Bodembedekker Saponaria of zeepkruid, brengt uw border op roos

Zeepkruid is een dankbare kruipende, vaste plant die vooral in rotstuinen bijzonder schattig past. De plant vormt mooie pollen. Tijdens de bloeiperiode worden de bladeren bijna geheel door de bloemen overdekt. Zeepkruid is een gemakkelijke plant die niet in je tuin kan ontbreken. Je kan ze kopen bij de vaste planten kweker, het tuincentra of ja, zelfs zelf zaaien kan heel makkelijk.

Zeepkruid behoort tot een geslacht met ongeveer 30 soorten eenjarige, tweejarige en overblijvende planten. De bloemen hebben een buisvormige kelk en vlak uitgespreide kroonslippen. De bladeren van de Saponaria officinalis bevat een sap dat de werking van zeep heeft. Welriekend. In het wild voorkomend op zandgronden. De bloemen gaan ´s avonds open en lokken door de lichte kleur en door hun geur nachtvlinders, overdag ook hommels en bijen. De wortelstok is giftig door zijn gehalte aan saponine. Geeft met water schuim zoals zeep, vandaar de naam: zeepkruid. Het geslacht behoort tot de anjerfamilie en komt voornamelijk in Europa voor. Zeepkruid heeft relatief kleine bloemen die dicht op elkaar staan. De meeste soorten zijn overblijvend maar er zijn ook éénjarige soorten die voor onze tuinen van betekenis zijn.

De soort

Zeepkruid is een dankbare kruipende, vaste plant die vooral in rotstuinen bijzonder schattig past. De plant vormt mooie pollen. Tijdens de bloeiperiode worden de bladeren bijna geheel door de bloemen overdekt. Zeepkruid is een gemakkelijke plant die niet in je tuin kan ontbreken. Je kan ze kopen bij de vaste planten kweker, het tuincentra of ja, zelfs zelf zaaien kan heel makkelijk. Zaaien doe je in april, breedwerpig of ter plaatse. Daarna uitdunnen tot op 20 cm afstand. Toepassingen in je tuin kan je bijna overal maar vooral in rotstuinen waar ze goed passen in voegen, muren, tussen flagstones of zelfs in plantenbakken. Zeepkruid is mooi te combineren met Oenothera missouriensis, Lavandula of Campanula portenschlagiana.

Standplaats

Deze soort vraagt een zonnige standplaats en een kalkrijke grond !!!

Eénjarig zeepkruid - Saponaria calabrica

Dit zeepkruid wordt bij ons als éénjarige aangeboden en is afkomstig uit Zuid-Italïe en Griekenland. De bloemen zitten in luchtige, schermvormige trossen. Liggende groeiwijze. Dit éénjarige zeepkruid is ideaal geschikt voor de begroeiing van zonnige glooiingen, voor daktuinen of voor bovenop muurtjes. Moet natuurlijk wel warm en beschut staan. Het ras ´Scarlet Queen´ bloeit donkerrood, het ras ´Splendens´ vuurrood.

Kleur: roos
Hoogte: 20-30 cm
Bloeiperiode: Juli-September

Andere soorten van zeepkruid

 

Naam Kleur Bloeitijd Min.
hoogte
 in m.
Saponaria ´Bressingham´ roos 6-7 0.30
Saponaria bellidifolia   -  
Saponaria caespitosa   -  
Saponaria calabrica roos 7-9 0.20
Saponaria cypria   -  
Saponaria haussknechtii   -  
Saponaria lempergii mauve 8-9 0.30
Saponaria lempergii ´Max Frei´ vleeskleurig 7-10 0.30
Saponaria lutea   -  
Saponaria ocymoides helderroos 5-7 0.15
Saponaria ocymoides ´Alba´ wit 6-7 0.20
Saponaria ocymoides ´Rosa Kônigin´ roos 6-7 0.20
Saponaria ocymoides ´Rubra Compacta´ bloedrood 6-7 0.20
Saponaria ocymoides ´Snow Tip´ wit 6-7 0.20
Saponaria ocymoides ´Snowcap´ wit 6-7 0.20
Saponaria ocymoides ´Splendens´ wit 6-7  
Saponaria officinalis roos 6-9 0.80
Saponaria officinalis ´Alba Plena´ wit, gevuld 6-9 0.60
Saponaria officinalis ´Alba´ wit, enkel 7-9 0.30
Saponaria officinalis ´Rosea Plena´ lichtroos, gevuld 6-9 0.60
Saponaria olivana rozerood 5-7 0.50
Saponaria pamphylica   -  
Saponaria pulvinaris rood 6-7 0.30
Saponaria pumila   -  
Saponaria vaccaria   -  
Saponaria wiemannii   -  


Bronnen:

Tuinkrant´s TKplantengids Database

Tuininformatie