Bodembedekkersonderzoek B.V.O, Onderzoek Proefstation voor de Boomkwekerij

Bodembedekkersonderzoek B.V.O, Onderzoek Proefstation voor de Boomkwekerij(1516441240)Er zijn heel wat minder bekende bodembedekkers geschikt voor half-schaduwrijke plaatsen dan gedacht, ook kan je bepaalde vaste planten perfect als bodembedekker toepassen. Hylomecon japonica is zeker de moeite waard om eens te proberen, de bloei lijkt op die van Chelidonium. Met zijn vertakte wortelstok bedekt deze Japanse Hylomecon snel schaduw- en humusrijke plekken. Bloeit van april tot mei met grote, helder gele bloemen. Vermijd vooral een te zonnige standplaats.

Patrina triloba is een geel bloeiende, winterharde bodembedekker die licht je geurt en toffe, decoratieve handvormige bladeren heeft. Ook goed als bodembedekker toe te passen zijn de varenachtige vaste planten als Dicentra eximia (foto links). Schaduwminnende bodembedekkers zijn Asarum, Dryopteris affinis en Brunnera. Voor humusrijke plekken zijn Tiarella cordifolia en Tiarella wherryi goed geschikt, beiden zijn wel gevoelig voor een droge standplaats.

Enige jaren heeft men onderzoek verricht naar de waarde van verschillende bodembedekkers, vooral hun sierwaarde en een vermindering van onkruid (onderhoud) werden hoog gekwoteerd. Sommige soorten werden zelfs helemaal opgeruimd. Deze resultaten kunnen nuttig zijn bij de keuze van een bodembedekker bij de aanleg van je tuin.

Een overzicht van de beoordelingen

Soort

Onderhoud

Sierwaarde

Mooiste tijd

Bijen en/of Vlinders

Aster ageratoides ´Asran´

Weinig

Vrij goed

Herfst

goed

Cerastium tomentosum var.columnae

Redelijk

Goed

Zomer

Redelijk

Epimedium perralchicum ´Frohnleiten´

Weinig

Vrij goed

Lente

redelijk

Euphorbia amygdaloides var.robbiae

Veel

Goed

Lente

redelijk

Pachysandra terminalis

zeer weinig

matig

Lente

zeer goed

Stachys byzantina

vrij veel

goed

Zomer

zeer goed

Symphytum grandiflorum

weinig

matig

Lente

goed

Thymus praecox ´Minor´

veel

goed

Late lente

zeer goed

Waldsteinia ternata

zeer weinig

matig

Lente

redelijk

Bron: Verbondsnieuws - nr. 9 - mei 1998

Tuininformatie