Bloementrends voor het jaar 2008: bloemen vertellen een verhaal

Bloementrends voor het jaar 2008: bloemen vertellen een verhaal(897981348)De maatschappelijke trends zijn ook voor 2008 vertaald naar bloementhema´s, maar dit keer nét even anders. In de communicatie over de trendthema´s wordt nadrukkelijk gebruik gemaakt van beeld en beleving. Het product staat centraler en onderstreept meer dan ooit het verhaal van de trend.

Per seizoen is er gekozen voor één bloem die als het ware het verhaal van de trend vertelt. Het product zet het inspiratiethema krachtig en onderscheidend neer. In elk boeket en arrangement komt deze bloem terug. Hierdoor ligt de focus meer op het product dan op zijn omgeving. Naast deze bloem is er ook een selectie gemaakt van vijf andere bloemen die vanwege hun kleur en vorm goed aansluiten bij het thema. Het gaat dus duidelijk om de kracht van bloemen en niet om de specifieke cultivar.

Bewustwording

De maatschappij verzacht, de bewustwording voor het milieu groeit en de sociale context wint aan belang. Actuele maatschappelijke ontwikkelingen die zich ook laten vertalen naar bloemen en planten. Op verzoek van het Bloemenbureau heeft Bureau Aafje Nijman (bureau voor trendprognoses en conceptontwikkeling) de vertaalslag gemaakt naar de inspiratiethema´s 2008. Vier thema´s, met telkens het seizoen en het seizoensaanbod in een leidende rol.

Beleving

De vier inspiratiethema´s worden gepresenteerd met hun verhalen en krachtige bloemen:

´Colourful Grey´ is het thema voor de lente van 2008. Het verhaal daar achter is dat er na alle angstgolven (terreur, milieu, crises) langzamerhand weer wat vrijer adem wordt gehaald. De tijden worden zachter en de harde contrasten vervagen. Daar past grijs uitstekend bij. Geen saai grijs, maar grijs waar met bloemen glans en kleur aan wordt gegeven. Gerbera, sterk in zijn eenvoudige bloemvorm en krachtig van kleur, sluit daar goed op aan. Bloementrends voor het jaar 2008: bloemen vertellen een verhaal(897981348)
Het thema voor de zomer luidt: ´Talking Flowers´. Dat wordt extra kracht bijgezet door de roos, vanwege haar symboliek en overtuigende communicatiekracht.Bloementrends voor het jaar 2008: bloemen vertellen een verhaal(897981348)
Bij
´Folk Design´
(het herfstthema) speelt de lelie, met haar elegante en landelijke uitstraling, een prominente rol.
Bloementrends voor het jaar 2008: bloemen vertellen een verhaal(897981348)
Het winterthema
´Look & Wonder´
spreekt extra tot de verbeelding met Cymbidium, vooral vanwege haar sprookjesachtige uiterlijk en fantasierijke vorm.
Bloementrends voor het jaar 2008: bloemen vertellen een verhaal(897981348)

Communicatie

Het is voor het elfde jaar op rij dat het Bloemenbureau de bloementrends presenteert. Het zijn vooral de redacties van lifestyle-, woon- en vrouwenbladen in 17 landen die de informatie en foto´s krijgen aangereikt. Maar ook het sierteeltvak wordt uitgebreid geïnformeerd. Dat gebeurt op verschillende manieren. Er is een handzaam vouwblad in vier talen (11,5 cm x 17 cm) om vooral bloemisten te inspireren. De thema´s en de bijbehorende kleuren en arrangementen staan overzichtelijk op 12 pagina´s. Het vouwblad verschijnt in een totale oplage van 27.500 stuks. Ook de internationale vak- en consumentenpers ontvangen het vouwblad met persbericht en foto´s.

Speciaal voor o.a. arrangeurs verschijnt er ook een uitgebreider boekwerk, waarin de thema´s tot in detail zijn uitgewerkt. Ook op de Nederlandse en zes internationale websites van het Bloemenbureau wordt er veel aandacht aan besteed. Verder vormen de inspiratiethema´s de leidraad voor o.a. shows en demonstraties en voor tal van andere promotionele activiteiten die Bloemenbureau Holland in 2008 in binnen- en buitenland onderneemt.

Bron: Bloemenbureau Holland

Tuininformatie