocarpa´.
Familie Cornaceae
Synoniem Cornus mascula
Ned.naam Gele of eetbare kornoelje
Bloeitijd februari - maart
Bloemkleur geel
Soortinfo Afkomstig uit Midden- en Zuid-Europa, West-Azië en ook struik. Opvallende bloemen voor de bladvorming. De donkerrode, langwerpige vruchten smaken als zure kersen. Ze zijn bruikbaar voor verwerking tot gelei. Als boom en als struik te kweken.
Hoogte 1,5 m

Planten

Plantafstand: 2-3 (4) m.
Planttips: Humusrijke, kalkrijke, vochtige grond. Tegen donkere achtergrond planten. Kruisbestuiving is meestal wenselijk.
Goede bijendrachtplant. Is winterhard tot -29°C.

Onderhoud

Begint te dragen 2-3 jaar na aanplant. Jaarlijks in de herfst bijmesten met organische meststoffen, stimuleert de groei. Regelmatig de grond kalken. Kalkminnende plant.
Snoei: weinig of niet snoeien (verdraagt goed snoei). Snoeitijdstip in bladerloze toestand (juist na de bloei). Bij de vormsnoei tracht men evenwaardige gesteltakken te bekomen en een goede belichting in de struik.
Het is een heel gezonde boom of struik welke normaal heel tolerant is aan ziekten en plagen. Weinig ziektegevoelig. De rode, langwerpige vruchtjes zijn rijk aan appelzuur, vitamine C. en pectine. Ze zijn tamelijk wrang om rauw te eten. Ze zijn goed bruikbaar om jam (confituur) te maken.

;

Bijzondere fruitstruiken in de tuin: het planten van Cornus mas of kornoeltje als fruitgewas(147257067) Bijzondere fruitstruiken in de tuin: het planten van Cornus mas of kornoeltje als fruitgewas(147257067)
Tekening blad en vrucht Foto van blad en rijpe vruchten

 

Tuininformatie