Bloeiende narcis, Narcissus Jetfire verkozen tot Bloembol van het Jaar 2005

Bloeiende narcis, Narcissus Jetfire verkozen tot Bloembol van het Jaar 2005(1464916002)Bloeiende narcissen zijn het teken dat het voorjaar is begonnen. In maart brengen ze een prachtig kleurig accent in de nog kale tuin. Plant deze geel-oranje voorjaarsbloeiers in oktober of november. Na de winter bloeien ze als vanzelf en kijken met hun eigenwijze gezichtjes de nog kale wereld in. Niet voor niets is de narcis ´Jetfire’ gekozen tot Bloembol van het Jaar 2005.

Al in maart

 

Tuinieren is ook een beetje vooruitkijken. Als de bollen in het najaar worden geplant dan bloeit deze narcis al vanaf maart. Echt een tijd dat de tuin of het balkon wel een kleurtje kan gebruiken. Het planten van de narcissenbollen is helemaal niet moeilijk. Ze worden ongeveer vijftien cm diep geplant en ze kunnen in de border, maar ook in potten worden gezet. Prachtig staat narcis ‘Jetfire’ naast en tussen vaste planten. Zijn de narcissen uitgebloeid dan nemen de vaste planten de bloei over. Zo blijft een border vanaf maart tot ver in de zomer aantrekkelijk.

 

Bloeiende narcis, Narcissus Jetfire verkozen tot Bloembol van het Jaar 2005(1464916002) Tip

Als de narcis ‘Jetfire’ op een lichte en warme plaats staat, heeft hij het naar zijn zin en kan hij elk voorjaar opnieuw bloeien. De bol hoeft zelfs niet na de bloei uit de grond te worden gehaald, maar kan gewoon blijven zitten. Geef het loof van de narcis wel ongeveer zes weken de tijd om af te sterven.

 

 

Mooi in combinatie

In de border vormt narcis ‘Jetfire’ een prachtige combinatie met kerstrozen (Helleborus) die in dezelfde periode bloeien. Plant de bollen eens in de buurt van Helleborus argutifolius: een kerstroos met appelgroene bloemen. Ook het makkelijke nieskruid (Helleborus foetidus) is met zijn kleine, groene bloemen een volmaakte partner van narcis ‘Jetfire’.

De zon breekt meteen door als ‘Jetfire’ en schijnhazelaar (Corylopsis) bij elkaar in de buurt staan. Dit kleine struikje met zijn zachtgele bloesem is samen met de frisse bloemen van ‘Jetfire’ een sprookje. De narcis kan ook tussen en naast blauwbloeiend longkruid (Pulmonaria), blauwe druifjes en sleutelbloem (Primula) voor een verrassing zorgen. Ook heel decoratief staat de narcis langs een vijver en langs het pad naar de voordeur.

 

Het planten

Vanaf oktober kunnen de bollen worden geplant. Ze kunnen bijvoorbeeld op toeven bij elkaar worden gezet . Een natuurlijk effect krijg je als de bollen worden uitgestrooid. Vervolgens worden ze op de willekeurige plek waar ze zijn terechtgekomen zo’n vijftien cm diep geplant. Ook in potten en bakken is de plantdiepte ongeveer vijftien cm. Kies daarom een pot die diep genoeg is. Leg onder in de bak wat scherven of kleikorrels en daarop de potgrond. Leg de bollen op de aarde en vul de pot verder met de grond tot net onder de rand. Geef de pot water en zet hem buiten op een zonnige plek. Meteen kleur? Beplant de pot dan met najaarsviooltjes en dan maar wachten op het voorjaar. Is het langdurig droog weer geef dan van tijd tot tijd een gietertje water.

 

Tuininformatie